Esports

Com conciliar l’esport d’elit amb la maternitat?

Les esportistes Gemma Mengual, Montse Alcoba, Carla Suárez i Olga García han dialogat aquest dimarts a la Casa de l’Esport sobre les seves experiències personals en aquest àmbit

D’esquerra a dreta, la moderadora de la xerrada, Carme Barceló, la nedadora Gemma Mengual, l’aixecadora Montse Alcoba, la tenista Carla Suárez i la futbolista Olga García / alberto tallón

També en el món de l’esport, les dones ho tenen més complicat que els homes. Un dels aspectes dels quals menys es parla en la carrera d’una esportista d’elit és la maternitat. Com afrontar-la? Quan? Quines conseqüències té? Pot acabar implicant una retirada prematura? A aquestes preguntes i a moltes altres han intentat donar resposta aquest dimarts a la Casa de l’Esport quatre esportistes de primer nivell: Gemma Mengual, Montse Alcoba, Carla Suárez i Olga García. Han estat les protagonistes de la xerrada “Esport d’elit i maternitat”, segona del cicle “Parlem d’Esport”, una iniciativa del Servei d’Esports de l’Ajuntament de Terrassa que té com a objectiu visualitzar, debatre i exposar diferents temes de l’actualitat esportiva a través d’experiències personals. Ha moderat la xerrada la periodista Carme Barceló.

La barcelonina Gemma Mengual (47 anys), una de les millors esportistes de natació sincronitzada de tots els temps, és tot un referent mundial en la seva especialitat. Ha guanyat 17 medalles d’or, 18 de plata i 12 de bronze entre Jocs Olímpics, Mundials i Europeus. “Després de tenir el Nil vaig tornar a entrenar, però ningú no em feia cas. Semblava que molestava. L’equip tècnic que hi havia en aquell moment a la selecció espanyola em va anar apartant de mica en mica, em feia sentir dèbil, em feia bullying”, ha denunciat.

Per la seva banda, l’aixecadora de Castellbell i el Vilar Montse Alcoba (42 anys), plata a l’Europeu d’halterofília paralímpica del 2022 i diploma olímpic a Tòquio, ha assenyalat: “Jo ho vaig viure diferent. En el meu cas, l’esport no era la principal variable de la meva vida. Vaig voler tenir els nens de jove i tornar als 40 a l’alt nivell. De fet, vaig ser olímpica amb 40”.

Per la seva banda, la tenista canària Carla Suárez (35 anys), professional des del 2008, es va retirar el 2021. L’agost del 2020, en plena pandèmia, li van diagnosticar un limfoma de Hodgkin, feliçment superat. “Jo tenia clar que després de donar a llum no tornaria a jugar. El tenis ja era un capítol tancat en la meva vida. Però cada vegada hi ha més tenistes joves que són mares i després segueixen jugant”.

La futbolista de Dosrius Olga García (32 anys) és la parella de Carla Suárez. Ha estat internacional amb Espanya 34 vegades. Jugava al Dux Logroño i s’ha retirat fa escassament un parell de mesos. Ha guanyat tres lligues i quatre Copes de la Reina entre el Barça i l’Atlético de Madrid. “No m’he perdut cap experiència amb les nenes. Quan la Carla va parir, jo hi era. El naixement d’un fill és molt més important que qualsevol victòria esportiva”, ha subratllat.

To Top