“La gent no ens identifica com un tot”. La mateixa directora, Gemma Ramos, reconeix el hàndicap històric que pateix el Museu de Terrassa. I és que és una entitat repartida en cinc edificis patrimonials: la casa Alegre de Sagrera, el Castell Cartoixa, el claustre de Sant Francesc, la Torre del Palau i la Seu d’Ègara.
Però no tenir un únic edifici fix, que sigui la cara pública i simplifiqui la seva existència a ulls del ciutadà, “fa que el museu quedi una mica en suspens”. “De fet, sabem que a la gent li despista què és el museu”, reconeix Ramos, qui recorda que en alguna ocasió ha estat confós amb el MNACTEC.
Justament per intentar donar una imatge unitària dels cinc equipaments, ahir es va presentar el nou logotip i imatge gràfica del museu. Ha estat obra de la dissenyadora Mireia Tobella, amb la regidoria de Cultura. El nou logotip està format per cinc petites figures geomètriques, cadascuna de les quals representa un dels equipaments. “A cada edifici hem triat algun element ornamental que es repeteix”, explica Gemma Ramos.
De la Seu d’Ègara s’han triat dos cercles concèntrics que ja apareixen al mosaic d’entrada de santa Maria, així com a l’absis, al crismó de sant Miquel, a les sitges…
Del castell Cartoixa s’ha optat per replicar un arc apuntat del claustre superior, optant aquí per remarcar el caràcter arquitectònic i mantenint el color terrós.
De la casa Alegre de Sagrera s’ha triat una rosa, entenent que els elements florals són clau en el modernisme i que la rosa es troba representada tant a les vidrieres, als paviments hidràulics, forjada en ferro…
De la Torre de Palau s’ha triat el merlet (i com que allò que es veu entre merlets és el cel, és de color blau).
Finalment, del claustre de Sant Francesc s’ha triat una volta de creueria (al sostre de les galeries, que donen pas a les llunetes en les quals trobem les ceràmiques amb la vida de Sant Francesc).