La impressió 3D concentra 156 empreses catalanes, de les quals 36 estan ubicades al Vallès Occidental. Així, a la nostra comarca hi ha un 23,1% de totes les companyies que es dediquen a aquesta tecnologia a Catalunya, segons dades facilitades per ACCIÓ –l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball–, que ha presentat recentment l’estudi “La impressió 3D a Catalunya”.
Amb aquests números, el Vallès Occidental se situa com la segona comarca en el rànquing, només per darrere del Barcelonès (54 empreses; un 34,6%) i a força distància de la tercera i la quarta comarca, que són el Baix Llobregat (24 empreses; un 15,4%) i el Vallès Oriental (12 empreses; un 7,7%).
Segons l’informe d’ACCIÓ, el segment que concentra un major nombre d’empreses a Catalunya és el de la fabricació de peces (30,8% del total), seguit de les especialitzades en serveis d’enginyeria, consultoria i certificació (13,5%), de distribució (12,8%) i de desenvolupament de materials (10,9%).
Al Vallès Occidental, la majoria de les companyies que es dediquen a aquesta tecnologia també formen part del segment de fabricació de peces (31%), mentre que la fabricació d’impressores 3D representa un 17% del total, el mateix percentatge que correspon a les empreses d’enginyeria, consultoria i certificació.
La majoria, pimes
A Catalunya, un 34% de les empreses tenen menys de 10 anys de vida, el 85% de les quals són pimes. Al Vallès Occidental aquests percentatges són més baixos: d’un 25% i un 83%, respectivament.
En canvi, a la nostra comarca hi ha, en pes relatiu, més companyies que exporten regularment els seus productes (53%) que a tot el país (46%) i més empreses emergents (25% versus 22%).
Al Vallès Occidental, el municipi que agrupa més empreses dedicades a la impressió 3D és Cerdanyola del Vallès, amb set. El segueixen Sant Cugat del Vallès i Sabadell, ambdues amb cinc. Terrassa, amb quatre companyies, se situa a continuació, empatada amb Rubí, amb també quatre empreses.
La nostra ciutat, doncs, concentra un 2,6% de totes les companyies de l’ecosistema català.
Les firmes terrassenques que treballen amb la impressió 3D són Checkpoint Systems España SL (fabricant de sistemes antifurt per a retail i comerços), Ineo Prototipos SL (fabrica i comercialitza sèries curtes, peces finals, prototips i impressió 3D per a qualsevol sector), Liq Eyewar (marca d’ulleres impreses en 3D) i Innomaq21 (es dedica al disseny i fabricació de solucions d’equips i materials industrials innovadors i personalitzats per a les indústries de processament d’acer i aliatges especials). Totes elles són pimes i es dediquen a la fabricació de peces. La meitat són exportadores i només una té menys de deu anys.
Més enllà de les empreses, l’informe d’ACCIÓ mostra també que Catalunya compta amb una densa xarxa de centres tecnològics i de recerca enfocats a la millora de la impressió 3D; un ecosistema destinat a potenciar els projectes de desenvolupament en què ACCIÓ destaca iniciatives com l’agrupació XaRFA, el centre IAM3DHUB, el 3D Incubator o el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) com a “smart labs” o acceleradores. De tots ells forma part Leitat, que també surt mencionat en l’estudi en l’apartat de centres tecnològics i de recerca i com una de les institucions de recerca en impressió 3D a Catalunya en el marc de l’Horizon Europe.