Terrassa ha estat una de les poblaciones escollides per a les xerrades que ha organitzat Protecció Civil per a la gent gran: sobre platges, sobre incendis, sobre onades de calor. Aquest dimecres se n’ha impartit una a Sant Pere Nord. Hi hem assistit.
La ruleta dels riscos ha arribat a Terrassa. L’atzar informàtic triava la pregunta i la Ramona, la Inmaculada, la Rafi o la Mercè responien sobre la base de tres opcions de resposta. Ramona Pérez ha vençut les inicials reticències a participar i s’hi ha prestat. A veure: pots banyar-te a la platja si oneja la bandera groga? La Ramona ha contestat que sí, i era correcte però no. Millor no banyar-se en aquestes condicions, ha apuntat Xesca Baró.
La Xesca és la responsable d’informació de Protecció Civil de la Generalitat i aquest dimecres ha passat pel casal cívic i comunitari de Sant Pere Nord juntament amb el seu company Carles Corral (ell ha dirigit la ruleta) per impartir una de les xerrades organitzades per aquest organisme a diverses parts de Catalunya. L’objectiu: difondre entre les persones grans consells de prevenció i protecció davant els riscos d’estiu.
“La població també té responsabilitat i ha de facilitar la feina dels operatius d’emergència i respectar unes certes pautes de comportament”, ha assenyalat Baró abans de recordar que a Catalunya, excepte activitat volcànica, “tenim riscos de tota mena”.
Incendis
Ha començat parlant dels incendis forestals. N’hi haurà aquest estiu, “malgrat les pluges primaverals que han relaxat una mica la situació”. El consell essencial si, per exemple, ens enxampa un incendi de bosc estant en una segona residència situada en zona forestal: confinar-nos a casa, a l’habitació més llunyana al foc exterior i posar tovalloles humides en les juntes inferiors de les portes.
“Aneu sempre a platges vigilades, i acompanyats”, ha deixat clar Xesca Baró, responsable d’informació de Protecció Civil de la Generalitat
La calor
Casa d’un és el millor refugi també contra la calor (persianes abaixades durant el dia, obertes a la nit), però, si hem de sortir, busquem l’ombra i protegim-nos contra les altes temperatures. Beguem aigua sovint, mengem aliments lleugers, amanides, fruites amb molta aigua, prenguem sucs. Tenim refugis climàtics a la nostra disposició: els parcs, com el de Vallparadís, equipaments públics com les quatre biblioteques que estaran obertes a l’agost i on els usuaris a la recerca de recer podran acomodar-se en sales de reunió per reduir l’estrès corporal. L’Ajuntament, enguany, repartirà vanos amb informació.
Compte amb la platja
“Aneu sempre a platges vigilades, i acompanyats”, ha deixat clar Xesca Baró. I la bandera, teniu clar què significa cada bandera: la verda, que et pots banyar; la groga, que no es recomana el bany; la vermella, que queda prohibit. La ruleta dels riscos, provada per primer cop per Protecció Civil a Terrassa, ha complementat la lliçó. Què hem de fer si quedem atrapats en un corrent d’aigua?, ha preguntat el Carles al públic. Les opcions eren tres: nedar a contracorrent, nedar en paral·lel al corrent en direcció a la riba i deixar-nos endur. La resposta correcta: la segona.
Petards
La revetlla de Sant Joan és a tocar, Mireu quin tipus de material pirotècnic compreu als nets. La Inmaculada ha encertat la resposta a la pregunta sobre la forma correcta d’encesa: en efecte, Inmaculada, amb una metxa llarga; ni amb encenedor ni amb una espelma.
Un equip d’emergència
Protecció Civil recomana tenir sempre preparat un equip d’emergències per si hem de sortir corrent de casa. Carles Corral n’ha explicat el contingut essencial mostrant un a un els objectes que treia d’una bossa. Per descomptat, la documentació personal, diners o targeta de crèdit, llanterna (amb piles de recanvi), una ràdio (amb piles, també), el telèfon mòbil i el carregador, la medicació imprescindible i aigua i aliments que no es facin malbé.