Cultura i Espectacles

Conrad Roset: “Aquest premi dona el valor artístic als videojocs”

L’artista terrassenc va rebre el Premi Nacional de Cultura 2024 per “l’habilitat per portar el seu talent com a il·lustrador al món digital”, segons va exposar el jurat

Conrad Roset es va mostrar molt satisfet amb aquest reconeixement per la seva trajectòria

Conrad Roset va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2024. En un acte celebrat ahir en el casino de l’Aliança de Poblenou, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va reconèixer la trajectòria de l’il·lustrador terrassenc, cofundador de Nomada Studio, que l’any 2018 va treure al mercat “Gris”, el videojoc català que va veure la llum l’any 2018 i que és el que més premis internacionals ha rebut, a més de convertir-se en un títol que ha estat traduït a nombrosos idiomes.

Segons els organitzadors, el jurat ha premiat a l’artista egarenc per “l’habilitat per portar el seu talent com a il·lustrador al món digital” amb la creació del videojoc, afirmant que és considerat una peça artística per l’equilibri entre estètica i interactivitat” i també perquè “dona visibilitat internacional” a la indústria del videojoc del país. A més, es va destacar l’estil “inconfusible” amb els colors de l’aquarel·la que aplica Roset, que l’ha dut a treballar per a nombroses agències i editorials. Alhora ha exposat la seva obra a galeries i museus d’arreu.

“No m’ho esperava rebre un premi d’aquest nivell i estic molt content”, va manifestar Roset, que va voler fer extensiu el guardó “als meus companys de professió”, ja que un dels motius per rebre’l ha estat el videojoc “Gris” i la intenció de l’equip “és intentar que aquest món sigui considerat com a cultura, perquè ho és”.

L’il·lustrador terrassenc, sobre aquest premi a la seva trajectòria, va assenyalar que el seu objectiu és “aportar el meu art” a un sector com és el dels videojocs” i aquest Premi Nacional de Cultura els hi dona “el valor artístic que es mereixen”. Un reconeixement com aquest, afirma Roset, és com una mena d’invitació a continuar treballant i anar millorant i va rememorar que, quan “Gris” va anar encadenant premis, va servir d’estímul per al segon joc, “Neva”, que ha de veure la llum en uns mesos. De fet, Roset es desplaçarà d’aquí a poc temps a Califòrnia, més en concret a Los Ángeles, per a la seva presentació.

“Els premis et donen un impuls i t’ajuden” a seguir la línia de treball. “Són una recompensa a la teva feina”, va dir l’artista egarenc, que va reiterar la importància de tot l’equip de la factoria de Nomada Studio.

Un èxit rotund

“Gris” va ser un èxit rotund i es va distribuir en dues versions per a la Nintendo Switch i per a PC. Amb “Neva”, el treball de Roset farà el salt i també es podrà jugar des de dues plataformes de la importància de PlayStation i Xbox. Entre els dos videojocs, hi ha hagut una evolució evident i, si “Gris” era considerat com un joc de plataformes, a “Neva” es podrà trobar un esglaó més i, tot i que també es basa en plataformes, també hi ha moments per a l’acció. Ambdós títols, però, com va explicar Roset, tenen el mateix llenguatge.

Roset es va formar a l’Escola Joso i també va passar per la facultat de Belles arts de Barcelona. Les seves il·lustracions van adquirir fama a través dels canals d’Internet, el que li va valdre que firmes d’abast internacional es fixessin en el seu treball i el triessin per treballar per a ells.

Amb els anys, va optar per situar-se pel seu compte, com a “freelance” i va treballar per a diferents marques, agències de publicitat i editorials. Ha exposat per tot el planeta, en galeries i museus com són el MOCA de Virgínia, SopkeArt a San Francisco, London Milles a Londres, Tipus Infames a Madrid, Artevistas i Miscelanea a Barcelona. Amb la creació de Nomada Studios, la seva carrera va fer un canvi important i l’aparició de “Gris” va ser determinant per la seva trajectòria.

Un llarg procés

Roset parla del procés a l’hora d’anar confeccionant un videojoc d’aquestes característiques, que s’estableix aproximadament entre els dos o tres anys, depenent de diversos factors. És un procés llarg, però a la vegada satisfactori i que, al final, té la seva compensació, encara que, també el seu desgast i la seva exigència. Per això, va reiterar, és sempre benvingut un premi d’aquestes característiques, que anima a pensar en nous projectes, sempre innovant per millorar el producte anterior.

De fet, “Gris” va suposar dos anys de treball. Roset, el seu director artístic, va treballar amb un equip de quinze persones i amb un pressupost que no va arribar al milió d’euros. Una xifra irrisòria si es compara amb moltes de les produccions que, més tard, acabarien per sota de l’obra de l’artista terrassenc en molts dels premis que va rebre posteriorment.

Va ser la primera aventura de Nomada Studio, una productora independent que, llavors no tenia la grandària ni el reconeixement que té en l’actualitat. Ara, toca presentar la següent entrega, “Neva” i, després, es veurà quin és el següent projecte que s’empesca l’artista egarenc.

Una història d’una lloba i una noia

“Neva” es basa en una mena de “road movie” que fa una lloba, que està acompanyada per una noia que es diu Alba. La història exposa la relació entre aquests dos personatges i com va evolucionant. La Neva, que és com es diu la lloba i l’Alba, segons la promoció del joc, s’embarquen en una aventura a través d’un món que està morint ràpidament.

To Top