No és de rebut llançar les campanes al vol, però a molts batxillers els ha passat el que va passar a molts altres abans, d’altres generacions de la selectivitat: després del domini dels nervis, de les hores i més hores d’estudi, els embarga la sensació que no hi havia per a tant. Van haver de superar esculls, però ja estaven rodats. També l’alliberament psicològic juga al seu favor. Sigui com sigui, les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) ja han passat. Ara, el miler aproximat d’alumnes de Terrassa, i de la resta de Catalunya, esperen la data del 19 de juny per conèixer les notes finals.
El Diari de Terrassa va entrevistar Marc Casas aquest dimarts passat a la UAB. Aquest alumne de l’Institut Montserrat Roig acabava de sortir de l’examen de Castellà, però li rondava pel cap en especial l’obstacle de la primera prova de Física. Se la jugava. Un cop finiquitada la “sele”, afirma que les proves de Física i de Matemàtiques han estat “les més complicades”, amb Tecnologia en segon lloc. La resta va constituir un repte “prou senzill” que va deixar en aquest candidat a estudiant d’Enginyeria Mecànica “bones sensacions”. El Marc creu que la nota ponderada final li donarà per accedir al que vol accedir.
Aquest dijous, a les 16.30 hores, van quedar enrere les PAU per al Marc. I per a l’Andrea. Ella, Andrea Chaves, també estudiant de l’Institut Montserrat Roig, vol estudiar Traducció i Interpretació (d’anglès) a la UAB. Manté una alta dosi de confiança en accedir-hi. Dimarts estava satisfeta de com li havia anat la part de reflexió lingüística, però li quedava un os dur de rosegar: el Llatí. Aquest divendres, passat el mal trago, es reafirmava en què aquesta matèria “ha estat la més complicada, juntament amb Literatura castellana, potser pels nervis del moment”. De totes maneres, com a resum general, l’Andrea conclou que les PAU han esdevingut “com un examen més” tenint en compte el rodatge efectuat durant un curs acadèmic “amb exàmens més durs”.
Sense tribunal a Terrassa
El Marc, l’Andrea, i el Gerard i la Lluna, i gairebé tots els alumnes de Terrassa, han hagut de fer la selectivitat a la UAB. Enguany no hi havia cap tribunal de les PAU a la ciutat. Al voltant d’un miler d’alumnes de centres egarencs s’havien matriculat en aquesta convocatòria ordinària –a tot el Vallès Occidental, 4.288 alumnes de 2n de Batxillerat– i cap d’ells s’ha pogut examinar a la ciutat on ha estudiat durant tot el curs i on s’ha preparat per a les PAU.
Tots plegats, llevat d’alguns que han estudiat, per exemple, a centres de Barcelona, s’han hagut de desplaçar fins a Bellaterra. Es tracta d’una situació que sembla inversemblant a una ciutat de marcat caràcter universitari com és Terrassa, que compta amb quatre universitats o delegacions (UPC, UAB, UB i UOC) que sumen sis centres universitaris i de formació superior, una facultat i dos hospitals universitaris. En cursos anteriors sí que s’hi havia disposat un espai a Terrassa. L’any passat van poder utilitzar el Vapor Universitari 201 alumnes, el 21,24% del total. El curs anterior, el 2021-2022, elpercentatge va ser del 16% , i l’anterior, del 30%.