Terrassa

S’amplia el termini per pagar la taxa comarcal de residus

El tribut ha generat gran malestar ciutadà en les últimes setmanes a Terrassa

El termini de pagament voluntari del rebut comarcal pel tractament de residus s’amplia fins al 17 de setembre, segons ha confirmat aquest divendres el Consell Comarcal, a qui l’Ajuntament ha delegat el tribut. L’ens supramunicipal ha acordat conjuntament amb la Diputació de Barcelona l’ampliació del període, doblant així el temps de pagament, que passarà de dos mesos a quatre mesos.

Amb aquesta mesura es vol facilitar als contribuents el pagament i la planificació de la despesa del rebut comarcal en el seu primer any de cobrament. A més, el Consell recorda que el rebut comarcal incorpora les bonificacions que cada contribuent tingui aplicades al rebut municipal.

La nova taxa de residus, en compliment d’una normativa europea, ha generat en les últimes setmanes malestar ciutadà a Terrassa i altres punts de la comarca on també s’ha incorporat el nou tribut. De fet, les concentracions en senyal de protesta s’han succeït al Vallès. La d’aquest dijous a Terrassa  ha aplegat centenars de persones a les portes de l’Ajuntament.

El debat arriba al ple

La polèmica sobre la doble taxa de residus ha arribat avui al ple de la mà del grup municipal de Vox, amb una proposta que demanava la supressió del nou tribut i la devolució de l’import a les famílies que ja l’han fet efectiu.

La proposta no ha prosperat donat que era “un brindis al sol”, a criteri dels grups del govern i del PSC, que van criticar al PP que hi dones suport quan “allà on governen, com a Badalona, Xavier Albiol l’està aplicant”. La tinent d’alcalde i portaveu d’ERC, Ona Martínez, ha mencionat fins a sis municipis espanyols on el PP, en alguns casos amb el suport de Vox, apliquen increments o creen una doble taxa, en compliment de la directiva europea que estableix que els usuaris han de sufragar el cost del 100% dels serveis.

“Incomplir el mandat pot sortir més car als terrassencs”, ha advertit Meritxell Lluís, portaveu de Junts per Terrassa i tinent d’alcalde, que ha afegit que si “a altres ajuntaments no creen una nova taxa és perquè el municipi assumeix el cost del servei, també amb els impostos de la ciutadania”. “Això no va de cobrar més, sinó de reciclar més i millor -ha dit Ona Martínez-. La directiva europea apel·la a la responsabilitat individual” de separar bé els residus a casa, gest que baixaria la factura dels residus, i ha informat que “Terrassa lidera la recollida selectiva entre les grans ciutats, amb un 44,7%. “Hem d’evitar qüestionar la taxa. És imprescindible i la gestió és immillorable”.

Des del PSC i des de Tot per Terrassa han fet un gest “d’empatia” amb els contribuents indignats amb el nou tribut. “Empatitzem, entenem les protestes -ha apuntat Javier Garcia-. I compartim la demanda de flexibilització en el pagament”. Immediatament després  ha recordat que la ciutat envia cada any 122 tones de la fracció resta al Centre de Tractament de Residus i que, si separem bé a casa, el volum abaixarà “i la taxa serà més barata”. Els socialistes demanen que “els 7 milions que s’estalvien delegant la gestió del tractament al consell comarcal s’inverteixin en Eco Equip i en millorar la neteja viària”.

Des del govern, el portaveu Xavier Cardona (TxT) ha dit que a l’executiu “no ens agrada augmentar la pressió a les famílies”. Ha recordat que l’any 2023 la taxa municipal només cobria el 60% del cost del servei” i va acusar Vox d’”encendre la ciutadania mentint”, donant a entendre que no és possible ni suprimir la taxa ni revertir els pagaments.

Clam popular contra la taxa de residus a Terrassa

To Top