L’any 2021 la Fundació Antiga Caixa Terrassa –avui sota la marca LaFACT– tancava un pla estratègic que havia de salvar l’entitat: revertint les pèrdues, consolidant les activitats socials i culturals i garantint la sostenibilitat econòmica. Tres anys després, LaFACT és una entitat solvent, que ha multiplicat la seva activitat social, empresarial i cultural, i que ara afronta el repte de créixer i projectar-se com una institució de referència a Catalunya, a Espanya i arreu de món.
LaFACT afronta un pla estratègic 2024-2026 que marcarà un abans i un després en l’entitat. Les xifres són prou reveladores del salt quantitatiu i qualitatiu que vol experimentar el pròxim bienni i que pivota sobre els tres fins fundacionals de l’entitat.
En l’àmbit de la inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual, LaFACT pretén passar de la inserció laboral de 285 persones l’any 2023, a 400 l’exercici 2026. Pel que fa a l’atenció a la gent gran, aspira que el nou projecte Zona 60, el seu programa d’acompanyament i d’activitats per a la gent gran, faci el salt dels 1.024 usuaris del seu primer any de funcionament, a 7.500.
El tercer fi fundacional de LaFACT és l’acció cultural –la programació de dansa, teatre, concerts i exposicions–, que aspira a projectar amb noves ofertes. Aquestes han de permetre passar dels 23.682 espectadors l’any 2023 als 35.000 d’aquí a dos anys, el 2026.
Les bases del creixement
“Hem assolit la fita de la sostenibilitat i estem convençuts que som capaços de fer el salt de créixer, de projectar-nos –explica Xavier Queralt, president de LaFACT–. Si ho aconseguim serem un referent a Catalunya i probablement també arreu. Serà també la prova que Terrassa està orgullosa de tenir una entitat com aquesta”.
Per assolir els objectius de 2026, LaFACT es planteja créixer també en els àmbits econòmic i social. “Durant els darrers anys hem assentat les bases d’aquest creixement”, explica Queralt.
En les socioempreses –residència i centres de dia, rentat de vehicles, Garden, Jardineria, serveis industrials i serveis forestals, etc.–, “l’objectiu és passar d’una aportació al grup de 450.000 euros anuals a 1,4 milions d’euros”, detalla Queralt.
Guanyar espectadors a LaFACT Cultural…com? El pla estratègic projecta incorporar espectacles infantils en català, teatre en català i programar més música clàssica
La socioempresa de Jardineria és un exemple del creixement en activitat i recursos per als fins socials de LaFACT. L’any 2016 la Jardineria només treballava per a l’Ajuntament. “Avui prestem servei a 18 administracions públiques i tenim 90 clients privats”. LaFACT també ha incorporat recentment l’empresa Futur Ecològic, que ha permès créixer l’activitat en serveis forestals i llenya.
La resposta de les empreses i el seu compromís amb l’obra social de LaFACT es tradueix també en l’àmbit de la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. L’any 2019 eren 19 les factories contractants i ja són 70. El pla estratègic planteja arribar a les 200 empreses l’any 2026. “La inserció laboral no hi aporta diners a grup –apunta Queralt–, però aquesta és una tasca que no fa el sector públic, que la fem nosaltres i és una de les fites de les quals estem més orgullosos”.
Creixement meteòric
Fa només tres anys LaFACT estrenava imatge de marca i prenia impuls per a assolir la sostenibilitat de la seva obra social i de tot el conglomerat, “Hem crescut molt de pressa -explica el president de l’entitat social-. En pocs anys hem passat d’una facturació de 15 milions, l’any 2019, a un de 21 milions el 2023, que pot ser de 23,5 milions el 2024. La inversió prevista entre 2020-2023 era de 3 milions i ha acabat sent de 5,5 milions. En el pla anterior, l’objectiu -afegeix- era consolidar les bases per poder créixer. Hem equilibrat ingressos i inversions i ara toca enlairar”.
LaFACT va participar a l’abril a la missió d’empreses d’economia social a Brussel·les, de la mà de l’Agència per la Competitivitat de l’Empesa (ACCIO). Tenia com a objectiu conèixer els fons i programes europeus col·laboratius d’interès per a les empreses del sector. Una experiència que “ens permet valorar nous ajuts públics”. LaFACT ja ha estat beneficiària d’un ajut de 750.000 euros dels fons Next Generation que han finançat el 50% de la remodelació de la seva seu al carrer de les Campiones Olímpiques.
Al marge dels números, Xavier Queralt posa l’accent en “el compromís de LaFACT amb la ciutat de Terrassa” i en la importància que la ciutadania “senti seu un projecte que orienta els ingressos a consolidar la tasca social.
Un casal “online”, projectes amb IA i una app amb 10.000 usuaris
Augmentar la comunitat de LaFACT és un dels objectius de futur de l’entitat, que ha creat una app, una targeta d’afinitat on els usuaris podran accedir a descomptes al Garden, al servei de rentada de cotxes, als espectacles de LaFACT Cultural i a l’agenda d’activitats de la Zona 60. L’objectiu, arribar a 10.000 usuaris. L’eina s’anirà perfeccionant els mesos vinents. “Estem treballant també per incorporar la intel·ligència artificial en la connexió amb els usuaris i crearem un casal en línia per les persones que no puguin participar presencialment”.
El programa Zona 60
A la residència, els centres de dia (150 places) i al servei a domicili (965 visites setmanals), s’ha incorporat el programa Zona 60, un pla que proposa un envelliment actiu amb agenda d’activitats i acompanyament. Ja suma 1.024 usuaris i vol arribar als 7.500.