Terrassa

Botó lila contra les agressions sexuals al transport públic de Terrassa?

La Generalitat celebra a Terrassa la constitució de la Mesa del Circuit d’Abordatge de les Violències Masclistes

Usuàries entrant en una estació de Ferrocarrils a Terrassa / LLUÍS CLOTET

El 64,3% de les usuàries assegura haver sofert assetjament sexual al transport públic. Aquesta és una de les dades que avalen el projecte d’instal·lació de “botons liles”, dispositius col·locats a vehicles d’aquest àmbit que aquest dimecres ha anunciat la Generalitat en una jornada contra la violència masclista desenvolupada a Terrassa. L’Ajuntament demana més informació al respecte per estudiar la mesura.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha participat en la constitució de la Mesa Institucional del Circuit d’Abordatge de les Violències Masclistes a la província de Barcelona, un acte de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la violència que s’ha dut a terme a la Biblioteca Central de Terrassa (BCT) i que ha reunit representants tècnics i polítics de la conselleria i de diversos municipis de la demarcació.

Durant les ponències i presentacions de les actuacions i els reptes de cada àrea del Govern, el Departament de Territori ha avançat que enguany s’implantarà el sistema del “botó lila” per a avisos de víctimes d’agressions sexuals en el transport públic, perquè l’activació dels protocols subsegüents sigui “més ràpida”. I és que, segons una enquesta del Govern, el 64,3% de les usuàries del transport declara haver sofert assetjament sexual, una proporció que en el cas de les dones amb edats compreses entre els 15 i els 29 anys puja fins al 91,6%.

Implantació

En acabar l’acte, Lluïsa Melgares, regidora de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa, ha afirmat que reclamaria més informació a la Generalitat sobre aquest projecte, de cara a estudiar la seva implantació a Terrassa. La implementació del “botó lila” ha estat un dels punts destacats en la jornada, que ha servit també per informar de la intenció de redissenyar espais públics per dificultar assetjaments i agressions; per recordar que el Departament d’Educació, per exemple, ha “simplificat protocols per millorar l’agilitat i eficiència” de la intervenció en casos de violència masclista en tots els seus vessants; per apuntar que és necessari també lluitar contra aquesta xacra en els centres de treball, perquè el 5,7% de les agressions es perpetren en l’entorn laboral i el 15,3% de les treballadores declara haver estat víctima de violència sexual.

La sessió ha tingut lloc a la BCT

Els plans d’igualtat en les empreses són una de les assignatures pendents d’un posicionament col·lectiu al qual li queda camí per recórrer. Només la meitat de les empreses que han de disposar d’aquests plans (les que tenen més de 50 treballadors) han adquirit aquest compromís negre sobre blanc, segons el departament de Treball.

En la jornada s’ha parlat dels Barnahus, els centres d’atenció a menors víctimes d’agressions sexuals ( el de Terrassa es va obrir fa uns mesos al Vapor Gran de manera provisional) i de les campanyes d’Interior “per protegir les víctimes i perseguir els agressors”, amb programes dels Mossos d’Esquadra “que generen perfils d’autors” en un cos que ha doblat la xifra d’agents especialitzats en aquesta lluita.

I de la incorporació, aprovada dilluns passat, de 41 nous professionals a les oficines d’atenció a la víctima dependents de Justícia, fins i tot de programes de Cultura per a la conscienciació i la posada en marxa d’activitats artístiques a disposició de víctimes “per combatre l’estrés postraumàtic”.

Més implicació judicial

Amb l’acte d’aquest dimecres, totes les províncies de Catalunya compten amb un circuit territorial “que coordina les actuacions de tots els agents, tant locals com comarcals, que intervenen davant les violències masclistes”. Es tracta “de l’expressió territorial d’una xarxa comuna”, segons Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, que ha tancat la jornada advertint , sobretot, que el model d’abordatge d’aquestes violències és “per tot el país” i no una suma “d’iniciatives fragmentades”. La regidora Lluïsa Melgares ha subratllat que Terrassa tindrà un membre actiu a la taula i ha demanat més implicació als jutges del partit judicial. De les darreres 70 detencions per violència sexual a la ciutat, només dos sospitosos han entrat a la presó, ha destacat.

Botó lila contra les agressions sexuals al transport públic de Terrassa?
To Top