Terrassa

Protesta de les urgències de Mútua pel tancament de l’àrea respiratòria

Rebutgen el tancament de l’àrea respiratòria i la retallada de plantilla. Mútua defensa el retorn al sistema prepandèmia

Professionals de les urgències de MútuaTerrassa es van manifestar dilluns, ahir dimecres i tornen a fer-ho avui dijous davant l’equipament sanitari per protestar contra “la supressió de l’àrea de patologies respiratòries de les urgències que va acompanyada de la reducció de dues infermeres, un metge i un tècnic auxiliar en cures d’infermeria”, afirma Victòria Ortega, presidenta del comitè d’empresa i infermera d’urgències.

Els treballadors de Mútua creuen “important mantenir un espai aïllat, separat de la resta de pacients, per a les persones amb afeccions respiratòries. A l’hivern vindran els pics de covid, grip, a banda de les pneumònies i les legionel·les”. Veuen “amb preocupació” una mesura que, diuen “tornarà a situar pacients als passadissos”.

L’àrea respiratòria de les urgències es va crear l’any 2020, amb la irrupció de la pandèmia, i Mútua informa que ara es restituirà la situació, “tal com era l’any 2019 abans de la covid”. En aquell moment les urgències pediàtriques es van traslladar a l’edifici històric de Mútua per garantir circuits separats per a patologies respiratòries.

El juliol de 2022 es van ampliar les urgències de Mútua i ara aquells treballs es completen amb l’adequació dels espais per a reubicar novament les urgències pediàtriques.

Els treballadors expliquen que, per compensar la pèrdua de l’àrea respiratòria aïllada, s’ha habilitat un nou espai a la zona N-1 d’urgències, que està pendent d’equipar, i que hauria d’alliberar espai a les urgències. “Abans disposaven de 9 boxs, i la nova àrea no permet l’accés de lliteres. Si només poden entrar butaques, poc alliberarà”, explica Ortega. “La majoria dels pacients amb patologies respiratòries de l’N-1 necessiten llitera i un box. Només ahir ja vam atendre 7 casos de covid i a l’hivern atenem entre 20 i 25 pacients que necessiten aïllament, amb grips, covid, pneumònies, a banda de les persones que requereixen contenció mecànica”.

La plantilla de Mútua ha traslladat la seva “preocupació” a l’empresa, al CatSalut, amb qui va mantenir una reunió a principis de maig, concretament amb la Regió Metropolitana Nord, i amb l’Ajuntament de Terrassa. Aquesta a la tarda, el comitè d’empresa ha mantingut una entrevista amb la regidora de Salut, Laura Ribas.

Els treballadors demanen “una alternativa que eviti l’impacte del tancament de l’àrea respiratòria, obrint l’àrea nova i mantenint el personal”.

Aquest dimecresr, expliquen, a urgències “es va obrir una àrea polivalent amb 3 boxes, enfront dels 9 que tenia l’àrea respiratòria. No és la millor solució per aïllar pacients, donat que comparteix espais, per exemple, amb la zona de guixos de traumatologia”.

Mútua insisteix que els treballs que s’ha iniciat aquest mes a les urgències “han de permetre unificar tot el servei amb atenció a adults i infants, la qual cosa suposarà un retorn al sistema d’atenció prepandèmica on no es contemplaven circuits separats per a afeccions respiratòries i la resta de patologies”.

To Top