Opinió

Eleccions bahá’ís a Terrassa

M. CARME MEDINA, Comunitat Bahà’ì de Terrassa

Els membres de la Comunitat bahá’í de Terrassa, així com els bahá’ís de tot el món, el passat 20 d’abril, com cada any, van exercir el dret de vot per elegir el seu Consell Local.

Aquesta institució és elegida cada any per totes les dones i homes majors de 18 anys de la comunitat bahá’í. Aquests òrgans de govern estan formats per nou persones, que són elegides per votació secreta i sense candidatura.

El dia de l’elecció, després d’un període de pregària i meditació, cada creient escriu nou noms corresponents a les persones (siguin dones o homes) que, al seu entendre, estan més ben capacitades per administrar els assumptes de la comunitat. Les qualitats que aquestes persones han de reunir són esmentades molt clarament als escrits bahá’ís. Els electors han de considerar sense la més petita empremta de passió o prejudici i sense tenir en compte cap atribució de caràcter material, només els noms de “les persones que millor combinin les qualitats de lleialtat inqüestionable, de devoció desinteressada, de ment ben formada, d’habilitat reconeguda i experiència madura”.

En aquestes eleccions, és molt important evitar influir en les opinions dels altres o de promoure el càrrec a favor d’algú en particular. Fer referència o al·lusió, no importa com indirectament sigui, a algun individu en particular donaria origen a malentesos i divergències i aniria en contra del mateix esperit d’aquestes eleccions.

Com que a la Fe bahà’í no hi ha clergat, ni treball pastoral o missioner professional, Bahá’u’lláh va proporcionar una estructura per administrar els assumptes de la Fe bahá’í mitjançant un sistema de consells triats en l’àmbit local, nacional i internacional que els bahá’ís denominen Ordre Administratiu. En l’àmbit local, la institució que hem elegit dissabte passat, l’Assemblea Espiritual Local, actualment vetlla per una gran varietat d’assumptes que són l’essència de la vida comunitària bahá’í. Entre les activitats que es desenvolupen, figuren l’educació dels infants, la celebració dels Dies Sagrats, els serveis devocionals, les classes d’estudi bahá’í, les consultes, els actes socials, l’ajut a les persones que ho necessiten, la celebració de matrimonis i funerals, etc.

També moltes Assemblees Locals de tot el món duen a terme projectes educatius, de desenvolupament socioeconòmic i mediambiental de petita o gran escala. A Terrassa aquesta institució local ha acompanyat durant 12 anys el projecte Créixer amb alegria, al barri de la Cogullada, amb el suport de l’Associació de Veïns del barri, treballant l’educació en valors morals i espirituals, adreçats als nens i nenes, i adolescents de la zona. Actualment, s’està treballant en el projecte L’educació millora el món, al barri d’Ègara, on hi ha ubicat el Centre bahá’í, amb el suport de l’Associació de Veïns i Fundació Educativa Terrassa. En aquest projecte treballem el reforç escolar adreçat a nen i nenes de primària, procurant que els més grans s’involucrin en activitats de servei comunitari al districte. I també s’imparteix llengua catalana a persones nouvingudes i molt motivades a aprendre la llengua.

El mateix dia de les eleccions locals, també es commemora el moment més important en la història bahá’í. Bahá’u’lláh, fundador de la Fe bahá’í, va declarar a Bagdad el 20 d’abril del 1863, quan era exiliat del govern iranià, que ell era portador d’un nou missatge de Déu per a la humanitat. Als seus escrits ens explica que Déu va enviar a la humanitat una sèrie d’educadors divins, coneguts com a Manifestacions de Déu, els ensenyaments dels quals han proporcionat la base per a l’avenç de les civilitzacions. Entre d’altres, aquestes manifestacions han inclòs Krishna, Moisès, Buda, Zoroastre, Jesús, Muhammad, el Bab i Bahá’u’lláh. I que totes les religions del món provenen de la mateixa font, i en essència, són capítols successius d’una mateixa religió.

Les eleccions dels Consells Locals Bahá’ís a Catalunya es fan des del 1949, començant a Barcelona i a Terrassa des del 1954.

To Top