“La medicina no és infal·lible i hem d’evitar fer proves diagnòstiques que no modifiquen el pronòstic i que sovint comporten nous tractaments que poden tenir més perjudicis que beneficis”. Són paraules de Xavier Bonfill, director del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en el marc de la VI Jornada sobre la Millora de l’Adequació de la Pràctica Assistencial i Clínica, celebrada ahir a l’Hospital de Terrassa.
Professionals de centres sanitaris de tota Espanya es van donar cita al Consorci Sanitari de Terrassa per reflexionar sobre un dels temes que més preocupen i ocupen a la professió sanitària i als gestors de la salut pública: L’excés de proves diagnòstiques i la sobre medicació tenen un elevat cost en termes econòmics i també de salut.
L’objectiu és “millorar l’adequació –explica Bonfill–. És a dir, trobar l’equilibri entre els beneficis i perjudicis, i els costos associats a les decisions clíniques diagnòstiques i terapèutiques”.
El consorci Sanitari de Terrassa forma part de la MAPAC, que agrupa les comissions dels hospitals que treballen arreu de l’Estat en aquest àmbit. L’Hospital de Sant Pau va implantar el Codi Medicament ara fa uns anys per frenar l’anomenada “cascada terapèutica”, o escalada de medicacions no sempre necessàries. El CatSalut ha anunciat que farà una prova pilot a tres hospitals, entre els quals l’Hospital de Terrassa, per exportar-lo posteriorment a la xarxa hospitalària de Catalunya.
El factor risc
“La població ha d’entendre que no totes les accions que podem fer com a metges estan exemptes de risc”, comenta Antoni Sánchez, president de la Comissió de Millora de la Pràctica Clínica del CST. “Quan vas a la consulta t’agrada que et facin proves, et receptin medicaments, però no sempre és bo. No té sentit entrar en una cascada d’exploracions i, molt pitjor, quan parlem de medicaments. Anar afegint medicaments moltes vegades acaba provocant risc d’hospitalitzacions, noves consultes i risc de la vida del pacient”.
L’Hospital de Terrassa s’incorporarà a una prova pilot del CATSalut del Codi Medicament
Des de l’Hospital de Sant Pau, el doctor Xavier Bonfill va explicar a aquest diari que la pressió de les farmacèutiques o els fabricants de noves tecnologies “no és el factor principal dels tractaments inadequats. Radica en molts altres i la millor manera d’afrontar-los és reconèixer el problema. Ens falta capacitat crítica i aquí la responsabilitat està també a la gestió del sistema de salut”.
Bonfill posa com a exemple que a hospitals propers els protocols siguin diferents, “bé per inèrcies o perquè disposen de protocols més treballats. Avui hi ha més risc que et posin una pròtesi a un hospital o t’operin d’una pròstata que a un altre. Un dels principals reptes de la medicina és precisament reduir aquesta variabilitat”.
L’altre és fer pedagogia entre la ciutadania. En l’àmbit dels medicaments, comenta Bonfill, “la gent gran consumeix de mitjana deu pastilles al dia”.