Opinió

El futur del comerç de proximitat

Xavier Cardona Ruiz, regidor de Comerç

Aquest dijous, 9 de maig, se celebra el Dia Europeu del Comerç de Proximitat. És una bona ocasió per reflexionar sobre el present i el futur del nostre comerç i per compartir idees i inquietuds amb les persones emprenedores, que són l’ànima i el motor del comerç terrassenc.

Som una ciutat més comercial del que pot semblar. Però també som una ciutat més industrial, universitària, cultural, verda i d’innovació del que sembla. Terrassa, com a gran ciutat que és, pot ser al mateix temps quatre o cinc grans coses, en paral·lel. Les xifres són clares. El comerç representa un 22% de la nostra economia local (VAB). El comerç concentra un 24,4% dels llocs de treball, amb més de 22.000 persones. Hi ha més de 1.300 empreses comercials, d’un total de més de 5.000, i més de 3.000 autònoms d’aquest sector, que representen aproximadament un 25% del total. Són xifres contundents.

El comerç terrassenc de proximitat, sigui petit, mitjà o gran, és clau per a l’economia i la vida de la ciutat. I això inclou des del comerç de barri fins al del gran centre urbà o les grans superfícies comercials, de forma equilibrada, com a motors de creació de riquesa, d’oportunitats, de feina i de qualitat de vida per a la ciutadania.

I com va el comerç? Permeteu-me que faci una afirmació molt clara i fonamentada en les dades objectives i en les percepcions: el comerç terrassenc va bé. Hi ha reptes i problemes, sens dubte. I moltíssimes coses a millorar. Però va bé i encara anirà millor. En això és el que estem treballant ja des de l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç i properament d’altres organitzacions empresarials i sectorials: un pla director que definirà les polítiques de comerç per als propers anys, incloent-hi, evidentment, la restauració, les fires i els mercats municipals.

No està de més recordar que el Baròmetre Municipal del 2021 ho deixava encara molt més clar: l’oferta comercial era l’atractiu més valorat per part de la ciutadania, amb un 6,6 sobre 10. Un percentatge que estic segur que pot créixer en el futur si fem les coses bé entre tots i totes, i treballarem perquè sigui així, amb participació, compromisos compartits i transparència.

Les darreres setmanes estem veient com va prenent forma una nova etapa comercial a Terrassa. Neixen noves associacions, a Roc Blanc, Ca n’Anglada, Sant Pere i Can Palet. Tenim esdeveniments potents com la Fira Modernista, la recent Fira Medieval a Can Boada, la festa comercial de “Volta x Volta”, un programa de Nadal que estem potenciant, les activitats i el dinamisme de Terrassa Centre o del Gremi d’Hostaleria, la campanya “Terrassa val molt”, els vals de bonificació de la zona blava a Ca n’Aurell i Sant Pere (que preveiem ampliar a altres zones comercials), l’impuls de Maurina Comerç o de Som Sant Pere Nord, el Vegan Fest…

Són alguns exemples de tots els projectes de futur que s’estan movent al comerç terrassenc i que donaran fruit els propers anys, amb l’impuls i la complicitat de la Regidoria de Comerç. Projectes que encaixarem en el pla director que ja tenim en marxa, amb una sòlida base tècnica i de coneixement del sector, amb una clara visió de les tendències i les oportunitats de desenvolupament sostenible en el comerç, la restauració, les fires i els mercats municipals.

El Dia Europeu del Comerç de Proximitat és una oportunitat per definir la nostra visió sobre el moment actual del comerç a Terrassa, amb la mirada posada en l’horitzó de futur que estem dibuixant i també en el projecte que s’està treballant a Catalunya, la candidatura de Barcelona com a Capital Europea del Comerç de Proximitat, en la qual pensem que Terrassa pot tenir un paper rellevant.

En qualsevol cas, tenim un present molt sòlid i estem dissenyant el futur, un futur molt important per a la ciutat, per a les empreses, per als treballadors i treballadores i per a la ciutadania, que valora molt positivament la qualitat de vida que aporta el comerç i que està molt atenta a les noves tendències que marcaran el futur en comerç, en restauració, en fires, en mercats municipals i en tots els serveis relacionats, entre els quals destaquen la logística i el transport.

Hi ha molta feina per fer, moltes ganes i molts projectes, moltes idees per aportar i per debatre i tot un futur per construir. Ara toca fer-ho realitat.

To Top