L’Ajuntament de Castellbisbal aplicarà un topall màxim de superfície industrial per al càlcul de la factura de la tarifa de la prestació del servei municipal del clavegueram que paguen les empreses. Així ho ha comunicat el consistori a la Cambra de Comerç de Terrassa després que aquesta intercedís per l’elevat increment de la factura que paguen les empreses.
D’acord amb l’entitat terrassenca, els increments en les noves tarifes integrades al rebut de l’aigua han suposat variacions per a les empreses que poden arribar a multiplicar per cinc els imports, en relació amb els preus de l’any 2023. Per això, el passat 28 de maig el president de la Cambra, Ramon Talamàs, i la secretària general, Susanna Patiño, es van reunir amb l’alcaldessa de Castellbisbal, Maria Dolors Conde Domínguez, i la regidora Anna Sardà.
L’Ajuntament reconeix ara que “s’ha detectat que en molt grans superfícies es podria donar la circumstància que es pagués en excés”. Així, aquesta mateixa setmana s’ha modificat l’Ordenança Reguladora de les Prestacions Patrimonials Públiques no tributàries aplicables a la prestació del Servei Municipal de Clavegueram de l’Ajuntament de Castellbisbal, en vigor des de principis del 2024, que regeix el preu per a la indústria resultant del càlcul del cabal i la superfície cadastral. El topall s’ha fixat en un límit màxim de 125.000 m² de superfície.
Sobre les variables per al càlcul de la factura, des del consistori es clarifica que “les tarifes sobre el servei de clavegueram no s’han calculat exclusivament en relació amb el consum d’aigua, ja que el clavegueram s’ha de dimensionar, construir i mantenir també en funció de l’aigua de pluja recollida. En aquest sentit, en zones industrials, grans superfícies han d’aportar més, i el paràmetre triat ha estat la superfície de la parcel·la”.
A més, l’Ajuntament clarifica que “s’ha vist obligat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, entitat amb competència sobre l’abastament de l’aigua, a separar els conceptes que anteriorment s’integraven sota la denominació ‘cicle integral de l’aigua‘: abastament d’aigua potable i servei de clavegueram”, sobre el qual no s’havia invertit en els darrers anys i que precisa d’actuacions recurrents, circumstància que ha portat a l’aprovació d’un pressupost d’1,2 milions d’euros, “que ha de ser finançat mitjançant les tarifes de Prestació Patrimonial Pública No Tributable (PPPNT) establertes en l’ordenança del servei de clavegueram”.
Des de la Cambra recorden que en termes de Valor Afegit Brut (VAB), el sector industrial de Castellbisbal aporta el 69,35% del total. Castellbisbal és el segon municipi en pes industrial, després de Rubí, de la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa.