Cultura i Espectacles

Connexions locals amb el taller Rigalt, Granell i Cia

L’arquitecte municipal Lluís Muncunill i Parellada va ser company d’estudis de Jeroni Ferran Granell i Manresa a Barcelona

La lluerna de l’antic Hotel Peninsular/ Nebridi Aróztegui

La Terrassa modernista té lligams amb el taller barceloní de vitralls d’Antoni Rigalt i Blanch i Jeroni Ferran Granell i Manresa. El més estret és que el terrassenc Eduard Blanxart i Pàmies (1915-2014), interiorista, pintor i músic, va contraure matrimoni amb Teresa Granell, neta de l’arquitecte i vitraller Jeroni Ferran Granell i Manresa (soci de Rigalt) i filla del vitraller Jeroni Granell i Bartomeu. El matrimoni Blanxart-Granell van establir la residència a la casa que va construir l’avi de la Teresa, situada al carrer de Roger de Llúria, 84, de Barcelona.

A més d’aquesta connexió, en trobem una altra de pròxima. L’arquitecte municipal Lluís Muncunill i Parellada va ser company d’estudis de Jeroni Ferran Granell i Manresa a Barcelona. I, casualment, van viure els mateixos anys; van néixer tots dos l’any 1868 i van traspassar el 1931. És possible que Muncunill i Granell fessin algunes col·laboracions per ser coetanis en el temps. De fet, Muncunill va intervenir en tres dels edificis escollits en aquest article per les seves lluernes. Va fer la reforma de l’antic Hotel Peninsular del carrer de Sant Pere i va firmar els projectes de les cases Benet Badrinas i Sanmartí del Passeig.

De fet, Núria Gil Farré, historiadora de l’art i especialista en vitralls, apunta en la seva tesi, “El taller de vitralls modernista Rigalt, Granell i Cia (1890-1931)”, que la lluerna de l’antic Hotel Peninsular podria haver estat un encàrrec de Muncunill a Granell. És una de les possibilitats. La segona es que fossin els propietaris de l’Hotel Peninsular, els germans Pompidor, els que fessin directament la petició del lluernari al taller Rigalt i Granell perquè ja hi tenien relació professional a través de l’altre establiment hoteler, la Maison Dorée (va ser construir per l’arquitecte Granell), que tenien a la plaça de Catalunya de Barcelona.

To Top