La Cecot no veu amb bons ulls la reforma del subsidi d’atur que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres. La patronal amb seu a Terrassa lamenta que tiri endavant sense “l’aval dels representants del teixit empresarial, ni l’aval parlamentari”, diu. A més, considera que el Ministeri de Treball hauria de presentar una memòria econòmica amb l’impacte econòmic que tindrà la reforma que es proposa i l’abast de la mateixa.
“La mesura, per molt que la ministra Díaz ho emmarqui en el paquet de mesures demandades per la Unió Europea per poder cobrar el quart pagament dels fons europeus, no deixa de primar la cultura del subsidi. I és conegut, també per part de la ministra, que un del factors que generen economia submergida són, precisament, els subsidis”, assenyala Àngel Buxó, president del Club Cecot de Recursos Humans.
Buxó indica que l’Estat espanyol té un dels índex d’atur europeus més alts i que malgrat això les empreses tenen “seriosos problemes” per trobar treballadors per als llocs vacants. “Caldria primar polítiques actives d’ocupació per davant d’un sistema que s’apropa més a establir una cultura del subsidi”, diu.
“Entenem la reforma com un intent de premiar als qui perceben subsidis amb rendes del treball i, d’altra banda, entenem que planteja un sistema en el que, per exemple, a una persona amb 52 anys, que ja està vetllant per les cotitzacions per la seva futura jubilació, li surt més a compte percebre un subsidi, ja que cotitza pel 125% del SMI, que no pas estar treballant i percebent el SMI, i per tant, cotitzant pel mateix. Crec que és un desincentiu a trobar feina”, sosté.
D’altra banda, la Cecot demana que el Ministeri de Treball acompanyi sempre les propostes amb una memòria econòmica que permeti conèixer l’impacte de les mesures i ajudi a centrar-ne l’abast, “sobretot ara que els PGE es mantenen prorrogats”. “La bondat de la reforma s’ha d’analitzar en termes de cost d’oportunitat: què ens costa la millora del subsidi i què ens costaria la reinserció al mercat de treball de les persones perceptores del subsidi”, reflexiona Josep Maria Bosch, assessor laboral de la Cecot, que creu interessant saber, de les persones perceptores del subsidi, i per rangs d’edat, quants abandonen aquesta situació de perceptors d’un subsidi per reinserir-se en el mercat de treball.
L’entitat empresarial lamenta també que l’aprovació s’hagi fet per Reial Decret-Llei, un instrument que l’organització multisectorial considera que l’Executiu usa de forma “abusiva”. “Governar a cop de reial decret ha estat una tònica habitual durant les darreres legislatures i això minva la capacitat del debat parlamentari als hemicicles i la possibilitat d’arribar a consensos en temes d’impacte empresarial”, exposa Buxó.