Miki Núñez, cantant
“Recomano ‘Nirvana’, de Pere Formiguera. És un llibre que ens van fer llegir a l’escola. Però últimament li estic donant voltes al tema de la mort, de la vida, està morint gent del meu voltant que estimo… M’agradaria pensar que la vida no només és el final… Que podria haver-hi l’opció de ser altres coses, quan ens haguem mort”.
Txell Miras, dissenyadora
“Recomano la novel·la ‘Tòquio Blues’, de Haruki Murakami. Perquè hi habita un dels personatges literaris que trobo més fabulosos: la Midori. M’agrada la contraposició dels dos personatges femenins –Naoko i Midori–, representació del dilema entre la curiositat pel desconegut que ha de venir davant el temor pel conegut que es perd”.
Litus, cantant
El músic terrassenc recomana la novel·la “Detectives salvajes”, de Roberto Bolaño. “M’havien explicat històries semblants. Però mai me les havien explicat com ho fa aquest llibre”, exposa Litus. Nascut a Xile, Bolaño va publicar la novel·la l’any 1998, convertint-lo en l’escriptor de culte. Va morir ja establert a Barcelona, amb tan sols 50 anys.
Jordi Garreta, actor
El jove intèrpret terrassenc recomana: “El Metge” de Noah Gordon. De fet, és una novel·la que és part de la seva vida, perquè ha participat en el musical “El Médico” a Madrid. “El vaig descobrir quan vaig fer el musical. I la veritat és que em va fascinar, és molt bona història”, diu Garreta, qui al setembre començarà amb el musical “Mar i Cel”.
Brigitte Vassallo, escriptora
“Recomano ‘Nada que no sepáis’, de Sonia Pina. Perquè és la novel·la que ens mereixem les senyores que no ens trobem a les novel·les de senyores, aquelles que ens converteixen en heterosexuals, conservadores i porugues només pel fet d’haver fet anys, com si la ràbia i el sarcasme fossin qualitats temporals que caduquen com els iogurts”.
Geoprrey Cowper, director de cinema
Cowper recomana la novel·la “Tor: foc encès”, de Carles Porta. “És una història increïble, el projecte de tota una vida i està molt ben escrit”, explica el cineasta. “A més, aviat surt la sèrie a 3Cat: ‘Crims de proximitat’”. “Està escrit per l’Stephen King català, el gran Carles Porta”, afegeix Cowper, director del film “Books & Drinks”.
Sara Diego, actriu
La jove terrassenca recomana “Consejos para jóvenes artistas, escritores y enamorados”, de Miguel Fernández Pacheco. “Per a mi, és un llibre molt inspirador, dedicat a artistes de totes les disciplines, per llegir a poc a poc i per revisitar sovint”, assegura. La terrassenca és una actriu reconeguda entre el públic pel seu paper a “Com si fos ahir” (TV3).
David Traver, dinamitzador cultural
“Recomano ‘La puresa de l’engany’, de Gerard Quintana”. Tinc especial interès per llegir-lo perquè vaig tenir l’oportunitat de conèixer al protagonista de la novel·la. Un poeta cubà que et deixava embadalit amb el seu llenguatge i que obria algunes actuacions dels Sopa de Cabra a Girona, dels quals recordo alguns concerts dels noranta”.
Vicenç Villatoro, escriptor
“Recomano ‘Càsting’, d’Antònia Carré. Perquè a partir d’un plantejament brillant, és capaç de mantenir el to durant tota la novel·la , més enllà del costumisme i l’anecdotisme. I ho fa assumint un repte tan difícil com és construir tota la trama a través exclusivament de diàlegs, però sense que això es converteixi en un pur exercici manierista”.
Samantha Hudson, cantant
“Recomano ‘La historia del futuro’, d’Isaac Marcet. Parla de desaccelerar els temps. És una crítica al progrés pel progrés. I narra el fet de com es construeix la paraula “futur” i els efectes que ha tingut al llarg de la història, en el sentit del capitalisme, dels avenços tecnològics per se (que està relacionat amb la intel·ligència artificial d’avui en dia)”.
Marc Riera, vocalista (Doctor Prats)
“Recomano ‘Canto jo i la muntanya balla’, d’Irene Solà. Ja té uns anyets, però vaig tenir l’oportunitat de llegir-lo recentment. Aquest llibre m’ha captivat amb la seva manera única que té de combinar les històries de la gent i els elements naturals dels Pirineus. Donant veu a tot, des dels arbres fins al clima, és lectura que ha estat reveladora”.
Òscar Muñoz, actor
Òscar Muñoz recomana el llibre “Camí de Sirga”, de Jesús Moncada. “Perquè m’agrada molt”, diu d’entrada amb entusiasme. Els personatges, les situacions, la poètica, la suggestió… I sobretot l’humor. “És una novel·la a la qual sempre torno i comparteixo en veu alta amb els meus amics”, explica l’actor, en l’actualitat amb obra a La Villarroel.
Àlex Marteen, artista drag
“Recomano l’assaig ‘Maricas malas’, de Cristo Casas. Crec que és una anàlisi molt lúcida, molt necessari molt actual sobre la manera en què construïm identitats dissidents en la societat d’avui en dia. I crec que és un llibre tant per llegir nosaltres, com per passar-li a les nostres famílies i amistats i socialitzar i compartir el missatge”.
Esther Lòpez, actriu
“Recomano qualsevol llibre de Maggie O’Farrell, perquè cada llibre és una delícia per com dibuixa als personatges, com va lligant les trames i la sensació de buidor que et deixa després d’acabar-lo. Fa poc han traduït un altre de les seves obres, ‘La distància que ens separa’. És O’Farrell en estat pur, amb els ingredients que fan que vulguis més”.
Salva Mourullo, dinamitzador cultural
“Recomano ‘Cometas en el cielo’, de Khaled Hosseini. És que vaig començar i no poder tancar-lo sense arribar a la fi. Drama realista, descriu el que encara està passant en ple segle XXI. Relata la relació entre dos nens de classes socials diferents i una llarga trajectòria de les seves vides. Tot succeeix en el transcurs d’un canvi”.
Jordi Solé, escriptor
Jordi Solé recomana ‘Cien años de soledad’, de Gabriel García Márquez. Quan el sabadellenc tenia 17 o 18 anys llegia un tipus de literatura, però quan va llegir aquesta obra, tot va canviar. “El llibre em va enganxar de seguida i a partir de llavors, va pujar molt el meu nivell de lectures”, diu el guanyador del premi Prudenci Bertrana.