Terrassa

Terrassa aprova un protocol antiocupacions

El document preveu una intervenció coordinada i dóna eines a la Policia Municipal per agilitzar les intervencions en cas flagrant

La junta de govern ha aprovat aquest matí un protocol d’intervenció en cas d’ocupacions i usos irregulars d’immobles que dota la Policia Municipal d’eines per intervenir de manera àgil davant d’una ocupació delinqüencial o conflictiva. L’instrument, que s’ha aplicat a la ciutat des de l’any 2016, inclou una actuació sistemàtica i coordinada de diferents serveis municipals per abordar la complexitat dels casos.

“La coordinació és clau – ha dit l’alcalde Jordi Ballart– per garantir la bona convivència de la ciutadania i la seva protecció”. Actualment, a Terrassa s’estan “evitant entre 5 i 7 ocupacions delinqüencials diàries” gràcies a un protocol que permet actuar de manera àgil si l’ocupació és flagrant.

L’alcalde Jordi Ballart, amb les regidores Lluïsa Melgares i Patrícia Reche, durant la presentació del protocol / Nebridi Aróztegui

L’alcalde ha presentat aquest matí públicament el protocol terrassenc acompanyat de la regidora d’Habitatge, Lluïsa Melgares, la de Seguretat, Patrícia Reche. També han comparegut a la presentació l’Intendent Major de la Policia Municipal de Terrassa, Xavier Flores, i l’Intendent de la Policia Muncipal, Daniel Guillem.

El gest, ha dit Ballart, vol mostrar la feina feta davant l’estratègia de l’extrema dreta i la seva “banalització del discurs, que deixa en mal lloc al govern, que altera la convivència, tensa els barris i malmet els carrers”.

El protocol anti ocupacions de Terrassa preveu tots els escenaris que es poden donar i dota la Policia Municipal de seguretat jurídica en les actuacions en cas d’ocupacions delinqüencials, de tal manera que, si l’ocupació és flagrant, poden intervenir sense necessitat d’una ordre judicial, confirmen fonts municipals.

Pel que fa a les dades, durant 2023 la Policia Municipal va fer 637 intervencions relacionades amb ocupacions d’immobles: 253 es van poder frustrar, 245 es van descartar donat que no eren ocupacions reals, 115 van ser ocupacions consolidades i 24 es van derivar a Mossos d’Esquadra.

Aquest 2024, entre gener i maig, la policia ha fet 85 intervencions que han permès frustrar 55 ocupacions delinqüencials o conflictives. Onze no ho eren, 11 ja eren ocupacions consolidades i 5 van ser derivades als Mossos d’Esquadra.

Lluïsa Melgares va explicar que l’aplicació del protocol comença amb la trucada dels veïns al 092. “S’activa la comprovació i es paralitzen el 85% de les ocupacions”. Si és flagrant, explica, s’avorta, i si es considera consolidada, s’activa al requeriment al propietari.

Quan són grans tenidors i no responen als requeriments, superats els terminis legals “l’Ajuntament queda legitimat per iniciar el procediment de desnonament i fer efectiu el desallotjament”.

Aquests processos tenen un temps de resolució “entre els sis mesos i els dos anys”, va explicar Melgares. “El problema és el col·lapse dels jutjats. Nosaltres no defallim. Tenim els instruments i cal una reforma legal per agilitzar els procediments. La nostra decisió és cuidar la convivència a Terrassa”. La regidora insisteix en la importància de la “trucada immediata, que permet tenir proves i facilita el desallotjament perquè la llar no es consolida”.

Desmontsnt “fakes” sobre les ocupacions

“La policia no pot entrar sense ordre judicial”: sí que pot fer-ho quan és una ocupació flagrant, per això és tan important trucar ràpidament.

“Si marxo de vacances i ocupen casa meva em quedaré al carrer”: No. Seria violació de domicili i implica la restitució immediata. També en segones residències. Ho diu en Tribunal Suprem.

“Si passen 48 hores de l’ocupació, la policia ja no pot desallotjar els ocupes perquè ja es considera la seva  llar”: No. No hi ha termini per constituir una llar. La consolidació (constitució) d’una llar només es consuma quan es compleixen uns requsits establerts en la jurisprudència i no responen a un termini prefixat.

To Top