El programa +Estiu ofereix enguany 2.050 places, en un total de 29 casals d’estiu, repartits pels 7 districtes de Terrassa. Les activitats, organitzades per les entitats de lleure de la ciutat amb suport municipal, comencen el 25 de juny, i presenten
opcions per a tres, quatre i cinc setmanes, fins al 26 de juliol. Per la seva part, els casals de diversitat funcional també cobreixen alguns dies dels mesos d’agost i setembre. En tots els casos, les famílies que ho desitgin, poden escollir activitats fins a exhaurir les places disponibles. Les inscripcions es poden fer a través de les diferents entitats organitzadores, que aquest any són 15.
Per tal de garantir l’accés de tots els infants i joves de Terrassa als casals, l’Ajuntament compta, d’una banda, amb un sistema d’ajuts econòmics a través dels Serveis Socials (que poden cobrir part o la totalitat del cost dels casals i/o del servei de menjador) i, d’altra, amb diferents mecanismes d’inclusió de persones amb capacitats diverses i necessitats educatives especials. Aquestes prestacions van adreçades a infants, adolescents i joves de 0 a 18 anys. Excepcionalment, en el cas de persones amb diversitat funcional, l’edat s’amplia fins als 22 anys.
En la línia dels darrers anys, hi haurà quatre casals dedicats específicament a infants i joves amb diversitat funcional, amb un total de 170 places. A més, es reservaran 148 places per a persones amb necessitats educatives especials a la resta de casals, amb el consegüent reforç de monitoratge, per tal de fer-los inclusius. Així, hi haurà un total de 318 places destinades a persones amb diversitat funcional o necessitats educatives especials.
Els casals comencen a les 9 hores, ofereixen espai de menjador opcional i, alguns, disposen de torn de tarda. El preu del casal és de 56 euros a la setmana, menjador i d’altres serveis a part. El llistat de casals i les dades de contacte de les entitats es poden consultar al web municipal o bé al del servei de Joventut.
El centre d’interès d’enguany de tots els casals gira entorn el lema “Animals en extinció“, amb l’objectiu de conscienciar sobre la protecció i defensa de les espècies protegides i del medi ambient. Els infants i joves participants es convertiran en exploradors i exploradores, que faran un recorregut pels diferents països per a descobrir que cada cop hi ha menys animals en certs punts del món, i que això passa perquè no cuidem bé el planeta.
Altres activitats educatives
A més de les activitats de lleure, el programa +Estiu inclou altres propostes de caràcter educatiu per juliol i agost amb l’objectiu de multiplicar les oportunitats educatives, incorporant una perspectiva transversal. La majoria de les iniciatives que es desenvoluparan en paral·lel als casals d’estiu formen part del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) i compten amb finançament europeu a través del Pla de Millora de les Oportunitats Educatives. Aquestes activitats es dissenyen d’acord amb els centres educatius participants en el PEE i les inscripcions es fan a través dels mateixos centres.
Entre les activitats programades, destaca la tercera edició del Campus Tecnològic orientat a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO amb necessitats específiques de suport educatiu. Una proposta fruit de la col·laboració dels serveis d’Universitats i Transferència del Coneixement i d’Educació, i de tres centres universitaris de la ciutat, que compta amb aquesta oferta: Tècniques d’animació audiovisuals (CITM-UPC), Fabricació digital (ESEIAAT-UPC) i Realització d’un curtmetratge (ESCAC-UB). Es farà durant els mesos de juny i juliol i en total oferirà 75 places.
Igual que en edicions anteriors, continua el Curs de flotabilitat per a l’alumnat de 6è que no sap mantenir la flotabilitat a l’aigua i els Patis Oberts als centres Marià Galí Guix, Font de l’Alba, Agustí Bartra, Roc Alabern, Institut Ègara, Lanaspa-Giralt i Investigador Blanxart. Tots aquests centres posen a disposició dels infants, joves i famílies de la ciutat els seus patis del 2 de juliol a l’11 de setembre.
Per l’alumnat nouvingut de 6è de primària a 4t d’ESO que aquest curs ha assistit a aules d’acollida, hi haurà els Tallers d’acollida lingüística i cultura popular que comptaran amb 15 places per taller i que estaran distribuïts entre els districtes 2, 3, 4, 5 i 6. Tots els tallers es desenvoluparan del 25 de juny al 12 de juliol, en horari de matí.
També dins del programa +Estiu, les AFAs de les escoles bressol municipals de Terrassa, amb el suport de l’Ajuntament, organitzen casals d’estiu per a les famílies usuàries d’aquests centres. Les escoles Tabalet, Coloraines i Vallparadís, a càrrec de la Fundació Pere Tarrés, acolliran aquests casals del 2 al 31 de juliol. Les famílies interessades s’han d’adreçar a la seva escola bressol per a formalitzar les inscripcions.
Finalment, el Museu de Terrassa organitza, com és habitual, activitats per a infants i joves. Enguany, posa en marxa “Passa l’estiu al Museu. L’aigua, un tresor ara i sempre”, amb cinc tallers d’una setmana de durada cadascun.