Terrassa

Arquimedes: de l’urbanisme tàctic a ampliar la vorera

El govern proposa ara eliminar un tram de la pintura a l’asfalt i que la sortida del pàrquing del Raval pugui ser Rambla amunt

El carrer d'Arquimedes / Alberto Tallón

L’alcalde va anunciar fa cinc mesos que revertiria l’urbanisme tàctic als carrers de Galileu i Arquimedes i el primer projecte ja és sobre la taula. La regidoria de Mobilitat ha fet arribar als veïns una proposta per reurbanitzar un tram del carrer d’Arquimedes, eliminant la pintura del paviment i ampliant la vorera, que incorporarà arbrat, jardineres, bancs i esdevindrà un espai amable per als vianants.

El projecte afectarà el tram d’Arquimedes comprès entre els carrers d’Antoni Torrella i Volta, i la reurbanització s’executarà a la vorera dreta, en sentit nord.

“És el tram amb més intensitat de vianants i Arquimedes és el carrer que més aparcament ha perdut”, explica Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. El regidor apunta que la seva àrea respon d’aquesta manera al compromís de revertir l’urbanisme tàctic, però que “és un projecte d’una magnitud econòmica tan important que l’hem d’executar per fases”.

Reurbanitzar tot el carrer d’Arquimedes, des de la carretera de Martorell fins al carrer de Volta, requereix una inversió superior als 4,5 milions d’euros, segons dades municipals. Només transformar el tram Antoni Torrella- Volta requerirà un pressupost de 938.578 euros.

“De moment afrontarem una primera fase -explica Cardona-. Ja hem començat a redactar el projecte del primer tram entre Antoni Torrella i Volta i en paral·lel, també redactarem la reurbanització de tot l’eix d’Arquimedes i Galileu. La idea és anar reurbanitzant cada tram en funció dels recursos”.

L’ampliació de la vorera dreta d’Arquimedes no es finançarà amb el pressupost municipal. Durant el temps de redacció i aprovació del projecte, el govern espera “trobar recursos, potser en una nova convocatòria dels fons Next Generation o altres vies de finançament”.

La proposta de reurbanitzar un tram d’Arquimedes forma part d’un paquet de mesures plantejades per millorar la mobilitat de tot l’eix, algunes de les quals tiraran endavant i altres que finalment han quedat descartades. Aquestes són les més importants:

Sortida del pàrquing per la Rambla

En matèria de mobilitat, el govern proposa que els vehicles que surten de l’aparcament del Raval en direcció nord puguin fer-ho directament per la rambla d’Ègara, circulant fins a LaFACT. D’aquesta manera s’alliberarà trànsit del tram nord del carrer d’Arquimedes. Actualment, els conductors surten Rambla amunt, però han de tombar per Pare Llaurador per agafar Arquimedes en direcció nord. La proposta s’aplicaria a curt termini, informen des del govern.

9.300 vehicles circulen cada dia pel carrer de Galileu. Abans del tancament de la Rambla (2008), hi passaven 9.900

Millorar cruïlles semafòriques
L’Ajuntament estudia modificar la programació semafòrica de la plaça del Progrés per afavorir el pas de vehicles. També valora millorar la cruïlla semafòrica dels carrers Galileu i Pare Llaurador, tot i que aquest és un canvi que està sotmès a reflexió.

Redisseny de la cartelleria
Per orientar i recomanar als conductors rutes alternatives per sortir o entrar a la ciutat, sense necessitat de passar per Galileu i Arquimedes.

Una APP comuna per a la càrrega i descàrrega
Reduir o minimitzar la presència de vehicles de càrrega i descàrrega és un altre dels objectius de la proposta. L’Ajuntament aposta per l’APP SPRO, que servirà per controlar i agilitzar les operacions de distribució urbana. La intenció és acordar amb Rubí i Sabadell la utilització de la mateixa APP, que ja funciona a Barcelona, per evitar la dispersió d’aplicacions en un mateix àmbit territorial.

