Diners

Al capdavant de l’ecosistema català dels semiconductors

Segons ACCIÓ, a Terrassa hi ha 11 empreses que operen en l’àmbit d’aquesta tecnologia. És el segon municipi amb més companyies després de Barcelona

El Vallès Occidental és la segona comarca amb més empreses incloses en l’ecosistema dels semiconductors a Catalunya. Segons l’actualització de l’estudi “Semiconductors a Catalunya”, elaborat pel Govern a través d’ACCIÓ, la nostra comarca concentra el 24,5% de totes les companyies que en formen part, situant-se només per darrere del Barcelonès (39,8%) i per davant del Baix Llobregat (13,8%). En nombres absoluts, al Vallès Occidental hi ha 53 empreses que operen en l’àmbit d’aquesta tecnologia, de les quals 11 se situen a Terrassa. De fet, en l’informe s’indica que per ciutats, destaquen Barcelona (70), Terrassa (11), Sant Cugat (7) i Cerdanyola del Vallès (7).

A tot Catalunya, l’ecosistema compta amb 256 agents entre empreses, centres tecnològics i instituts de recerca. Les 216 empreses que en formen part (fa dos anys eren només 86) reuneixen 998 llocs de treball i un volum de negoci de 301,8 milions d’euros. El 20,4% tenen menys de deu anys i el 6,9% són “start-ups”.

Dins la cadena de valor, destaquen les dedicades a PCB i electrònica (42%), la indústria auxiliar i enginyeria (25%) i disseny i IP (23%). El 7,4% són empreses dedicades a la distribució i el 6,9% als equipaments. Altres segments menys rellevants són els xips quàntics i fotònics (5,1%), els materials (4,6%), la fabricació o “fabs” (1,8%), i l’assemblatge i prova (1,4%).

Controlar corrents elèctrics

L’informe d’ACCIÓ defineix els semiconductors com aquells materials que permeten controlar corrents elèctrics de manera molt precisa per proporcionar als xips la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades. Es tracta de tecnologia puntera, amb uns xips que avui contenen uns 10 milions més de components que fa 60 anys, els avenços de la qual són essencials per fer possible l’aplicació de tecnologies transformadores com la intel·ligència artificial, el 5G, els vehicles elèctrics i autònoms o l’Internet de les coses, assenyalen des del Govern.

A Terrassa, les empreses que operen en l’àmbit d’aquesta tecnologia són: en el segment de la indústria auxiliar i enginyeries, Lauda Ultracool, Telstar, Snell Optics i Hirdoquimia; en el de PCB, EMS i electrònica, AEInnova, Procircuits i Chatu Tech; en el de xips fotònics i xips quàntics, Quality Phptonics Optics; i en el d’equipaments, Sensofar. A més, també hi ha Cirsa i Bero Egara Muntatges.

Centres tecnològics i de recerca

Més enllà de les empreses, en l’informe, en l’apartat de centres tecnològics i instituts de recerca, es menciona, d’una banda, Leitat, i d’una altra, el Terrassa Industrial Electronics Group (TIEG), un grup de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) la investigació del qual està centrada en l’electrònica de potència aplicada a energies renovables i vehicles elèctrics, el control de velocitat de motors i la compatibilitat electromagnètica.

En el mateix apartat de l’estudi també hi apareix el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6), creat l’any 1997 amb l’objectiu de potenciar les activitats de recerca i innovació en el camp de l’enginyeria òptica desenvolupades en el campus de la UPC a Terrassa. “Tant en els instruments que utilitzen per fer recerca com en els aparells que desenvolupen al laboratori és necessari disposar de semiconductors d’alta qualitat”, s’explica en l’informe.

Al capdavant de l’ecosistema català dels semiconductors
To Top