Cultura i Espectacles

“La programació impulsada per l’obra d’Akira Toriyama ha estat clau per consolidar la llengua catalana”

El Cinema Catalunya ret homenatge al creador de Bola de Drac i Dr. Slump en un acte que ha exhaurit les entrades

“Kamehameha!”. Gogetta rep els visitants de l’homenatge a Akira Toriyama a la porta del Cinema Catalunya amb posicions i crits de guerra propis del personatge. Aquest diumenge a la tarda, el cinema ha volgut rendir homenatge al creador de dues sèries que van marcar un abans i un després en la programació de la televisió en català i que van inspirar i acompanyar a diverses generacions: “Dr. Slump” i “Bola de Drac”. 

Així ho explica la presidenta de Frikassa Gala Porté: “L’obra d’Akira Toriyama és la que obre la porta al món del manga-anime a Catalunya. D’una banda, introdueix la cultura del manga i de l’Àsia Oriental, fet que ens dóna una visió molt més cosmopolita del món. De l’altra, la seva programació juvenil i infantil en llengua catalana ha estat clau per consolidar la llengua en aquest país, ja que va arribar en un moment on s’estava duent a terme una feina important per a la normalització lingüística a Catalunya”. Segons Porté, aquesta introducció i normalització a la televisió catalana van fer que moltes persones veiessin el català com una llengua d’entreteniment i cultura, d’una llengua pròpia

Per tot això, el Cinema de Catalunya, en col·laboració amb la Frikassa, ha programat un seguit d’activitats per recordar els vells temps i l’obra de Toriyama. 

L’esdeveniment ha començat amb l’actuació musical a càrrec del teclista Victormame, membre del grup Doctor Prats i acompanyat per dos artistes convidats. A continuació, s’han apagat les llums per donar pas a la projecció del film “Dragon Ball Super: Broly”. La jornada ha finalitzat amb un col·loqui amb la presència d’Agnès Pérez, traductora del manga de “Bola de Drac” i d’algunes pel·lícules de la saga. També ha comptat amb la participació d’Oriol Estrada, divulgador de la cultura japonesa, i Sarah Saco, responsable del club de lectura de la secció manga de la Casa del Llibre. A més, la jornada ha comptat amb una animació de cosplay i la col·lecció d’objectes relacionats amb “Bola de Drac” del terrassenc Adrián Ríos. 

Maite Piqueras, cap responsable del Cinema de Catalunya explica que la idea de dur a terme aquest homenatge va sorgir arran de la proposta de posar el nom d’Akira Toriyama a un carrer: “Quan va sortir al diari que la llibreria Nikochan havia proposat posar-li el nom d’Akira Toriyama a un carrer, vam pensar a fer nosaltres també un homenatge, conjuntament amb la Frikassa, amb qui ja havíem col·laborat”. 

I la proposta de posar-li el nom d’Akira Toriyama a un carrer?

Pel que fa a la iniciativa del carrer, Ariadna Closa, secretària de Frikassa, ha detallat les dificultats a les quals s’enfronten en aquest sentit: “Hi ha molts impediments burocràtics i administratius. Per exemple, han de transcórrer cinc anys des de la defunció de la persona homenatjada i hi ha d’haver paritat. A més, el creixement urbanístic de Terrassa és més limitat que en altres èpoques”. Piqueras reforça el seu suport a l’homenatge dient que seria una manera de sortir de la “cultura hegemònica de Hollywood” perquè “bé que tenim un carrer de Walt Disney”. La proposta de resolució i la instància estan presentades i ara toca esperar el debat al ple de l’Ajuntament. 

To Top