Els municipis que configuren l’Arc Metropolità retreuen al Govern que els hagi traspassat la responsabilitat de controlar que les piscines privades s’obren al públic general aquest estiu. En un comunicat, els consistoris, entre els quals hi ha Sabadell, Terrassa o Mataró, es mostren satisfets per la decisió de flexibilitzar de les mesures per la sequera, principalment l’obertura de piscines com a refugis climàtics, però consideren que “arriba tard i de manera desafortunada per la forma i el fons”. En aquest sentit, consideren que no han de ser ells qui assumeixin un control d’ús de les piscines privades: “Això és passar la pressió als ajuntaments i als propietaris de les piscines”.
Entenen “completament ingestionable” que les comunitats de propietaris i les piscines privades es converteixin en refugis climàtics i creuen que correspon a la Generalitat gestionar el tema
Els integrants de l’entitat destaquen que les piscines municipals acullen milers d’usuaris que en fan ús cada estiu com a refugi climàtic, fet que justifica la demanda, ara resolta, d’obertura en l’actual context de sequera. Tot i això, lamenten que la decisió arriba tard, tot destacant que l’anunci es fa “a les portes d’una campanya electoral” i que els ajuntaments tenen ara menys marge per accelerar els tràmits d’obertura.
El col·lectiu es mostra molt més crític amb la decisió de permetre obrir piscines privades o comunitàries al públic general perquè trasllada la responsabilitat d’autorització als consistoris, amb “poca claredat i seguretat jurídica”. “Creiem que aquesta és una decisió que li correspon a la Generalitat, i la seva inclusió en el Decret únicament serveix per no assumir-la”, destaquen en el text.
En aquest sentit, consideren “completament ingestionable” que les comunitats de propietaris i les piscines privades es converteixin en refugis climàtics a canvi que la ciutadania hi pugui entrar. “Les instal·lacions d’aquesta tipologia han de complir normatives i controls rigorosos, a les quals cal sumar aspectes relacionats amb la seguretat i la responsabilitat civil”, apunten, tot destacant que en poques ocasions una piscina privada pot equiparar-se a la regulació d’una piscina pública i a les seves condicions.
Vilagrà respòn: “No podem dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics”
La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha respost aquest mateix matí als municipis. Assenyala que des de la Generalitat no poden dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics, en relació a les queixes que ha generat la proposta d’obrir algunes piscines privades per a aquesta utilitat. Vilagrà destaca que es tracta d’una mesura “consensuada” amb els consistoris i que “respecta l’autonomia municipal”. “El pla de sequera contemplava un estiu sense piscines i amb aquest decret hem aconseguit obrir-les i que n’hi hagi arreu del país”, assenyala.
Laura Vilagrà ha recordat que el pla de sequera contemplava que les piscines estiguessin tancades i, si finalment s’aprova el decret, es podran “obrir a la ciutadania”. En relació a les queixes dels municipis de l’Arc Metropolità, entre els quals Terrassa, d’aquest matí sobre que se’ls hagi traslladat a ells la responsabilitat de controlar que les piscines s’obrin al públic general aquest estiu, Vilagrà argumenta que “no es pot fer d’una altra manera”. “Òbviament qui més coneix què passa al municipi és el propi ajuntament i és ell qui ha de determinar quins han de ser els refugis climàtics. Ho hem fet de forma consensuada i treballada i de pactar quins seran els refugis climàtics aquest estiu”, ha destacat.
Laura Vilagrà: “Òbviament qui més coneix què passa al municipi és el propi ajuntament i és ell qui ha de determinar quins han de ser els refugis climàtics. Ho hem fet de forma consensuada”
En una visita institucional a Sant Martí Vell (Gironès), la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha defensat la mesura de permetre omplir les piscines privades, sempre que serveixein com a refugi climàtic. Vilagrà ha recordat que s’ha fet coordinadament amb els ajuntaments i ha defensat “l’autonomia municipal” per decidir quins han de ser aquests refugis climàtics. En aquest sentit, la vicepresidenta ha remarcat que des del Govern el que han fet ha estat “trobar les millors solucions conjuntament”.
A banda, la vicepresidenta ha carregat contra el cap de l’oposició, Salvador Illa, que ha lamentat que “la confusió que genera” el decret. Vilagrà ha demanat al líder del PSC que “a banda de queixar-se faci propostes”.
Finalment, Laura Vilagrà també ha recordat que a la web de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hi ha un model de pla de sequera estàndard per a aquells municipis que no en tinguin. “Facilitem la feina als ajuntaments, facilitem la feina perquè puguin obrir aquests refugis climàtics perquè el conjunt de la ciutadania pugui gaudir d’aquests espais”, ha conclòs.