Terrassa

Venda de petards i coques més repartida a Terrassa

La tendencia: més color que soroll a la pirotècnia i més assortiment de coques

Activitat comercial a Focs Artificials Ca n'Anglada / ALBERTO TALLÓN

Un rèquiem per aquella espècie dels coets de llançament individual, carregar i tirar amb la mà o en precari recipient. Ells representen el passat, sepultat per noves formes de diversió pirotècnica en aquestes terres de culte al foc a Sant Joan. Les bateries de coets s’imposen, i es consolida el poder del color per sobre del soroll. Adeu progressiu als trons en una tendència que fa un pas més aquest Sant Joan, una festa enguany atípica. Les vendes seran similars a les de l’any passat, potser una mica superiors, però més escalonades.

“És un any atípic”, diu Carlos Zafra, responsable de l’establiment Focs Artificials Ca n’Anglada. El motiu de la venda més gradual radica en el calendari. La revetlla és aquest diumenge, “per la qual cosa gairebé segur es vendrà més a la costa que a l’interior”; almenys, diumenge, el 23 de juny, dia en què es concentra habitualment el 50% de les vendes en aquestes dates de solstici. “La tendència per a enguany és el repartiment més equitatiu en tres dies”, afegeix Zafra. Això va passar, almenys, fa set anys, quan el 23 de juny també va caure en diumenge. Qui marxa de cap de setmana va comprar els petards ahir, per regla general. I qui es queda, ho farà diumenge.

La mitjana

Els preus no han variat gaire i tampoc ha experimentat grans alteracions la despesa mitjana per client, que frega els 40 euros i, com s’ha referit, dona prioritat a la llum i menys al baluern. “El coet de carregar i tirar està desapareixent i prevalen les bateries automàtiques, que poden llançar 15, 20, 30 coets; són més còmodes i segures”, adverteix Zafra. Comerciants del sector com ell porten anys “educant la clientela” sobre les bondats d’aquesta evolució “més pròxima al que es porta a la resta d’Europa”. Dels 150 models que pot contenir un catàleg, “10 pàgines es dediquen a les bateries, 3 als trons i 3 als articles infantils”.

Una treballadora de l’establiment Sant Jordi ordenant un prestatge / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El 80% de les vendes corresponen al color, perquè la pirotècnia “és espectacle”, defensa Gaspar Prat, gerent de Sant Jordi, cadena amb establiments a Terrassa i a Andorra. Potser el seu establiment en vendrà fins i tot una mica més que l’any passat, beneficiat per la seva aposta peculiar per la personalització: “Hem tret al mercat fonts úniques, especials”, diu, i anticipa amb orgull informació sobre els noms amb què ha batejat a aquestes “criatures”: una es diu FujiMatt (Matt, com el seu net). Una altra, Alèxia (com la seva neta). El cap creatiu no s’atura, i Prat i els seus possiblement sorprenguin l’any que ve als terrassencs amb un producte nostrat, dedicat a la Mola. També el Sant Jordi ha notat l’escalonament de clients: “Alguns que marxen a Andorra ens han dit que compraran el material en una de les nostres botigues d’allà”.

Les coques

La venda esglaonada també marca l’activitat comercial de forns, fleques i pastisseries aquests dies amb la coca de Sant Joan. Amb les coques, en realitat. El fet que la revetlla caigui en diumenge, però, no afectarà les vendes, segons les previsions del sector. El nivell es mantindrà semblant al del 2023 i no es descarta un creixement lleuger de la demanda. El Gremi de Pastisseria de Barcelona, fins i tot, preveu una pujada de vendes al voltant del 5% a la província. Els preus no han variat, després d’inflacions anteriors relacionades amb l’increment de preus de les materies primeres i de l’energia, i se situen entre els 36 i els 42 euros el quilo, les farcides. L’empenta de Sant Joan donarà un respir al sector, que nota en negatiu l’acabament del curs escolar.

El pastisser Joan Sáez, aquest divendres / NEBRIDI ARÓZTEGUI

De llardons i de full, de fruita. de crema catalana, la selva negra, les farcides de crema, nata o trufa… Forns i pastisseries van de bòlit aquests dies, els que marquen de vermell en el calendari, rivalitzant amb el dia de Reis (tortell) o el dilluns de Pasqua (la mona), també amb els panellets tardorencs. També el sector de les coques experimenta canvis, i aquests es materialitzen en una particular “descentralització”. Així ho explica Fanny Novell, responsable del Forn del Progrés i Bon Pa, presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca: “Abans imperava la compra d’una sola coca, gran, d’una sola classe i ara es va imposant la varietat, la compra de coques diverses i més petites”. És la tendència del tastet aplicada a la pastisseria, l’ampliació de l’assortiment, tot i que “les clàssiques encara es venen molt”.

Punts de venda de petards

N’hi ha 22. L’Ajuntament ha autoritzat aquest any 22 punts de venda de petards: 8 en són establiments fixes i comerços amb permís municipal de comercialització d’articles pirotècnic. Els 14 restants, casetes temporals instal·lades a la via pública que seran desmuntades un cop acabi la revetlla de Sant Joan i la seva ressaca de llums i explosions. La Policia Municipal i la Guàrdia Civil han fet inspeccions de casetes aquesta setmana.

Les fonts s’imposen als trons des de fa anys / LLUÍS CLOTET

Una desena de festes al carrer

A banda de la tradicional inclosa en la festa major d’Ègara, el servei municipal de Via Pública ha rebut per a aquest 23 de juny sol·licituds d’autorització d’una desena de revetlles al carrer. Una d’elles és l’organitzada per l’associació veïnal de Can Roca al parc de les Nacions Unides, que inclourà discoteca i sortejos. Totes les revetlles hauran d’acabar, com a molt tard, a les 3 hores de dilluns.

Fogueres

No fa pas tant, a Terrassa s’encenien desenes de fogueres a descampats de manera descontrolada. Aquesta pràctica està més regulada ara i el servei municipal de Protecció Civil i Via Pública havia rebut fins a principis d’aquesta setmana només dues peticions de permís, una a Can Boada del Pi i una altra al pla de la Font de l’Apotecari. Els responsables n’han de recollir les restes “i deixar el lloc en perfecte estat”.

To Top