La Festa de presentació dels Capdidats a Capgròs de l’Any de Terrassa ha tingut lloc aquest dissabte 1 de juny. La festa ha començat a la Plaça Vella amb el primer ball simultani de tots els capgrossos de la ciutat a la Plaça Vella, que s’han desplaçat fins a la Sala Muncunill a causa de les inclemències meteorològiques. En aquest espai, s’ha anunciat el programa i les novetats de la Festa Major, s’ha revelat el pregoner de festes i s’ha donat pas als capdidats per demanar el seu vot.
El primer a parlar ha estat el capdidat Alex Marteen, DJ, travesti multifuncional, cantant i col·laborador televisiu, qui ha reconegut que seria tot un honor tenir un capgròs i que “no li entra al cap”. Marteen ha assegurat que “l’art del drag, l’art del travestisme és un art que s’ha tingut sempre com un art de segona, de marges i de la nit, una cosa desagradable que mai s’ha valorat”. Per aquest motiu, per a ell, “que un artista drag, una travesti, pugui tenir un capgròs que seria el primer capgròs travesti de Catalunya“, seria “molt històric i molt fort”. L’Alex Marteen ha finalitzat amb la seva interpretació de “Fresca”, una adaptació de la cançó Zorra, de Nebulossa.
Tot seguit, la Yurena Viana, una de les responsables del Walpurgis i de la colla de Diables de Sant Pere Nord, ha entrat a la sala acompanyada per la tabalada de la seva colla de diables. Durant el seu discurs, la Yurena ha destacat que ella és “una disfrutona total” i ha parlat de feminisme durant la seva intervenció. “Mai ha sortit una diable de capgròs, i seria un honor” ha conclòs.
El següent en demanar el vot ha estat Toni Nogués, jugador d’hoquei, olímpic, fotògraf i col·leccionista d’objectes vinculats a la seva passió. Nogués ha fet un discurs senzill però clar en el qual ha expressat la seva passió per l’hoquei i per “viure de l’esport”. Nogués ha destacat que, tot i haver visitat diferents països gràcies a la seva professió i haver conegut diverses realitats, “sempre ha tornat a casa content de ser de Terrassa”. El capdidat ha reconegut que no té clar si es mereix un capgròs, però està segur que l’hoquei sí que se’l mereix.
A continuació, la coordinadora de l’Assamblea Local de Creu Roja de Terrassa durant 50 anys, Loli Bordas ha aparegut a l’escenari al costat dels voluntaris de Creu Roja i una figura de cartó per fer campanya. Loli Bordas ha expressat el seu desig perquè “un capgròs reconegui i simbolitzi el voluntariat de la ciutat” perquè els voluntaris “treballen desinteressadament sense esperar res a canvi”. La capdidata ha explicat que el voluntariat és una eina de cohesió social a Terrassa i ha demanat el vot com a homenatge al voluntariat.
Hey Ho! Let’s go! Música de Los Ramones i un spiderman fent campanya pel cinquè capdidat en intervenir. David Millán, precursor de la Moguda Rock 80s, pintor, fotògraf, escriptor i músic ha definit Terrassa com “la ciutat del rock”. David Millán ha demanat el suport amb “el desig de continuar agitant culturalment la ciutat”. El capdidat rocker ha assegurat que si ell sortís escollit com a Capgròs de l’Any, es recordaria la pluralitat artística de Terrassa i que la cultura i l’art són medicina.
La sisena capdidata en parlar ha estat la periodista i crítica de cinema i de cultura Dolors Font. Durant el seu parlament, la Dolors Font ha citat frases de pel·lícules per demostrar els seus sentiments i la sorpresa d’haver estat seleccionada per a la candidatura. La Dolors Font ha fet un breu resum de la seva trajectòria en la difusió de la cultura. “Si algú creu que la difusió de la cultura és important, doncs voteu-me. Si no és així o penseu que algun altre dels candidats ho ha fet més bé que jo, doncs evidentment no em voteu, és clar!” ha dit, entre rialles. “Com deien al Cuarto Poder, si una lluita val realment la pena, no importa qui guanyi. Al final, se’n traurà profit” ha conclòs la periodista.
L’última a aparèixer ha estat la pastissera de la Xicra Berta Company, qui ha demanat el vot per la seva pastisseria i l’equip que hi ha al darrere. “Demano el vot per la gent que ens llevem amb il·lusió de fer les coses de manera diferent i que creiem que hi ha una altra manera més responsable, més sostenible i sense oblidar les nostres arrels i d’on venim”. La Berta Company ha donat les gràcies als seus clients i al barri de Sant Pere per l’acollida i ha convidat tothom a passar per la pastisseria repartint galetes per berenar.
Després dels discursos i que el públic hagi votat a les urnes, la festa ha conclòs amb el ball dels 44 nans i els set capdidats a la plaça de Didó.