El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) és un dels espais de referència de la nostra ciutat. No només per la seva ubicació, sinó per tot el que guarda al seu interior, un testimoni de l’època industrial que va canviar per sempre el destí de la nostra ciutat, i també de tota Catalunya. Inaugurat el 12 d’abril de 1984, és un dels tres museus nacionals de Catalunya i té per missió estudiar, conservar i mostrar la implantació dels avenços científics i tècnics. 40 anys de feina i lluita per donar a conèixer el patrimoni industrial, que esdevé un testimoni material fonamental per entendre els canvis socials i històrics relacionats amb l’enginy humà.
El MNACTEC és un projecte que es remunta al govern republicà, i que es va recuperar per la inquietud i vocació de l’Associació d’Enginyers de Catalunya. Tot i això, el pare del projecte va ser Eusebi Casanelles, que veia com a altres països europeus el patrimoni tècnic es valorava i es començava a exposar a grans museus. Crear una xarxa de museus al territori català permetria no només reivindicar el passat industrial del país, sinó crear espais singulars i únics que explicaven diferents processos productius. Avui dia aquest somni és una realitat: a més de la seu central, el MNACTEC té tres seus pròpies (el Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, la Farga Palau de Ripoll i el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug) i coordina les actuacions del Sistema Territorial, format per 26 museus i centres d’interès patrimonial.
Una gran col·lecció
El MNACTEC compta amb exposicions permanents. Un exemple és “La fàbrica tèxtil”, que mostra tot el procés de fabricació dels teixits de llana. “El transport” presenta una col·lecció d’automòbils, i altres projectes estan dedicats a la història dels ordinadors, les fonts d’energia i l’aplicació de la química. Tot un ventall de possibilitats perquè els usuaris deixin volar la seva curiositat i ganes d’aprendre. L’edat tampoc és un problema, ja que hi ha activitats dedicades als més petits com és “Explora 0-6”, un espai innovador de descoberta i experimentació. Pel que fa a les exposicions temporals trobem “Joan Oró. A la cerca de la vida”, “Il·luminats”, i “Tresors MNACTEC: cafès, cafeters i cafeteres”.
El museu té moltes exposicions a la vista de tothom, però el seu magatzem guarda autèntics tresors. A una nau ubicada a Cervera es conserven més de 20.000 objectes, alguns d’ells inventats o fabricats a Catalunya en àmbits com les tecnologies audiovisuals, la computació, les telecomunicacions, la medicina, l’energia o els sectors productius. Alguns d’aquests objectes, però, mai arribaran a veure la llum a una exposició. La conservadora Conxa Bayó explica que “una de les responsabilitats del museu és conservar i protegir aquests objectes, per això els guardem”.
Mirant cap al futur
El museu celebra els seus 40 anys en un moment de creixement exponencial. Durant el passat 2023, van rebre 113.000 visitants, una xifra rècord que ha creat un precedent: “Aquest any estem fins i tot millorant les xifres, però per nosaltres aquest no és l’únic indicador d’èxit, ens guiem pels indicadors socials i econòmics, que també van creixent”. El MNACTEC té molts reptes al davant, perquè en 40 anys el concepte dels museus ha canviat: ja no és un lloc on veure coses, sinó que és on passen coses. La tecnologia ha permès que el museu aposti per projectes participatius i innovadors que ajuden a difondre el coneixement d’altres formes. Algunes de les iniciatives que destaquen són el “Canal MNACTEC” (una plataforma de vídeos i pòdcast), el “MNACTEC Bus “(un espai itinerant i interactiu) i el “Museu al carrer” (que fomenta la participació ciutadana).
Celebrem els 40 anys!
Per celebrar les quatre dècades d’història del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, s’ha elaborat una programació especial per avui i demà, que a banda de ser un cap de setmana de portes obertes pel museu, també s’hi duran a terme activitats exclusives gratuïtes. Hi destaquen les passejades per les voltes de la teulada, un escape room, un espectacle de drons dins del museu i un concert del conegut cantant de trap terrassenc Lildami. El director del museu, Jaume Perarnau, explica que “hem superat totes les nostres expectatives de participació. Hem hagut d’ampliar les places i les visites perquè estava tot exhaurit”. Un moment per gaudir i donar projecció a un espai de referència de la nostra ciutat al qual encara li queden molts anys de vida.
Els protagonistes
Jaume Perarnau , director del MNACTEC
“Fem un balanç molt positiu d’aquests 40 anys, i en diferenciem tres fases: la restauració, la consolidació i el creixement en què ens trobem ara. El MNACTEC és un espai singular i innovador en l’àmbit europeu, organitzat en 29 centres per tot el territori, cadascun amb la seva diferenciació. I amb un valor afegit: el patrimoni intangible que suposen els edificis modernistes emblemàtics de l’època de la industrialització, que complementen la mateixa exposició”.
Eusebi Casanelles, primer director i creador del MNACTEC
”Totes les nacions tenien un museu de la tècnica. Jo volia fer-ho per preservar els objectes industrials, que són patrimoni. A Catalunya hem viscut una diversitat tècnica que ha permès fer la xarxa de 29 museus, tots ells diferents, que mostren diferents processos i tecnologies. Vam fer moltes coses, però trobo a faltar una major projecció des de l’administració. Hem de tenir en compte que el patrimoni industrial és el testimoni d’un canvi revolucionari”.
Conxa Bayó , conservadora del museu (jubilada)
”La feina al museu no és igual ara que fa 40 anys. Estava tot per fer, va ser molt engrescador. Recordo quan vaig fer l’entrevista i vaig trepitjar la nau per primer cop, em vaig emocionar al veure aquell espai tan immens. En començar, hi havia molt a fer i molt plural, ara sembla impossible, però ho fèiem. Una cosa et portava a una altra, i el director em donava tota la confiança per seguir la meva intuïció. Ara és un altre món, però al principi teníem molta il·lusió”.
Joan Munt, director de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya
”El MNACTEC ha estat fonamental per recuperar el patrimoni industrial i per impulsar una xarxa de museus. La a societat ha de valorar el patrimoni industrial, perquè sense ell no s’entén la història d’un país. En el cas de Catalunya, ha estat imprescindible per la seva evolució. Com a repte de futur, i tenint en compte que la tecnologia avança tan ràpidament, caldrà veure com conservem els avenços tècnics d’aquests darrers anys i com ens adaptem a ells”.