Terrassa

Un mosaic “modernista” a l’Antic Poble de Sant Pere

L’artista Eulogio Pleguezuelos acaba d’estrenar una obra d’1,5 metres d’alçada a la façana de casa seva. Un homenatge al Modernisme, amb la tècnica del trencadís, i amb la Mola i el Cavall Bernat com a paisatge

Un dues setmanes de la celebració de la Fira Modernista, Terrassa incorpora un nou mosaic artístic al seu paisatge urbà, en aquesta ocasió de la mà del pintor Eulogio Pleguezuelos. L’artista acaba d’inaugurar la seva darrera obra, un quadre d’1,5 metres d’alçada situat en ple carrer i que veu de les fonts del Modernisme més gaudinià, amb relectura el segle XXI.

El quadre penja de la façana del domicili d’Elogio Pleguezuelos, al carrer de Bonaventura Castellet, en ple Antic Poble de Sant Pere. És una peça d’1,5 metres d’alçada i 1 metre d’amplada que reprodueix una dona modernista en moviment, envoltada d’un camp de paparoles a la plana nord de la ciutat, amb la Mola i el Cavall Bernat de fons.

L’estrena de la peça ha estat tot un esdeveniment entre els veïns de l’Antic Poble, que van convèncer l’autor de celebrar l’estrena amb un aperitiu festiu i col·lectiu al carrer, ara fa unes setmanes.

“Era la primera vegada que afrontava el repte de fer un mosaic i ha estat una experiència magnífica”, comenta Pleguezuelos. Als seus 68 anys, ha estat professor de l’Escola Tecnos i ha desenvolupat una llarga trajectòria artística que, format en Belles Arts a la Llotja, l’ha portat a transitar per diferents estils i tècniques, últimament més bolcat en l’art abstracte i el surrealisme. “Veig una barana modernista i m’emociono”, explica Elogio, que davant el repte “d’una casa plena de quadres, vaig pensar que un nou lloc podia ser la façana. I, perquè no fer un mosaic modernista?”.

Dit i fet, en la seva obra l’artista terrassenc ha explorat totes les tècniques del trencadís. “Ha estat un treball de dos anys, meticulós. Triant les rajoles a les runes, per colors i textures, trencant-les amb martell i una tovallola i polint les formes amb llima i tenalla”. El 80% de les peces utilitzades “són ceràmica recuperada”.

El resultat és una peça de dimensions que decora la façana de la llar de l’autor i aporta valor artístic a l’entorn. “Està tot calculat, també la ubicació, equilibrada amb els elements de la façana, al costat d’una sargantana. Volia que fos una finestra a l’art”.

Tot un repte tècnic

Eulogio ha batejat el seu mosaic modernista amb el nom “Temps fugit”, “el temps que s’escapa, que vola”, explica. Volia, diu, fer una obra “suggerent, evocadora. No m’agrada que la gent només vegi una obra plena de peces o figures. La natura ha inspirat especialment les meves darreres obres i, amb aquest mosaic, he volgut endinsar-me en el Modernisme i les seves tècniques. Terrassa és una ciutat que respira Modernisme i aquest és el meu humil granet de sorra”.

Reproduir “les onades que descriu l’herba, empesa pel vent, el moviment del vestit de la dona, o dotar-la d’una mirada intensa han estat tot un repte amb la tècnica del mosaic”, explica l’autor.

Eulogio ha fet un exercici artístic i també un esforç físic amb aquesta obra. Es recupera d’una malaltia que “alguns dies no m’ha deixat treballar. “Temps fugit” ha estat tot un repte personal i també una manera de demostrar-me que puc tirar endavant amb el que em proposi”.

L’artista signa quadres i escultures amb el seu nom, el de la seva dona i amb el símbol de l’infinit. Ara, “Temps fugit” ja forma part del paisatge de Terrassa. A la façana del carrer Bonaventura Castellet, ja capta la mirada de molts curiosos. “Els convido que trobin pegues, que pensin què els suggereix. –diu l’autor, amb esperit provocador–. No val dir només que és bonic eh!”.

To Top