Terrassa

Deu revetlles al carrer i dues fogueres per celebrar Sant Joan a Terrassa

L’Ajuntament demana prudència per gaudir d’una festa marcada per la calor i l’alt risc d’incendis

Revetlla de Sant Joan a la plaça de l'Apotecari l'any 2023 / Lluis Clotet

A les portes de la revetlla de Sant Joan, el 23 de juny, i en un context marcat per les altes temperatures i per la sequera acumulada, l’Ajuntament recomana a la ciutadania celebrar la nit més curta de l’any amb molta precaució i seguint totes les normes, recomanacions i consells per gaudir d’una nit Sant Joan segura.  

L’Ajuntament tancarà, com ja ha fet altres anys, el Parc de Sant Jordi a partir de les 21 h de dijous, 23 de juny, amb excepció d’una zona acotada prop de la plaça del Doctor Zamenhof. Amb aquesta mesura, es vol preservar el caràcter històric del jardí i l’edifici de la Masia Freixa evitant-hi qualsevol conat d’incendi, ja que és un jardí històric on la vegetació és delicada. Actualment, ja existeixen cartells on s’informa la ciutadania que està prohibit entrar dins els parterres, pujar els arbres i tirar petards i qualsevol altra pirotècnia dins el recinte.  

Des del Consistori també es demana prudència als terrassencs i les terrassenques a totes les places públiques i parcs on hi hagi vegetació, especialment el parc de Vallparadís i es recorda que les darreres pluges no han estat suficients per alleujar la sequera, que les plantes es troben en un context d’estrès hídric i que cal seguir extremant les precaucions per evitar qualsevol foc. En aquest sentit, el ban dictat per l’alcalde recorda a la ciutadania que no es poden tirar petards ni encendre foc a menys de 500 metres del bosc,així com a menys de 15 metres del mobiliari urbà, de les plantes i dels arbres. 

Les fogueres  

Pel que fa a l’encesa de les fogueres la nit del 23 de juny, l’horari establert és entre les 22 hores i la 1 hora de la matinada, a partir d’aquesta hora els serveis d’extinció d’incendis procediran a apagar els focs de cadascuna de les fogueres. Les persones que l’hagin fet seran les responsables de recollir les restes i deixar el lloc en perfecte estat. Fins aquest dilluns, el servei de Via Pública ha atorgat dues autoritzacions per fogueres, ubicades a la plaça de la Font de l’Apotecari (barri de Sant Pere) i carrer dels Ceps amb Torrent del Batlle. 

Fins aquest dilluns s’han autoritzat dues fogueres, una a la plaça de la Font de l’Apotecari (Sant Pere) i l’altra al carrers dels Ceps amb Torrent del Batlle

Pel que fa a les revetlles, el servei municipal de Protecció Civil i Via Pública ha rebut i està gestionant l’autorització d’una desena de sol·licituds de caràcter veïnal o cultural per celebrar la revetlla a la via pública: 

carrer del Comte Borrell, entre carrer d’Arquimedes i de Galileu

carrer de Mare de Déu de l’Esperança, entre Mare de Déu del Carme i Mare de Déu de les Neus 

Plaça de la Font de l’Apotecari 

Plaça de les Nacions Unides 

Carrer Millars 

Carrer de Sant Honorat, entre Sant Cosme i Mossèn Àngel Rodamilans

Plaça de Cirici i Pellicer 

carrer de Salou amb Carrer de Mura 

carrer dels Ceps amb carrer del Torrent del Batlle 

carrer d’Aurora cruïlla amb carrer Cementiri Vell  

L’horari màxim de finalització de les revetlles serà les 3.00 hores 

22 punts de venda de pirotècnia 

Aquest anys s’han autoritzat  22 punts de venda de petards. D’aquests un total de 8 són establiments i comerços que tenen permís municipal per comercialitzar productes pirotècnics i que es troben ubicats a:

carrer de Watt, 150 

carrer del Doctor Cistaré, 10 

carrer de la Mare de Déu dels Socors, 5 

carrer d’Alexandre Galí, 77 

carrer del Doctor Calsina, 266 

carrer de Mira-sol, 16 

carretera de Montcada, 202 

carretera de Montcada, 378 

Els 14 punts restants són instal·lacions temporals que s’instal·len a la via pública amb motiu de la revetlla, i que estan situats a les següents ubicacions: 

