Gràcies a la pressió exercida i les mobilitzacions per part de diverses entitats i moviments socials, l’Ajuntament de Terrassa s’ha reunit amb representants de la Coordinadora Antirepressiva de Terrassa – La Traca i del grup local terrassenc de Plataforma per la Llengua per abordar el cas de la professora vexada per agents de policia per parlar en català. Durant la trobada, que ha tingut lloc aquest dimecres, s’ha aconseguit revertir la situació de bloqueig per part de l’Ajuntament, donant així compliment a un dels acords adoptats en un ple de març de l’any passat.
En la reunió, la regidora de Polítiques Lingüístiques de l’Ajuntament de Terrassa, Montserrat Caupena, ha explicat als representants de La Traca i Plataforma per la Llengua el grau de compliment dels sis punts de la moció que en el passat mandat va aprovar l’equip de govern. Tot i això, les entitats lamenten que el consistori “hagi trigat uns anys a començar a complir aquests acords i que no hagi estat per voluntat pròpia, sinó per la pressió exercida al carrer des de la campanya de suport”. A més, afegeixen que “els pocs passos que havia fet l’Ajuntament fins al moment (demanar reunió amb el comissari de la policia nacional i demanar reunió amb la delegada del govern) els va fer després que les entitats que promovem la campanya de suport sol·licitéssim fins a dues vegades una reunió amb l’Ajuntament, i al no obtenir resposta s’organitzés una manifestació pels carrers del centre”.
L’Ajuntament admet que no havien complert cap acord, que lamentaven la situació i que posarien fil a l’agulla per demostrar el suport cap a la professora denunciada i per defensar l’ús del català davant les administracions. Un dels punts clau de la trobada ha estat l’absència de resposta i la negativa de la comissaria de la Policia Nacional a reunir-se amb l’Ajuntament. En aquest sentit, en un primer moment se’ls va dir que el comissari estava de vacances i després van tornar a refusar la trobada perquè “el fet estava judicialitzat”.
D’altra banda, Caupena va enviar una carta a la delegada del govern espanyol a Catalunya sol·licitant una reunió perquè “es doti la comissaria del carrer de Baldrich i tots els equipaments de l’administració central de l’Estat de personal capacitat per atendre en català i que instal·li en totes aquestes dependències cartells informatius visibles sobre el dret d’expressar-se i rebre resposta en totes dues llengues oficials”. Sobre aquesta qüestió, el consistori encara no ha rebut cap resposta.
Arxivament del cas?
A l’acord de ple també es demanava a la conselleria d’Interior l’arxivament del cas. Segons afirmen els representants de les entitats en el comunicat, el consistori ha sol·licitat el número d’expedient administratiu –hi ha una altra via judicial oberta– per poder sol·licitar al departament que responguin a les al·legacions que va presentar la professora a les dues multes administratives de 100 i 600 euros respectivament per “faltar el respecte” i “negar-se a ser identificada”, cosa que ella diu que no és certa.
Des de La Traca i Plataforma per la Llengua expressen que “ens alegrem que l’Ajuntament expressi la seva voluntat de complir els acords adoptats al ple municipal en suport a la professora de català i que hagi fet passos en ferm i garanties que això sigui així”.