9.900 cotxes, motos i camions pugen per Arquimedes. Les dades pretancament de la Rambla són de 8.400 vehicles

Tallar Galileu, descartat
La mesura s’ha estudiat i ha quedat descartada per “manca de consens”, però també per “la dificultat de posar i treure cada dia els New Jersey, disposar de Policia Municipal pels controls de cruïlles, i per l’afectació a veïns i activitats”, explica Cardona.
També s’ha tingut en compte l’afectació pel que fa al trànsit, prenent com a referència el tall per obres el carrer de Galileu l’abril de 2023. Per aquesta via van passar 5.500 vehicles menys (-72%) i per la Rambla, davant de l’IES Terrassa en sentit sud, 1.500 vehicles menys (-22%). El tall va incrementar, però, el trànsit a l’eix Josep Tarradellas / Passeig del Vint-i-dos de Juliol en 1.200 vehicles(+23%) i especialment al carrer de Galvani, que va rebre 3.700 vehicles més (+88%).

No se circularà per la Rambla
La reobertura de la Rambla al trànsit privat també està descartada. S’havia plantejat la possibilitat de permetre la circulació en sentit sud entre les 7 i les 9 hores per descongestionar Galileu en hora punta, però “no hi ha consens i els veïns estan en desacord”. En aquest punt també s’ha valorat el risc d’afectació a la puntualitat del transport públic i la possibilitat que la mesura, tot i que alliberes de cotxes Galileu, acabés provocant un efecte crida, augmentant el trànsit de pas.

No sortiran per Columel·la
En el paquet de propostes per alliberar de vehicles Arquimedes hi havia la d’obrir una sortida de l’aparcament de la plaça del Progrés pel carrer de la Columel·la, fins a la Rambla. Els veïns de Columel·la han deixat clar que no estan disposats a perdre els avantatges d’un carrer per a vianants i han rebutjat rotundament la mesura, que ha quedat descartada. “Respectem la seva posició i no obrirem un nou problema”, afirma el regidor Xavier Cardona.

La remodelació de la Rambleta
És un projecte urbanístic en marxa que pot contribuir a rebaixar la pressió del trànsit a Arquimedes i Galileu. Es tracta de la transformació del tram sud de la Rambleta, que en qüestió de setmanes anirà a aprovació definitiva. Preveu edificar la pastilla de terreny que hi ha al davant de l’Hotel Don Candido i inclou la urbanització del vial de la Rambleta, on està prevista la construcció d’una gran rotonda, davant la benzinera. Aquesta estructura permetrà accedir de manera ràpida a la ronda de Ponent pel carrer de Navas de Tolosa.Tolosa. Aquest trajecte alternatiu alliberarà de trànsit el saturat nus de la rontonda del Doré i els carrers d’Arquimedes i Galileu.

Tendència de la qualitat de l’aire: menys contaminació
Els captadors passius d’NO2 situats a Ca n’Aurell i el captador de la Rambleta recullen que els valors d’NO2 a Arquimedes (núm. 150) eren de 47,9 l’any 2019 i han baixat a 27,5 l’any 2023. En el cas de Galileu (núm. 247), han passat de 43,85 el 2019 a 30 l’any 2023. Els nivells, segons els indicadors recollits, “mostren una tendència a la baixa i estan per sota del valor límit d’NO2, que és de 40”, informen des de l’Ajuntament.

Més població, menys cotxes
Durant els darrers tretze anys, el volum de vehicles ha evolucionat gairebé paral·lel al creixement de la població i el 2023, se situa lleument per sota. La mobilitat està canviant i el parc mòbil ja no creix en proporció a la demografia. Ho prova el fet que l’ús del transport públic s’ha disparat després de la pandèmia.

15 anys de protestes

La Rambla es va tancar al trànsit l’any 2008 i l’increment de vehicles a Galileu i Arquímedes va provocar les primeres queixes veïnals. L’ampliació de l’illa de vianants va incrementar les protestes el 2019, que van culminar l’any 2023 amb la comparexença de la Plataforma Salvem Galileu i Arquimedes al ple. Es va aprovar, per unanimitat, una resolució que comprometia el govern a implantar un nou model de circulació, eliminar el transit de pas i reurbanitzar els vials.

To Top