La Cecot ha constat un creixent interès entre les empreses catalanes per calcular la seva petjada de carboni. Des de principi d’aquest 2024, les consultes, gestions i orientacions a empreses que ha fet l’Oficina per la Transició Energètica de la patronal en aquest àmbit s’han triplicat respecte del mateix període de l’any passat. A més, les companyies interessades “ja no són únicament empreses de sectors crítics mediambientalment parlant, com ho són el químic o el tèxtil, sinó que són empreses de qualsevol sector i de totes les grandàries: grans, mitjanes, petites i microempreses. I això és molt positiu per la nostra societat”, destaca Elisabeth García, ambientòloga de l’Oficina.
En paral·lel, García confirma un fort augment de l’interès del teixit empresarial català per la implementació de plans i mesures que els orientin a reduir les emissions de CO2, “tant per convicció i responsabilitat amb la sostenibilitat, com per optimització d’inversions o per efecte tractor d’empreses amb més dimensió dins la cadena de valor”.
“Un exemple concret el tenim a casa; la Cecot som una entitat dins d’un sector que no es considera crític com el de la representació empresarial i els serveis, però estem totalment compromesos amb la reducció de la petjada de carboni en totes les nostres activitats i poder ser un referent per altres entitats, així com un generador del canvi entre els nostres associats”, assegura García. L’ambientòloga ressalta que el 2022 la Cecot va esdevenir la primera patronal a l’Estat a assolir el Certificat de 100% Neutre de Carboni i que una de les activitats que organitzen amb més visibilitat, com és la Nit de l’Empresa, calcula la seva petjada des del 2022 i l’any 2023 va aconseguir reduir en un 20,79% les emissions de CO2 respecte l’edició anterior.
Segons dades del Registro de Huella de Carbono del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, l’any 2012 hi havia dues empreses catalanes que havien registrat la seva petjada de carboni, mentre que deu anys després, l’any 2022, ja n’hi havia 242. “I estic convençuda que el 2023 i el 2024 aquest nombre anirà incrementant perquè les empreses són conscients i volen formar part dels processos de sostenibilitat amb l’entorn en què desenvolupen les seves activitats. En un context d’emergència climàtica i escalfament global com en el que ens trobem des de fa anys, la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) és urgent i necessària per a tots, també per a les empreses”, indica García.
L’ambientòloga defensa que conèixer i mesurar l’impacte en l’entorn es torna imprescindible per tal de poder prendre decisions empresarials encertades i que permetin implementar accions efectives en la lluita contra el canvi climàtic. “En aquest moment, el càlcul de la petjada de carboni és una eina indispensable per a les empreses en la seva pressa estratègica de decisions i representa una oportunitat per a la millora de la competitivitat, la imatge corporativa i la resiliència davant els reptes actuals, contribuint alhora a la lluita contra el canvi climàtic”, argumenta.