Terrassa

Els eixos comercials revifen i ja són motors als barris

El comerç té ganes de sortir al carrer i fer comunitat, i la prova són els projectes que en pocs mesos s’han estrenat amb festes d’èxit

/ Alberto Tallón

L’associacionisme és un dels reptes que afronta la ciutat, on moltes entitats veïnals pateixen un seriós problema de relleu generacional. En aquest context, el comerç mostra símptomes de vitalitat inèdits els darrers anys. Les iniciatives s’escampen per la ciutat i algunes ja s’han materialitzat en esdeveniments populars, amb carrers i places plens d’activitats i de veïns.

És el cas dels comerciants de Som Sant Pere Nord, que van organitzar un Nadal espectacular a l’eix de la rambla de Francesc Macià i de la plaça Primer de Maig, amb poblat de pare Noel inclòs.

Aquesta primavera, les botigues de Can Boada-Ponent han donat literalment la campanada amb una Fira Medieval que en la seva primera edició ja ha tingut dimensió ciutadana. Mentre a Ca n’Aurell, els establiments del carrer de Volta han organitzat una festa popular que ja han anunciat repetiran també a la tardor.

A la regidoria de Comerç, l’agenda de nous eixos comercials acumula ja una llarga llista de projectes que podrien materialitzar-se en els mesos vinents. “Ens hem trobat comerciants que porten dècades i estan cansats, altres amb moltes ganes i també gent jove engrescada i amb moltes ganes de fer coses”, explica el regidor Xavier Cardona, que veu en aquest renéixer d’eixos comercials “una bona oportunitat per estimular les compres de proximitat i també per dinamitzar els mateixos eixos i els barris”.

Els comerciants estan donant el primer pas i l’Ajuntament “estem per acompanyar-los, per ajudar-los a fer els projectes viables”. Un equip de tècnics municipals acompanyen els nous eixos en els tràmits per constituir-se en associació, registrar-se, en l’accés a subvencions i ajuts i en l’execució dels projectes. “Els ajuts econòmics s’ajusten a cada projecte”, expliquen des de Comerç.

Sobre la taula de la regidoria hi ha propostes com la dels comerciants de Sant Pere, que han reaccionat al tancament de comerços per manca de relleu generacional, amb la iniciativa de dinamitzat l’eix i fer-ho de la mà del Mercat de Sant Pere i de l’AVV. “Al Roc Blanc hi ha un relleu a la junta de l’associació de comerciants, a Can Palet ja hi ha un primer nucli de comerciants disposats a emprendre i estem treballant amb Ca N’Anglada i la Maurina”, explica Cardona.

Per als comerciants “impulsar un projecte d’eix comercial suposa dedicar temps i esforç personal després d’una jornada al negoci. És un repte important, per això valorem molt totes les iniciatives i estem per acompanyar-los”.

Aquesta reactivació és també una oportunitat “per dinamitzar els barris. En alguns casos, els comerços estimulen el moviment veïnal i a l’inrevés. Sumen i generen sentiment de pertinença”.neren sentiment de pertinença”.

Cinc exemples d’emprenedoria

A Can Boada Ponent

Una primera fira d’èxit El dels comerciants de Can Boada Ponent, liderats per Marta Bueno, és paradigmàtic del fenomen de nous eixos que comencen de zero i s’estrenen a l’engròs. La Fira Medieval va omplir el primer cap de setmana de maig la plaça de Lluís Companys i el carrer d’Amadeu de Savoia de parades, activitats i públic del barri i de tota la ciutat. L’eix ja pensa a millorar la fira de 2025.

A Ca n’Aurell

Voltant pel carrer de Volta És un altre exemple de nou eix, en aquest cas de carrer, on comerciants i restauradors sumen esforços per celebrar una jornada d’establiments al carrer, amb activitats i fins i tot desfilada de moda. Les botigues de Volta, que formen part de l’associació Ca n’Aurell Comerç, van quedar tan contentes el primer dissabte de maig que volen repetir després de l’estiu, com a festa de tardor.

A Sant Pere

Els comerciants i la Papallona Botigues, veïns, cultura popular… Les entitats col·laboren i emprenen juntes. A Sant Pere, la nova Associació de Comerciants organitza amb La Papallona la festa major del barri aquest cap de setmana. Ho fa amb novetats a la programació que aporten els comerços, com una granpanera pel guanyador d’una gimcana comercial, tallers creatius i una decoració de festa que penjarà dels balcons del barri.

Sant Pere Nord

Un Nadal de primera “Som Sant Pere Nord” ha volgut agafar el relleu de l’anterior entitat comercial, que ho va deixar esgotada, i per Nadal va convertir l’eix de la rambla de Francesc Macià i la plaça del Primer de Maig en una gran fira d’activitats, amb poblat nadalenc. A Sant Pere Nord l’AVV sempre és al costat del teixit associatiu, que té iniciativa pròpia. La fira de les bruixes -La Fira Walpurgis- a final d’abril, va ser tot un èxit.

La Maurina i el Roc Blanc

En rodatge Són dos eixos que estan en procés de reactivar-se. En el cas del Roc Blanc, un relleu a la junta de l’associació de comerciants ha de permetre a les botigues i establiments del barri agafar força de cara als mesos vivents. A la Maurina, l’impuls de l’eix comercial avançarà en paral·lel a una reflexió sobre la mobilitat a l’eix que conformen els carrers de Núria i de Sant Maria Mazzarello que ja està sobre la taula.

To Top