Terrassa

Pressa per saber si es podran omplir les piscines municipals

El govern municipal demana al conseller Mascort una decisió sobre l’obertura com a refugi climàtic

Les piscines públiques esdevenen un espai de lleure a l’estiu, especialment per a les persones que no poden pagar-se unes vacances fora de la ciutat. En l’actual context de canvi climàtic i amb les altes temperatures que es preveuen aquest juliol i agost, esdevenen també un refugi climàtic pels adults i especialment per als infants.

Aquest son els arguments que l’Ajuntament de Terrassa defensa davant el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, a qui reclama una decisió clara sobre l’obertura de les piscines municipals com a refugis climàtics.

“Volem que s’obrin –comenta la regidora d’Esports, Sarai Gascón–. Moltes persones no tenen capacitat per pagar-se unes vacances i les piscines són un espai social o refrescar-se. No entenem que s’autoritzi a obrir les piscines federades i no les públiques. Que les puguin gaudir els esportistes i les persones que paguen, i que les municipals restessin tancades”.
Els alcaldes vallesans han fet arribar al conseller Mascort la petició que les piscines obrin aquest estiu i “la regidora de Cicles de l’Aigua, Patrícia Reche, està insistint a rebre una resposta”, explica Gascón, que reitera la voluntat municipal “d’obrir les piscines aquest estiu”.

Sarai Gascón: “No entenem que s’autoritzi a obrir les piscines federades i no les públiques. Que les puguin gaudir els esportistes i les persones que paguen, i que les municipals restin tancades”

El conseller Mascort continua sense publicar el cens dels refugis climàtics d’aquest estiu a Catalunya i fent declaracions que, de moment, no s’han concretat en una mesura concreta i oficial a la qual puguin acollir-se els municipis. El conseller d’Acció Climàtic ha apuntat reiteradament que aquest llistat podria incloure les piscines municipals, cosa que permetria que es poguessin omplir aquest mes de juny, coincidint amb l’inici de la temporada de bany.

Ávui, el pla de sequera prohibeixen reomplir piscines als municipis en emergència 1, que és el cas de Terrassa i de gairebé dos-cents pobles i ciutats més a Catalunya. El conseller d’Acció Climàtica va anunciar el passat divendres que “el Govern prioritzarà poder obrir les piscines de municipis sense platja de cara a l’estiu”.

Un contracte menor

En aquest context, la regidoria d’Esports ha activat “un procés de contracte menor per a la neteja de les piscines municipals”, explica Sarai Gascón. El procés “està en fase d’adjudicació”, de manera que els treballs de neteja podrien començar en poques setmanes. Deixar el vas de les piscines municipal net necessitarà “una setmana o dues com a màxim de treball”.

Les tasques es duran a terme a la piscina de Vallparadís i a les piscines municipals de la maurina, Sant Llorenç i les Arenes. Caldrà buidar-les per fer una neteja acurada abans de tornar-les a omplir, si finalment s’inclouen en el cens de refugis climàtics de l’estiu de 2024.

Terrassa va tancar la darrera temporada de bany amb un increment d’usuaris de les piscines municipals. L’estiu de 2023 va estar marcat per les altes temperatures i s’espera que aquest torni a ser molt càlid. El juliol de l’any passat es van registrar tres pics de calor, cap onada i només 1,6 litres de pluja. Va acabar amb una temperatura mitjana de 26,5 °C, 2,3 °C per sobre de la mitjana de 24,2 °C dels darrers cinquanta-nou anys a la ciutat.

En aquest context de calor, les piscines municipals de Terrassa van registrar l’estiu de 2023 un increment d’usuaris, concretament un augment del 4,82%. Van romandre obertes des del 24 de juny fins al 3 de setembre, període en el qual van rebre 155.900 banyistes, 7.000 més que l’any anterior.

L’increment més important de la demanda es va registrar als barris. Concretament a les piscines de Sant Llorenç, amb el 16,25%, i de la Maurina, amb un 8,30% més de banyistes. També la piscina de Vallparadís va tancar temporada amb més usuaris, concretament un 3,81% més. La piscina de les Arenes va ser l’única que va perdre usuaris l’estiu de 2023.

Imatge de la piscina de Vallapradís, que ha perdut pràcticamernt la meitat de l’aigua / Nebridi Aróztegui

Patrimoni avaluarà la pèrdua d’aigua a Vallparadís

El calendari constreny i el govern municipal espera tenir en unes setmanes l’informe sobre les pèrdues d’aigua de la piscina de Vallparadís. La baixada dràstica del cabal fa pensar en una fissura o avaria en el vas, una lesió que caldria reparar abans de la temporada de bany.

“No sabem si és una fuita–afirma la regidora Sarai Gascón–. El que farem ara és buidar la piscina i netejar-la. Això permetrà que des de l’àrea de Patrimoni puguin inspeccionar-la i emetre un informe”.

La regidora apunta que “si es tracta d’un únic punt de fuita al mig de la piscina podrem actuar fàcilment i ràpidament”. La piscina ara està semiplena i amb els residus propis del pas de l’hivern. La presència d’aigua, que cobreix pràcticament la meitat del vas, no permet comprovar on es troba la perduda o pèrdues d’aigua. “No saben si estem parlant de diferents fuites, d’una sola, ni si està a la paret de la piscina o a la part baixa. Aquesta és una informació que esperen ens doni Patrimoni. El que no volem és que la piscina perdi aigua”. Des d’Esports, insisteix Gascón, “intentem córrer el màxim per poder obrir la piscina de Vallparadís a l’estiu. Aquesta és la nostra voluntat”.

To Top