Terrassa

S’ha de tenir el cànon social per no pagar l’aigua a Terrassa

Campanya municipal dirigida als col·lectius que poden optar a la bonificació

Les famílies beneficiàries sobre la factura d'ús domèstic van ser l'any passat 2.274 a Terrassa / ALBERTO TALLÓN

És una de les novetats de la campanya informativa adreçada a les persones i famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. Des del gener, informa l’Ajuntament, la tarifa social de Terrassa s’obté tramitant prèviament el cànon social de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). D’aquesta manera, s’equiparen les condicions entre les dues bonificacions: la de la Generalitat, que s’aplica al cànon de l’aigua, i la de l’Ajuntament, que s’aplica al consum. El consistori ha iniciat una campanya informativa dirigida als col·lectius que es poden acollir a la tarifa social de l’aigua.

La tarifa social municipal es va implantar l’any 2023 per garantir el dret a l’aigua de les persones més vulnerables i en els darrers deu anys ha generat bonificacions per un valor de 903.633 euros.

Pel que fa als beneficiaris, la xifra ha anat progressivament en augment en aquests darrers anys i s’ha estabilitzat el 2023. L’any 2021 va tancar amb 1.883 receptors i el 2022 amb 2.284, tot i que el 2023 es va registrar un lleuger descens, amb 2.274 famílies.

Bonificació del 100%

L’Ordenança actual manté la bonificació del 100% de la quota de servei a totes aquelles persones titulars del contracte de subministrament que tinguin reconeguda la bonificació en el cànon de l’ACA, com per exemple estar en risc d’exclusió residencial (informe RER).

La xifra de beneficiaris ha anat progressivament en augment en aquests darrers anys i s’ha estabilitzat el 2023. L’any 2021 va tancar amb 1.883 receptors i el 2022 amb 2.284, tot i que el 2023 es va registrar un lleuger descens, amb 2.274 famílies

Amb el lema Ajuts socials de l’Aigua, l’Ajuntament de Terrassa i l’empresa municipal TAIGUA han editat un tríptic informatiu per explicar les bonificacions i els ajuts socials, qui els pot demanar; quins requisits s’han de reunir i de quina manera es poden tramitar.

El tríptic inclou, també, el codi QR que dona accés a la calculadora que ha dissenyat l’Observatori de l’Aigua de Terrassa i que permet conèixer si l’usuari hi té dret i, en cas afirmatiu, de l’estalvi que podria obtenir.

Un cas pràctic

Per exemple, per a una llar amb tres habitants que facin cadascun un consum de 9 m³ al trimestre (100 litres al dia), si tenen la bonificació del cànon, s’estalviaran 13,33 euros, o sigui tot el primer i únic tram bonificat. En relació amb la tarifa social de l’Ajuntament, com que no es passen del segon tram, s’estalviaran els 16,65 euros corresponent a la quota fixa del servei (sense IVA). Seria, en conjunt, una reducció d’aproximadament un 50%.

/ ALBERTO TALLÓN

Per a qualsevol consulta o dubte, les persones abonades es poden adreçar a les noves oficines de TAIGUA, situades al barri del segle XX, a la plaça de Jaume Jover, 1, a la confluència amb la carretera de Rubí i el carrer del Pare Font. I, també, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, situada al carrer del Pantà, número 20.

El nou sistema, subjecte al cànon social de l’ACA, es va incorporar al gener a l’ordenança municipal.

Perceptors

L’Ordenança actual manté la bonificació del 100% de la quota de servei a totes aquelles persones titulars del contracte de subministrament que tinguin reconeguda la bonificació en el cànon de l’ACA, com per exemple estar en risc d’exclusió residencial (informe RER). A més també poden demanar els ajuts socials les persones que siguin:

• Perceptores de la pensió mínima contributiva (jubilació/ SOVI; de la de viduïtat; incapacitat permanent  o, bé, d’una pensió no contributiva (jubilació, invalidesa).
• Sol·licitants que formin part d’una unitat de convivència o familiar amb tots els seus membres en situació d’atur.

• Destinatàries dels fons de la prestació econòmica de la Renda Garantida de Ciutadania; perceptors de les prestacions socials de caràcter econòmic; del fons del règim Fons d’Assistència Social (FAS) o dels fons procedents de la Llei General de la Discapacitat (LGD).

El dret a les percepcions en determinats casos s’estableix segons el límit d’ingressos totals de la unitat familiar o de convivència (fixat per l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya, incrementat en un 30% per cada membre addicional a partir del segon).

D’altra banda, també es manté la bonificació del 100% de la quota d’alta del servei de comptadors; la gratuïtat dels tràmits de canvi de nom per aquelles persones usuàries o unitats familiars amb risc d’exclusió residencial.

Aquests ajuts es poden complementar amb els d’emergència social que concedeix l’Ajuntament, a través dels Serveis Socials municipals.

S’ha de tenir el cànon social per no pagar l’aigua a Terrassa
To Top