Aquest dissabte 20 d’abril, Terrassa ha celebrat la novena Fira de l’Oliva al barri de Ca n’Anglada. La fira està organitzada per l’Associació de Veïns de Ca n’Anglada i rep el suport de l’Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona.
La plaça de Ca n’Anglada i els carrers de Sant Tomàs i Sant Cosme s’han omplert de paradetes de productes derivats de l’oli i l’oliva, embotits, formatges i artesania. Entre els comerços que han participat en l’esdeveniment trobem el Rebost del Vailet. Jordi Egea, el propietari, explica en què consisteix el seu comerç: “Em dedico a comprar productes ‘fets amb les mans’, com dic jo. Portem productes d’arreu de Catalunya i Espanya. Tots ells elaborats artesanalment”. Egea porta una cervesa innovadora i diferent a la Fira de l’Oliva: la primera cervesa verda feta amb olives del món. “Aquesta gent és del Pirineu lleidatà. Fan la cervesa d’oli d’oliva i la fan amb tres formats, tres ampolles diferents. Oliba green beer és una cervesa innovadora” concreta el venedor.
La Fira de l’Oliva compta amb participants i productes vinguts d’arreu del territori. N’és un exemple la Cooperativa El Soleràs, de les Garrigues, que s’ha apropat a Terrassa per donar a conèixer la seva varietat d’oli d’oliva arbequina. La venedora Rosa Blanco ha explicat que aquest és el primer any que venen. Blanco destaca l’augment de preu de l’oli i la importància de la qualitat: “Tothom troba l’oli una mica car, perquè ha pujat molt. Si vols un producte bo, l’has de pagar. A vegades, només es mira el preu, però és important que el producte sigui de proximitat i de qualitat”.
Maria Teresa Torres, assistent a la fira, ha remarcat la necessitat d’apostar pels productes de proximitat i “fer país”. En canvi, Francisco Ros, qui s’ha apropat amb la seva dona a la fira per descobrir olis d’oliva diferents, coincideix amb l’opinió de Rosa. Ros afirma: “Nosaltres consumim oli d’oliva arbequina de Riudoms. Utilitzem l’oli d’oliva per cuinar sempre. Sobretot, ens agrada l’oli d’arbequina d’Andalusia, perquè la meva dona és d’allà”.
Els qui també provenen d’allà són els membres de la Germandat de San José d’Abrucena a Terrassa, els qui exposen la varietat del seu poble andalús: l’oliva picua. En aquest cas, la presidenta Montse Olmos i el portaveu Miguel Hernández han explicat que al seu municipi d’origen es produeixen dos tipus d’olis, “un més intens i l’altre menys”, “un més refinat que l’altre”.
Si es busca varietat d’oliva, diversos venedors ofereixen gran quantitat d’olives a granel. L’Eva Delgado ve des de Blanes des de fa anys per assistir a la Fira de l’Oliva de Terrassa. “La fira de l’oli està molt bé. És variada i busquis el que busquis, ho trobes” opina Delgado.
Per la seva banda, Noelia Sadornil s’ha apropat a la fira per col·laborar amb un dels actes: la xocolatada solidària per ajudar a les persones amb malalties estranyes. Sadornil diu: “M’encanta l’ambient! És genial i ve molta gent. Jo porto cinc anys venint i cada vegada veig a més persones gaudint de la fira”.
La fira ha començat a les 10 del matí i ha oferit activitats diverses com tallers infantils, concerts i espectacles. Durant la jornada, la plaça de Ca n’Anglada s’ha omplert d’associacions, organitzacions, comerciants, artesans i consumidors que han gaudit d’aquesta tradicional fira a Terrassa.