Diners

Rebuig a l’OPA del BBVA al Banc Sabadell

Les veus en contra de l’operació es fan sentir. Des de Terrassa, les entitats empresarials alerten de l’impacte negatiu que podria tenir sobre les pimes

Una de les oficines que el Banc Sabadell té a Terrassa / Alberto Tallón

El Vallès Occidental s’ha despertat aquest dijous amb una notícia econòmica d’impacte per a la comarca, el país, l’Estat espanyol i més enllà. El BBVA anunciava una Oferta Pública d’Adquisició (OPA) hostil per aconseguir el control del Banc Sabadell, segons confirmava en un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), cosa que no es veia al sector bancari de l’Estat espanyol des dels anys 80.

L’oferta del banc basc és la mateixa que el consell d’administració del Sabadell ja va rebutjar en considerar que “infravalora” el valor de l’entitat catalana: una acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, una prima del 30% respecte al valor del 29 d’abril. Ara, però, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del consell d’administració del Sabadell.

El document enviat a la CNMV confirma que el BBVA tira endavant una OPA “dirigida a la totalitat de les accions” emeses pel Banc Sabadell, 5.440 milions, de 0,125 euros de valor nominal cadascuna, representatives del 100% del capital. “L’oferent no té cap acord de cap naturalesa amb la societat afectada, amb accionistes de la societat afectada o amb el seu consell d’administració o amb alguns dels seus membres amb relació a l’oferta. No s’ha reservat cap avantatge als accionistes ni a la societat afectada ni als membres del seu consell d’administració”, assenyala el banc basc, que més tard, ha donat més detalls en una roda de premsa a Madrid. El president de l’entitat, Carlos Torres, ha reconegut que previsiblement hi hauria la sortida de treballadors, malgrat que “no serien traumàtiques” i sobre el desenllaç de l’operació ha defensat que “si la nostra reputació es veiés afectada per l’oferta, ens sembla molt acceptable assumir aquest risc”.

Entre altres aspectes, Torres ha assegurat que entre els plans del BBVA no hi ha la intenció de mantenir les dues entitats cotitzades de forma independent. “La idea no és mantenir dues entitats. El que té sentit és una combinació de negocis, que és el que ens dona força”, ha dit.

L’operació d’absorció requereix les autoritzacions pertinents de les autoritats, però l’anunci del BBVA ja ha despertat diverses reaccions de rebuig entre representants governamentals, formacions polítiques, sindicats i entitats empresarials, a escala espanyola, catalana, vallesana, però també local. La majoria, alertant-ne dels perills.

Pèrdua de condicions

Des de Terrassa, el president de la Cecot avisa que l’OPA tindrà un impacte negatiu sobre les pimes.

El comitè executiu de la patronal considera que la concentració bancària que suposaria la fusió del BBVA i el Sabadell no beneficiarà a ningú, “ans al contrari, la reducció del mercat financer fa que hi hagi menys competència, la qual cosa pot derivar a una pèrdua de condicions per als usuaris, siguin particulars o empreses”, afirma el seu president, Xavier Panés.

El president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, és del mateix parer. “La concentració de qualsevol sector preocupa perquè disminueix l’oferta. A nivell macroeconòmic de vegades és necessari per a la subsistència, però no crec que aquest sigui el cas del banc. El problema que té aquest moviment és que es concentrarà massa l’oferta”, diu.

I va més enllà: “El teixit econòmic depèn encara de la banca i que el Sabadell, que malgrat que vagi traslladar la seu social, és una entitat propera a la petita i mitjana empresa” sigui absorbida pel BBVA, “que no dic que no ho sigui”, pot “limitar, d’alguna manera, la capacitat de decidir o de negociació” a les empreses que avui tenen compte als dos bancs i valoració dels dos. “Per tant, aquesta concentració, per a nosaltres, no és desitjable”, exposa. “Si seguim les lògiques del mercat, serà el que decideixin els accionistes, que són els propietaris del banc”, assenyala Talamàs, que exposa que estan “d’acord a mirar que aquesta OPA no tiri endavant, tot acceptant les dinàmiques del mercat”.

“En el cas de les empreses el finançament és clau per poder garantir la seva activitat i, sobretot, per poder dur a terme projectes de transició energètica, transformació digital o internacionalització que els permetin consolidar-se i créixer. Si es redueix el mercat financer l’oferta de condicions a què poden optar deixaran de ser flexibles, sobretot per a les empreses de dimensió pime”, argumenta també Panés, que, d’altra banda, assegura que lamentaria la pèrdua d’una entitat nascuda al Vallès, amb seu operativa a Sant Cugat del Vallès i molt pròxima al dia a dia del teixit productiu català.

Talamàs afegeix: “No podem oblidar que el BBVA va absorbir tot el que era Unnim i Caixa Terrassa. I què en queda de tot això, al marge del negoci? No dic que ho hagi fet malament, però d’alguna manera es va perdent l’arrelament al territori en funció d’unes mètriques o unes polítiques molt més globals”.

BBVA compta avui amb deu oficines a Terrassa, mentre que el Sabadell en té nou. En fins a quatre casos, les de la primera entitat estan a pocs metres de les de la segona, com es pot observar en el següent mapa (les del BBVA tenen una icona de color blau fosc i les del Sabadell, de color blau cel):

Rebuig a l’OPA del BBVA al Banc Sabadell
To Top