Terrassa

Jornada sobre pediatria d’atenció primària a Terrassa

El títol: “Parlem de diagnòstic i tractament”

Imatge de la jornada d'aquest dijous a l'Hospital de Terrassa

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha celebrat aquest dijous la tercera Jornada de Pediatria d’Atenció Primària.

Les activitats, que han tingut lloc a la sala d’actes Joan Costa Roma de l’Hospital Universitari de Terrassa, es titulaven “Parlem de diagnòstic i tractament”. L’objectiu, segons el CST, era “adquirir els coneixements necessaris per a poder fer front a la interpretació dels diferents símptomes guia, així com adquirir habilitats per  interpretar les exploracions complementàries per tal d’arribar a un correcte diagnòstic i poder proporcionar el tractament més adequat en cada cas”.

La jornada, organitzada pel Servei de Pediatria del CST i dirigida per Noemí Magro, pediatra adjunta d’Atenció Primària del CAP Terrassa Nord, i Abel Martínez, cap del Servei de Pediatria del CST, estava dirigida a metges i metgesses especialistes en pediatria, d’atenció familiar i comunitària i d’atenció crítica i urgent i personal d’infermeria d’aquestes especialitats.

La inauguracióha anat  a càrrec de Jaume Boadas, director assistencial del CST; Antònia Villalba, directora d’Infermeria i directora de l’Àmbit Matern-Infantil del CST; Montserrat Ureña, directora d’Atenció Primària del CST i Abel Martínez, cap del Servei de Pediatria del CST.

Infants i adolescents

Jaume Boadas ha donat la benvinguda a una jornada, que pretén “fomentar el debat i la discussió entre els professionals”. El director assistencial ha exposat els reptes i amenaces actuals pel que fa a la salut dels infants i adolescents, alhora que ha fet èmfasi en les noves propostes de l’organització de l’atenció pediàtrica: “El programa d’equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP) ens farà repensar l’atenció a primària, a comunitària i quina ha de ser la relació amb l’hospital de referència”.

Boadas ha clos la seva intervenció afirmant: “Volem que se’ns reconegui pel bon tracte que donem als pacients i entre els professionals i això és compatible amb la competència i el rigor professional. Una jornada com la d’avui ens ajuda a reforçar tots aquests valors“.

Antònia Villalba ha destacat que  la jornada “és una eina més del CST per anar configurant una atenció pediàtrica transversal. Els infants pacients del CST haurien de tenir una atenció transversal similar, amb uns objectius i una manera de fer comuna a tota l’organització”. Segons Villalba, aquesta eina permetrà “compartir coneixement, acostar l’atenció més especialitzada a la comunitat i col·laborar en el diagnòstic i acompanyament de les famílies en el procés de salut”.

Un actiu

També ha incidit en el fet que aquesta jornada té lloc en un moment en què “està sobre la taula el model organitzatiu de l’atenció pediàtrica a l’atenció primària. En el nostre cas també impactarà de manera important en l’atenció especialitzada, degut a que som una organització sanitària integral. Aquest model, entre d’altres aspectes importants, intenta posar en valor la rellevància que té al sistema l’atenció específica als nens i adolescents per si mateixos. Sent els nens d’avui un actiu important i valuós per aconseguir una societat futura saludable”.

Montserrat Ureña ha subratllat que venen temps de canvis: “Des del Departament de Salut estan plantejant els ETAP, que ja estem treballant, i que ens dotaran encara de més transversalitat i de les eines per a treballar amb més qualitat i eficiència”.

Abel Martínez ha clos la benvinguda recordant que la primera edició de la jornada era “la de la il·lusió”. La segona, la del repte. La tercera, “la de la consolidació d’un projecte, que ha sortit de l’atenció primària, del que interessa als professionals d’atenció primària”.

Les taules

La primera taula, “Salut global: abordatge des de l’Atenció Primària”, ha comptat amb Marina Fenoy, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, de la Unitat d’Infectologia Pediàtrica del CST, i Eva Méndez, infermera pediàtrica del CAP Anton de Borja.

La segona taula ha estat “Hipovitaminosi D: realitat o moda?”, amb Nathalia Guevara, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, Unitat de Gastroenterologia del CST.

La tercera, “Alteracions del perfil hepàtic a la consulta de Pediatria d’Atenció Primària”, ha comptat amb Jesús Quintero, cap clínic de la Unitat d’Hepatologia i Trasplantament Hepàtic Pediàtric de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Tot seguit s’ha celebrat el taller “Bones pràctiques al tractament de les ferides a Pediatria”, amb Meritxell Coll, infermera pediàtrica del CAP Terrassa Nord.

Més tard ha estat el torn de “Maneig dels problemes de Pubertat a l’Atenció Primària”, a càrrec de Consol Sànchez, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, Unitat d’Endocrinologia Pediàtrica del CST. En darrer lloc ha tingut lloc la taula “S.O.S. Serà un maltractament? I ara què faig?”, a càrrec de Gloria Estopiñá, metgessa adjunta del Servei de Pediatria, referent de Pediatria Social del CST.

Noemí Magro, pediatra adjunta d’Atenció Primària del CAP Terrassa Nord, i Abel Martínez, cap del Servei de Pediatria del CST, s’han encarregat de la cloenda.

Jornada sobre pediatria d’atenció primària a Terrassa
To Top