Terrassa

Robatoris de coure: “Per un tros de cable ens van paralitzar l’empresa”

Les activitats afectades que reclamen frenar la compra il·legal per erradicar el problema d’arrel

L’episodi de robatoris de coure a Terrassa va ser la matinada de diumenge, al costat de Parc Vallès i els lladres van provar sort a dues zones del polígon. El resultat, diverses empreses afectades que reclamen “frenar la compra il·legal, per erradicar el problema d’arrel”.

L’operativa dels delinqüents va ser pràcticament idèntica a totes les empreses terrassenques. Sostracció del coure de les arquetes de la instal·lació elèctrica situades a l’exterior de les naus. El resultat, empreses sense llum, danys a les instal·lacions, paralització de la producció, incompliment de terminis d’entrega i hores i hores de tràmits per restituir el subministrament i recuperar la normalitat.

“Enguany hi ha entre 5 i 6 empreses afectades pel robatori de coure a la ciutat”, comenta Jordi Vilar, president de l’Agrupació de Polígons Industrials de Terrassa. El gruix de les sostraccions s’han produït aquest darrer cap de setmana, provocant un esclat d’indignació entre els empresaris, víctimes de “la paralització de l’activitat per un tros de cable”, denuncien.

Una de les empreses afectades a Terrassa ha patit dos robatoris de coure en un mes. “En tots dos casos l’activitat va restar aturada fins a trobar un generador”.

A una segona empresa, els lladres van tallar un cable amb la intenció de sostreure’l, però l’alarma va sonar i van haver d’avortar l’operació. Només la reparació del cablejat danyat, expliquen des de l’agrupació de polígons, ha costat 10.000 euros.

“L’afectació d’aquests robatoris és molt gran”, expliquen des d’una de les empreses víctimes a la ciutat. “Són els danys econòmics derivats de la sostracció o el tall del cablejat, però també les tanques trencades, la paralització de l’activitat, que en el nostre cas va ser d’unes hores, però altres empreses ha durat dies. També les hores destinades a solucionar el problema i els retards en les entregues als clients, que comporten penalitzacions”.

En l’episodi d’aquest cap de setmana els lladres “van robar a diverses empreses, situades a tocar de Parc Vallès, i ho van tornar a intentar la mateixa matinada al mateix polígon, a un quilòmetre de distància”, explica Jordi Vilar.

Aquest tipus de sostraccions es produeixen de manera recurrent, però “mai amb la intensitat d’aquests dies. Tenim la sensació que amb el ressò mediàtic del robatori de coure a Rodalies i el control a les vies, han anat a buscar el coure als polígons”.

Les empreses denuncien que “el coure que surt de les nostres naus acaba sent venut il·legalment. Cal tallar la font de compra per acabar amb el problema”, apunta el president dels polígons terrassencs.

Els robatoris també afecten el ferro, explica. Fa mes i mig, un empresari terrassenc víctima de la sostracció de ferro de la seva nau “va decidir buscar als ferrovellers de la ciutat i va trobar el material que li havien robat”. Els empresaris insisteixen en la urgència d’aturar aquesta situació posant mitjans per evitar aquestes transaccions als establiments que compren el material robat de manera il·legal. “Mentre hi hagi llocs on vendre el problema no es resoldrà. La policia està frustrada perquè, en tractar-se de robatoris de cable o furts, els delinqüents acaben sortint al carrer. Cal tallar el problema d’arrel”, insisteixen des d’una de les empreses afectades.

Una xarxa criminal

Ahir els Mossos d’Esquadra van elevar de nivell 1 al 2 el Pla Operatiu Especial (POE) Metall per tal de reduir el robatori de coure a tot Catalunya. Des del 23 de febrer el nivell 2 només estava actiu a les regions policials Metropolitana Nord i Sud i al Camp de Tarragona, però ara la resta de regions passaran de nivell 1 a 2 per abordar de forma “integral” un problema que no es preveu resoldre a curt termini.

Del total de fets vinculats al robatori de metalls, un 3% estan relacionats directament al robatori de coure en les xarxes ferroviàries. El 97% restant correspon a sostraccions a naus, obres, empreses i altres instal·lacions.

Pel que fa al perfil dels responsables del robatori de coure, els Mossos expliquen que els autors no actuen sols. Formen part d’una xarxa i en cada sostracció participen entre 2 i 4 persones. Per cada fet van canviant els participants, la qual cosa dificulta la imputació de grup criminal i facilita penes baixes en cas de ser detinguts.

Els Mossos demanen aplicar el delicte d’estralls i augmentar les penes pels delictes de furt i de receptació

De fet, el comissari de la Prefectura Rafel Comes va demanar ahir que se’ls pugui aplicar el delicte d’estralls i el d’organització criminal, i que augmentin les penes pels delictes de furt i de receptació, que ara són molt baixes, compliquen les investigacions policials i afavoreixen la reincidència.

Els lladres roben el coure per vendre’l i en algunes ocasions tenen connivència amb deixalleries que fora del marc legal. Majoritàriament, són robatoris en obres a l’aire lliure o en empreses. La majoria de delinqüents han estat detinguts in fraganti. Es mouen en vehicles i furgonetes i en moltes ocasions els titulars dels vehicles són testaferros.

L’any passat es van fer 312 inspeccions en gestors de residus i aquest any s’han dut a terme 172 controls. Al voltant d’un 17% han acabat amb infraccions. De les 326 deixalleries que hi ha a Catalunya, la majoria a l’àrea metropolitana, un 10% no col·laboren amb la policia o directament entorpeixen les seves inspeccions. Així, poden amagar el nom dels venedors de coure o impedir l’entrada dels agents, cosa que només els suposa una sanció administrativa de fins a 600 euros.

To Top