Avda. del Vallès amb carrer de França 

Avda. de Can Jofresa amb carrer de Badalona 

Rambla d’Ègara, a l’alçada del número 1 

Avinguda del Vallès amb carrer d’Extremadura 

Carrer d’Icària amb Sicília 

Avda. de les Glòries Catalanes amb Plaça de Pablo Neruda 

Plaça de les Nacions Unides amb Avda. Béjar 

Passeig 22 de juliol, a l’alçada del numero 360 

Plaça de la Terrassa Industrial 

Plaça de la Tecnologia 

Passeig 22 de juliol amb carrer de l’Arquitecte Puig i Cadafalch Rambla Francesc Macià amb Avda. Del Vallès 

Carretera de castellar amb carrer de Balaguer 

Passeig 22 de juliol amb carrer del Mont Perdut

A l’hora de comprar petards, cal tenir en compte les categories en les quals es classifiquen en funció de l’edat de la persona usuària i la potència de l’explosiu, i cal respectar les normes d’utilització que especifiqui cada tipus de pirotècnia. Aquestes són algunes de les principals recomanacions: 

No guardar cap article pirotècnic a les butxaques 

No tirar coets agafant-los amb la mà 

No fer focs d’artifici a menys de 500 metres del bosc ni en zones amb risc d’incendi No ficar petards dins d’ampolles o maons 

No llençar petards a ningú 

No tirar petards dins de l’habitatge

S’aconsella recollir la roba estesa i també tancar portes i finestres per evitar el risc d’incendi 

Cal tenir cura del mobiliari urbà (banc, papereres…) 

En cas que el petard no esclati, remullar-lo de seguida i no encendre’l de nou 

Dispositiu Policial  

Com cada any, la Policia Municipal ha preparat un dispositiu especial amb els següents objectius preventius i de control:  

Comportaments incívics 

Danys materials o personals per usos indeguts de pirotècnia 

Conducció sota l’efecte de l’alcohol i drogues 

Violències sexuals o conductes discriminatòries en l’oci nocturn 

En aquest sentit, es duran a terme controls dels punts autoritzats per fogueres així com llocs on pugui haver concentració de persones, tenint en compte també la Festa Major del barri d’Ègara i en especial les zones d’oci de Rasa i Duero. 

Les tasques dels agents seran, entre d’altres, les de donar suport a Bombers en l’extinció dels possibles incendis que tinguin lloc a la ciutat així com garantir el civisme i la seguretat durant les diferents celebracions. També es duran a terme controls d’alcoholèmia i drogues per garantir la seguretat del trànsit. 

Més llum, menys soroll 

L’Ajuntament, a través de les regidories de Capacitats Diverses, Accessibilitat i Benestar Animal, impulsa la campanya #SantJoanInclusiu per promoure una revetlla de Sant Joan més respectuosa amb el benestar de tothom.  

D’aquesta manera, es recorda que el soroll dels petards generen angoixa i patiment a moltes persones, incloent persones amb autisme amb l’oïda molt sensible, persones amb discapacitat auditiva que no poden comunicar-se perquè no poden utilitzar el que els queda d’oïda, persones amb problemes de cor o altres malalties que poden empitjorar la seva salut, etc.  

A més, els animals domèstics i salvatges, com per exemple gossos, gats o ocells, també pateixen davant dels sorolls forts i sobtats. Per això, aquesta revetlla promovem els petards de llum, sense soroll. Així, tothom podrà gaudir de Sant Joan. 

Comprimits per calmar l’angoixa dels animals 

El servei de Benestar Animal, a través de les entitats animalistes posa en marxa, per tercer any consecutiu, una campanya de repartiment de comprimits masticables per a gossos i gats. Es tracta de comprimits fets amb ingredients naturals i que no generen efectes secundaris i permeten calmar l’angoixa que pot generar especialment aquests dies l’ús de la pirotècnia. 

  Entre els dies 21 i 23 es repartiran  al Raval comprimits masticables per a gossos i gats  per calmar l’angoixa per la pirotècnia

Els comprimits es podran recollir a la parada que s’hi instal·larà al Raval de Montserrat els dies 21, 22 i 23 de juny. Les persones que així ho desitgin podran acostar-se al punt de repartiment entre les 17.30 hores i les 20 hores i fer consultes a una auxiliar veterinària que respondrà els dubtes que puguin sorgir en l’administració de les pastilles. Benestar Animal recorda que aquesta administració no substitueix en cap cas les recomanacions d’un veterinari de referència i que per rebre els comprimits s’haurà de portar la cartilla veterinària que acrediti que l’animal està xipat i censat. Aquells que no tinguin el document que acrediti el cens, hauran de signar un model de declaració responsable conforme l’animal està censat.

Al web municipal s’hi pot trobar tota la informació sobre la campanya ‘Més llum, menys soroll’, així com cartells i vídeos pensats perquè tothom que vulgui pugui compartir-los per xarxes socials afegint-hi l’etiqueta #SantJoanInclusiu. 

To Top