Terrassa

Els dos nous platós: de mida perquè hi rodi Netflix i acabats a final del 2026

El Govern ha fet la transferència a la factoria audiovisual de Terrassa, que es consolida com a plató del hub Catalunya Media City

Vista aèria del Parc Audiovisual de Catalunya, amb la imatge virtual dels dos nous platós

Ja camina. O en termes cinematogràfics, la sala se n’ha anat a les fosques i ha sortit el lleó de la Metro-Goldwyn-Mayer. Encara queda molta pel·lícula (la major part, vaja), però el projecte d’ampliació del Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) ja és una realitat.

I és que la recerca de finançament havia estat fins ara la clau de bòbila en els darrers anys. Després d’apurar negociacions, valorant ajudes europees dels Next Generation i pactar pressupostos generals de l’Estat, s’ha aconseguit el gruix dels diners: 10 milions d’euros que provenen de la Generalitat. De fet, el Consell de Govern va aprovar aquest dimarts la transferència econòmica. Els altres tres milions d’euros seran aportats per l’Ajuntament de Terrassa –1,5 milions al pla d’inversions de l’any vinent i 1,5 milions més al pla de l’any següent.

Ambdues institucions van treure pit ahir d’haver assolit l’objectiu econòmic. I van fer una visita al solar on es construiran els dos nous estudis, en la que és pràcticament la darrera zona lliure del Parc Audiovisual.

Va ser una visita amb gust de “déjà vu”, ja que el 3 d’abril de 2023 es va fer una trobada idèntica i amb pràcticament els mateixos protagonistes. L’anunci de fa un any era la futura construcció dels dos platós. La d’ahir és que ja s’hi han destinat els diners.

Fins a 2.300 metres

La visita d’ahir sí que va servir per concretar la configuració dels nous equipaments. Com ara que els nous estudis ocuparan 2.300 i 1.500 metres quadrats, respectivament. És una mida bastant superior a la dels quatre estudis actuals.

La consellera Natàlia Garriga i l’alcalde Jordi Ballart han visitat dimecres els terrenys on s’ubicaran els nous platós / Nebridi Aróztegui

Les dimensions han estat mot, estudiades pel Departament de Cultura, va assegurar la consellera Natàlia Garriga: “Quan vam anar als premis Oscar, ens vam reunir a Los Angeles amb Netflix, Amazon, Universal Studios i The MBS Group, per saber si estàvem ben encaminats respecte als platós que estàvem dissenyant”.

A més, Garriga va justificar que el projecte sigui terrassenc: “No tenia cap sentit invertir en un altre lloc, sinó reforçar el que ja teníem”. I aquest reforçament servirà per pal·liar el punt feble de la indústria audiovisual catalana, va explicar ahir. “Catalunya és atractiva, però ens faltaven platós grans per atraure inversions i rodatges estrangeres”, va explicar.

Igualment, no va posar tots els ous al cistell internacional: “També volem muscular la nostra indústria”.

Els nous platós, inclosos en el projecte, s’espera que estiguin operatius a finals del 2026. I no només els platós, sinó també els serveix auxiliars, que tindran 3.300 metres quadrats (pràcticament els mateixos que els platós “per se”). Tal com explica Marc López, director del programa Catalunya Media City, “aquí s’inclouen els vestuaris, els camerinos, les sales d’espera la zona de maquillatge, els ‘controlers’ i tot el que tingui a veure amb la producció, els magatzems”.

Entre platós i serveix auxiliars, doncs, el Parc Audiovisual de Catalunya ampliarà les seves instal·lacions en uns terrenys de 6.000 metres quadrats. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va reconèixer que amb aquestes obres, es va exhaurint l’espai possible per a futures ampliacions del Parc Audiovisual de Catalunya. “És un tema complex, hem d’estudiar com queda”.

El Parc Audiovisual creixerà amb dos platós que duplicaran la capacitat de rodatge

To Top