Terrassa

Dubtes, confusió i indignació amb la doble taxa de residus

Crida al síndic de Catalunya per a que intervingui

El malestar de la ciutadania omple aquests dies les converses, les xarxes socials i els grups de WhatsApp. La carta de la Diputació de Barcelona amb el rebut de la nova taxa de residus comarcal, que se suma a la taxa municipal, està arribant massivament als domicilis de Terrassa, on la ciutadania es pregunta per què una altra factura pels residus, a què respon l’import –que és l’equivalent al 56% de la taxa municipal– i en què revertirà la gran recaptació.

La primera a reaccionar públicament ha estat la Federació d’Associació de Veïns de Terrassa (FAVT), amb un comunicat en què fa palès “el malestar i preocupació de la ciutadania”, per una mesura “imprevista que ha impactat en la seva economia” i què “no està alineada amb una bona gestió dels residus als carrers, ja que és bastant deficitària”.

L’import de la nova taxa és el 56%  del de la taxa municipal, que també creix un 3,5%. En total, es pagarà un 60% més

La FAVT va portar al ple el seu rebuig a “una pujada del 60% del rebut que considerem abusiva” i ara, en plena remesa de les factures, reclama al Consell Comarcal del Vallès Occidental i a l’Ajuntament de Terrassa que “informin adequadament el ciutadà”, que impulsin campanyes per reduir els residus i millorar el reciclatge.

“Estan augmentant les taxes- IBI, aigua i residus-, i no els salaris. El nivell de vida dels terrassencs és igual o pitjor”, comenta Pepe Sánchez, president de la FAVT. “Fins ara els ingressos de l’IBI pagaven el dèficit de la taxa. Per què no han compensat l’increment de la taxa de residus amb l’IBI? -pregunta-. Al final, paguen igualment tots nosaltres”.

Des de l’Ajuntament de Terrassa Xavier Cardona, regidor de Neteja i Residus, admet que “estem rebent queixes de la ciutadania, moltes bufetades” per la nova taxa comarcal. “Entenem que és un moment delicat. En una conjuntura d’inflació, cap taxa entra bé a un domicili”, diu, però recorda que és la Unió Europea la què obliga els municipis a cobrar el 100% del cost dels serveis als usuaris a partir de l’any 2025.

Tres són les administracions implicades: els ajuntaments deleguen la taxa al Consell Comarcal, que la crea i delega a la Diputació el cobrament

Des del Comitè de Residus, Xavier Vives, president de l’AV del Segle XX i expresident de l’òrgan participatiu, diu que “s’ha d’explicar molt bé a la ciutadania per què es crea una nova taxa i informar clarament sobre a què es destinaran els diners. Ens han de tractar com a adults. No pot ser que enviïn un rebut nou a casa sense a penes informació i esperin que paguen i callem”.

Vives diu que és “l’Ajuntament el que ha de respondre a la gent i no jugar a la confusió. Terrassa, Rubí, Sabadell i altres municipis han acordat cedir al Consell Comarcal la creació de la nova taxa, han decidit l’import i han passat les dades fiscals perquè girin els rebuts a cobrament. L’Ajuntament és doncs el responsable d’informar a la gent i d’assumir compromisos de millora en el servei”.

Ara, les entitats i el mateix Ajuntament tenen por que l’impacte de la nova taxa a les butxaques dels contribuents provoqui un efecte rebot i relaxi el compromís amb la separació de residus a casa.

De fet, el tinent d’alcalde Xavier Cardona admet que “aquesta insubmissió ja l’hem notat a algunes bateries de contenidors, que abans estaven netes i avui registren desbordaments perquè no se separa a casa. És l’efecte contrari al que es pretenia -diu-, perquè si no separem, la factura augmentarà”. Separar correctament, recorda, és una obligació i “les infraccions se sancionen”.

Crida al síndic català per a que intervingui

Mustapha Ben El Fassi, síndic de Terrassa, creu que la ciutadania de “té raó de queixar-se davant la creació d’una nova taxa de la qual no s’ha informat” i anuncia que demanarà “al síndic de Catalunya que hi intervingui. Aquest és un problema que transcendeix Terrassa i que afecta diversos municipis del Vallès”. Concretament, Terrassa, Sabadell, Rubí, Santa Perpètua, Ullastrell i Sentmenat. El síndic diu que “les nòmines han crescut un 3% i els rebuts de la llum, l’aigua, el gas, i ara els residus molt més. És del tot desproporcionat”. Les queixes arriben a la sindicatura de Terrassa “de persones desinformades. No val l’excusa que el rebut l’envia la Diputació. L’Ajuntament és el que ha d’informar i acompanyar la seva ciutadania”.

La nova taxa de residus es paga a partir de divendres

To Top