Terrassa

Les pensions a Terrassa, les més baixes del Vallès Occidental

Les dades publicades per l’Idescat mostren que un 19,7% dels terrassencs són pensionistes, i reben una retribució mitjana de 1.386 euros

Catalunya supera ja el milió i mig de pensionistes. Aquesta xifra la podem llegir de moltes maneres. Podem dir que aquest grup representa un 19,5% de la població. O bé, dit d’una altra forma, gairebé un de cada cinc ciutadans és pensionista. És l’Idescat qui ha fet aquesta radiografia social amb unes dades publicades aquest mateix dimecres. L’estudi analitza les pensions contributives de la Seguretat Social de les comarques i municipis catalans amb més de 20.000 habitants.

L’anàlisi contempla les dades disponibles fins al desembre del 2023. El nombre de pensionistes ha augmentat a la majoria de comarques, però si parlem de nombres absoluts, les comarques amb més pensionistes són el Barcelonès (472.574), el Vallès Occidental (181.624) i el Baix Llobregat (161.407). A l’altre extrem, se situen l’Alta Ribagorça (754), el Pallars Sobirà (1.314) i el Lluçanès (1.493). En dades genèriques, l’import percebut en termes mitjans pels pensionistes ha augmentat un 1,3% a Catalunya en relació l’any 2022, i també ho ha fet a totes les comarques, destacant sobre tot el Pallars Sobirà (2,5%), el Priorat (2,3%), Osona (2,1%) i les Garrigues (2,0%). D’altra banda, el Solsonès i el Pallars Jussà són les comarques on l’increment ha estat menor, amb un 0,9% en totes dues.

La comarca en xifres

Segons l’Idescat, el Vallès Occidental és la setena comarca catalana on els pensionistes reben una major retribució, i compta amb una mitjana de 1.443 euros bruts mensuals. Una xifra que es troba immediatament per sobre de la mitjana catalana, situada en els 1.437 euros. En total, al Vallès Occidental es reben 208.085 pensions, un 65,5% d’elles de jubilació, seguides de les de viduïtat (20,3%).

Com a comarques amb les pensions més elevades trobem el Barcelonès amb 1.548 euros, seguit del Tarragonès (1.481 euros), el Baix Llobregat (1.474 euros) i el Gironès (1.466 euros). Potser es planteja la següent pregunta: per què existeixen aquestes diferències pel que fa a les pensions? Un dels factors que explica les variacions en l’import mitjà de les pensions contributives entre municipis i comarques és la major o menor presència de pensions provinents del Règim especial de treballadors autònoms (RETA), que generalment són més baixes que les del Règim general. En xifres, la pensió mitjana provinent del Règim general per a Catalunya és de 1.348 euros, mentre que la pensió mitjana del RETA se situa en 865 euros. Aquesta realitat es reflecteix en el cas de les comarques de la Terra Alta i les Garrigues, que tenen les pensions mitjanes més baixes considerant tots els règims (1.043 i 1.092 euros bruts, respectivament). Les dades reflecteixen que en aquests territoris les pensions que provenen del RETA són majoritàries (55,5% i 47,1%), molt per sobre del doble del conjunt de Catalunya (18,4%). En canvi, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Barcelonès són les comarques que tenen una proporció de pensions provinents del Règim general més alta (al voltant del 83%, cadascuna d’elles), i estan entre les millors posicionades de la llista.

I a Terrassa què?

Les dades per comarques són positives, però si ens acostem als municipis veiem que la realitat no s’aplica a tots per igual. A Terrassa actualment hi ha 44.382 pensionistes, que representen el 19,7% de la població, i reben de mitjana una retribució de 1.386 euros, una xifra que ha disminuït en un 0,1% durant el període 2022-2023. Això situa a Terrassa en terra de ningú: no és el municipi amb les pensions més baixes, però tampoc amb les més altes. El que sí que és cert és que ens trobem per sota la mitjana catalana, situada en els 1.417.Terrassa també es troba lleugerament per sota de la mitjana del Vallès Occidental. La resposta a aquesta diferència respecte a la comarca la trobem en dos dels nostres municipis veïns, que estan situats al capdavant de la llista de millors retribucions. Els pensionistes de Sant Cugat del Vallès reben de mitjana 1.753 euros, i els de Sant Quirze del Vallès 1.721 euros. Immediatament per sota a la llista trobem a Sant Just Desvern (1.668 euros), Barcelona (1.606 euros) i el Masnou (1.581 euros). Les retribucions més baixes a Catalunya les trobem a Lloret de Mar (1.157 euros), Amposta (1.177 euros) i Palafrugell (1.215 euros).

Pel que fa a la resta dels nostres municipis veïns, veiem que Cerdanyola del Vallès és la millor posicionada de la llista, amb una retribució mitjana de 1.515 euros mensuals, i esdevé el darrer municipi del Vallès Occidental que supera la mitjana catalana. Per sota trobem a Rubí amb 1.434 euros i Sabadell, amb 1.393 euros mensuals. Terrassa és doncs el municipi que rep menys retribució de la comarca.

Bretxa de gènere

Les dades de l’Idescat reflecteixen una greu problemàtica de bretxa de gènere. A Terrassa més de la meitat dels pensionistes, concretament 23.703 persones, són dones. Mentre els homes al Vallès Occidental cobren de mitjana 1.667 euros, les dones en reben 1.23 euros, 433 euros de diferència. Aquesta xifra situa la comarca com a la sisena amb més bretxa de gènere. Aquest no és un fet aïllat, segueix la tònica general catalana. Ribera d’Ebre eleva la diferència fins als 540 euros, seguit del Baix Llobregat, el Tarragonès i l’Alt Penedès, que superen també els 400 euros de diferència entre homes i dones. La comarca amb menys bretxa de gènere pel que fa a les pensions contributives és les Garrigues, amb 207 euros, seguit del Pallars Sobirà i la Terra Alta, unes dades més positives, però que queden lluny encara de la paritat.

To Top