Terrassa

Drons i helicòpters a Terrassa per vigilar el bosc

Endesa ha presentat a l’Anella Verda el seu operatiu de prevenció d’incendis forestals

Un helicòpter d'Endesa, aquest dimarts en la presentació de la campanya / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A Catalunya hi ha gairebé 100.000 quilòmetres de línies elèctriques, la longitud equivalent a fer 2,5 voltes al planeta Terra. Més de 50.000 quilòmetres del cablejat passen per entorns rurals. Endesa ha presentat aquest dimarts a Terrassa la campanya anual de protecció de boscos a Catalunya; amb revision termogràfiques amb helicòpters, amb drons, amb brigades de tala i poda en alçada i altres eines que la companyia de distribució elèctrica ha donat a conèixer al parc Agroforestal.

Endesa invertirà a Catalunya enguany quasi 20 milions d’euros, 1,2 milions d’aquests al Vallès Occidental, en un programa per prevenir, sobretot, incendis forestals en les zones d’influència de les infraestructures elèctriques. “L’entorn de sequera que viu el país requerix extremar, encara més, si cal, les mesures per tal de seguir protegint el medi natural i salvaguardar els boscos de Catalunya”, afirma l’empresa, que ha reforçat els treballs forestals per sumar-los als dispositius aeris tecnològics ja utilitzats: helicòpters, drons i l’I+D.

Termografia

Així, el pla es vertebra en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús dels helicòpters per realitzat termografies i vídeos HD i les inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, “així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions de la companyia”, indica Endesa.

Jesús Escudero, tècnic de línies d’alta tensió, descobria aquest dimarts les característiques dels quatre drons operatius desplegats a l’Anella Verda, a l’àrea de Can Carbonell, mentre un grup de periodistes esperava torn per pujar a l’helicòpter que ha sobrevolat part del sector. Un dron és “visual”. Un altre capta calor. Un tercer disposa de tecnologia LIDAR per complementar la resta de vehicles aeris no tripulats amb una aplicació que determina la posició i la distància d’objectes o superfícies mitjançant l’ús d’un làser. I un quart dron, la novetat del 2024, analitza l’estat de salut de la vegetació.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

La flota de dispositius està equipada amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament “que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, i sense haver d’interrompre el servei als clients”. Els drons, tant els d’òptica convencional com els que fan termografies, són molt estables en ple vol, “la qual cosa permet fer gravacions d’alta qualitat“, destaca la companyia. És una forma d’agilitzar les inspeccions visuals en detall dels elements del cablejat aeri, ja que no cal programar un tall de subministrament per pujar als suports i examinar la infraestructura.

L’ús de drons en la campanya forestal es va iniciar l’any 2012 “per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs, de manera que serveixen per auditar la tala i poda, i podrien fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència”.

Un núvol

Endesa té una aplicació mòbil per reportar incidències in situ al personal que treballa en tasques de tala i poda, de manera que els operaris puguin saber si existeix una situació susceptible d’originar un incendi. Cada cert temps, els responsables d’aquest àmbit escanegen amb tecnologia LIDAR les línies d’alta tensió amb un sistema que ha creat un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats. Així es poden mesurar les distàncies entre els cables i la vegetació, i fer estudis de creixement de la massa forestal.

L’empresa ha incorporat un casc amb multifuncions preventives per millorar la reacció en cas d’emergència: a més del sistema de protecció auditiva, integra un sistema de ràdio que permet la connexió simultània de fins a 16 persones i a una distància de 600 metres. Els treballs de tala i esporga selectiva (alguns, amb una màquina per desbrossar teledirigida) per prevenir incendis es desenvolupen seguint els criteris de Bombres, Agents Rurals, responsables de parcs naturals i diverses administracions. L’ADF d’Osona, especialitzada en treballs en vertical, participa en el projecte i aquest dimarts han estat present en la demostració. “Compte, que tallo”, deia un, i una branca es desprenia d’un pi. Menys combustible per a un estiu sec.

To Top