Un grup de persones va agredir aquest dimecres personal sanitari de l’Hospital de Terrassa i va trencar material del centre. Segons les primeres informacions, els agressors eren acompanyants d’una dona embarassada i es van enutjar perquè la visita no va anar com ells pensaven que aniria. Els aldarulls van afectar 16 treballadors: 4 van patir problemes psicològics greus i els 12 restants, afectacions psicològiques lleus. A més, 5 de les víctimes presentaven lesions físiques lleus. Segons Metges de Catalunya, els acompanyants de la pacient van reaccionar de manera irada “arran d’un part amb complicacions vitals”.
Fonts pròximes al cas suggereixen que la reacció furiosa dels visitants va venir precedida d’un malentès. La dona embarassada va rebre una notícia inesperada: havia de ser intervinguda de manera urgent, però algú va entendre una altra cosa, una cosa molt greu en referència al fetus. La qüestió principal és que aquesta situació va ser l’espoleta d’un disturbi.
Fugida
Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís a les 19.30 hores. Hi havia un altercat greu a l’Hospital de Terrassa, a la carretera de Torrebonica, amb agressions i destrosses. Els assaltants, unes vuit persones fora de sí, havien irromput a la sala de parts desprès de rebentar-ne la porta, segons testimonis.
Els aldarulls van afectar 16 treballadors: 4 van patir problemes psicològics greus i els 12 restants, afectacions psicològiques lleus. A més, 5 de les víctimes presentaven lesions físiques lleus
Van agredir diversos membres del personal sanitari, van trencar material i van deixar presa del pànic altres parteres i els seus acompanyants, que intentaven contenir l’atac. Sanitaris d’altres plantes i personal de seguretat es van adreçar a la unitat per ajudar els companys. Els mateixos testimonis asseguren que els atacants ja havien marxat quan van arribar les dotacions dels Mossos d’Esquadra. No va haver-hi detinguts.
Vigilants tota la nit
En un comunicat, el CST ha expressat la seva condemna “més rotunda” i la seva repulsa davant l’agressió a personal “en l’exercici de les seves funcions”. Les víctimes han rebut atenció per part del Servei de Salut Laboral, que ha activat el Servei d’Atenció Psicològica.
“Dimecres 26 de juny, sobre les 19.30 de la tarda, un grup de persones van entrar a la força a la sala de parts de l’Hospital Universitari de Terrassa i van provocar violents aldarulls, consistents en amenaces i lesions als treballadors del Servei de Sala de Parts i d’Urgències, així com danys materials a l’equipament tècnic i estructural”, diu el comunicat.
El servei de seguretat del CST, que va demanar la presència dels Mossos d’Esquadra, ha mantingut durant tota la nit una dotació a la sala de parts “en previsió de possibles desordres”, afegeix.
El CST assegura que es personarà en les accions judicials derivades de l’altercat, “en defensa de les persones treballadores i de la institució”
Segons el consorci, “els 16 treballadors afectats, 5 amb lesions físiques lleus, 4 amb lesions psicològiques greus i 12 amb lesions psicològiques lleus, han rebut atenció per part del Servei de Salut Laboral, que ha activat al Servei d’Atenció Psicològica”.
Tant l’organisme de gestió hospitalària com el Departament de Salut han mostrat el seu “més absolut suport” als treballadors afectats, “així com a tots els professionals que dia a dia es dediquen a cuidar de la salut de la ciutadania amb entrega i professionalitat”.
Accions judicials
“Aquest tipus d’agressions són inacceptables i no tenen cabuda en la nostra societat. Els professionals sanitaris tenen dret a desenvolupar la seva feina en un entorn segur i lliure de violència”, agrega l’escrit. El CST assegura que es personarà en les accions judicials derivades de l’altercat, “en defensa de les persones treballadores i de la institució”. No pot permetre, diu, “que aquest tipus d’actes intimidin o condicionin la tasca dels professionals sanitaris que són peces fonamentals per garantir el dret a la salut de tots”.
La institució sanitària conclou: “Treballarem de forma incansable per promoure entorns laborals segurs i lliures de violència, i perquè aquest tipus d’agressions no tornin a repetir-se. Mostrem el nostre més ferm compromís amb la defensa dels drets dels treballadors i amb la lluita contra les agressions als professionals sanitaris”.
Fer la feina amb por
El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha condemnat enèrgicament els fets i ha instat la direcció del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), gestor de l’hospital, i als Mossos d’Esquadra “a establir les mesures necessàries per evitar en el futur que les professionals hagin de fer la seva feina amb por”.
Metges de Catalunya considera que els fets són “intolerables” i posa els seus serveis jurídics “a disposició dels facultatius afectats que vulguin presentar una denúncia contra els agressors”. Així mateix, insta el CST “a reforçar la seguretat del centre hospitalari, i a oferir suport i recursos d’atenció psicològica als professionals que es troben emocionalment afectats per l’incident viscut”.
Davant uns fets tan greus, que “no són aïllats, sinó un exemple més de la crispació social i la violència creixent que pateixen els professionals del sistema sanitari públic”, MC exigeix al Departament de Salut un pla d’actuació, amb “menys retòrica i més mesures concretes”, per erradicar els comportaments violents a les consultes d’atenció primària i hospitals.
Metges de Catalunya considera que els fets són “intolerables” i posa els seus serveis jurídics “a disposició dels facultatius afectats que vulguin presentar una denúncia contra els agressors”
L’organització, que forma part del Comitè Permanent de l’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya (OSVASC), recorda que, tot i la dificultat per quantificar el nombre d’agressions, ja que moltes no són registrades ni denunciades, estudis com el de l’Observatorio Nacional de Agresiones a Médicos y Médicas de la OMC indiquen que la violència verbal i física vers el col·lectiu continua “desbocada”, amb 769 agressions comunicades als col·legis professionals l’any 2023, la segona dada més alta mai registrada.
Des de la seva constitució el juny de 2022, l’OSVASC “no ha fet progressos suficients per convertir-se en un instrument útil en matèria de control preventiu i de definició de protocols d’actuació contra les agressions“, afirma el sindicat. I assegura que el personal facultatiu se sent “exposat” i “vulnerable” davant les reaccions d’alguns usuaris que “de manera totalment injustificada bolquen contra els professionals les seves queixes per les deficiències del sistema”.
Per aquest motiu, reclama a Salut “contundència” i “mà durà” contra els agressors perquè “cap atac quedi impune” i per posar fi a la indefensió que pateixen les persones agredides, que “no són