El reconeixement creat per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa l’any 1955, el Premi d’Europa, com a distinció a una ciutat europea per les seves accions en l’àmbit europeu, ha seleccionat Terrassa com a ciutat candidata per a l’edició d’aquest any 2024. A final d’aquest mes d’abril es coneixerà la ciutat guanyadora en el reconeixement a la qual opta Terrassa, juntament amb Rambouillet (França), Bamberg (Alemanya), Formigine (Itàlia), que són la resta de ciutats finalistes.
El Premi es concedeix a les ciutats i els municipis que es distingeixen pel seu compromís amb Europa; les activitats d’agermanament; els seus intercanvis en els àmbits de l’educació, la cultura i l’esport; la seva organització d’esdeveniments europeus; la seva afiliació a organitzacions de municipis o d’administracions locals, i les seues iniciatives de solidaritat.
El guardó reconeix aspectes com les activitats d’agermanament, els intercanvis en els àmbits de l’educació, la cultura i l’esport, l’organització d’esdeveniments europeus i les iniciatives de solidaritat
L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ofereix cada any quatre nivells de guardons: el Diploma Europeu, la Bandera d’Honor, la Placa d’Honor i el Premi d’Europa. L’atorgament dels diferents nivells de premis és progressiu. Una vegada aconseguit el Diploma Europeu (el primer nivell) els municipis poden optar a la Bandera d’Honor, després a la Placa d’Honor i per últim, el Premi d’Europa. Terrassa va rebre el Diploma Europeu l’any 2009, la Bandera d’Honor el 2010 i la Placa d’Honor el 2015.
El Projecte GAS, a la Fase 2 del Premi Internacional CGLU
Per altra banda, el projecte «Gènere, Accessibilitat, Sostenibilitat» ha passat a la Fase 2 dels premis organitzats per la xarxa de Ciutats i Governs Locals Units, en el marc de la 6a edició del Premi Internacional CGLU – Ciutat de Mèxic – Cultura 21 que s’entregaran el proper mes de juny.
A principis d’aquest any, la ciutat va presentar candidatura a aquests guardons amb el projecte GAS (Gènere, Accessibilitat, Sostenibilitat), impulsat pel Servei de Promoció Cultural i Audiovisual de l’Ajuntament de Terrassa i vehiculada a través dels servei de Relacions Europees i Internacionals. El programa transversal GAS treballa per assegurar que tots els projectes, activitats o esdeveniments culturals que es realitzen a Terrassa incorporen una perspectiva no sexista i afavoreixen la participació de tothom en igualtat de condicions i oportunitats, amb una visió inclusiva i accessible i amb un ferm compromís amb la sostenibilitat per tal d’aconseguir l’objectiu de residu zero en tots els esdeveniments culturals que s’organitzin.
El Premi Internacional CGLU – Ciutat de Mèxic – Cultura 21 té com a objectiu premiar ciutats que hagin destacat en l‘impuls dels drets culturals per al desenvolupament sostenible local. Un guardó que permet destacar el lideratge de les ciutats en l’impuls dels drets culturals com a motor transversal del desenvolupament sostenible local, ressaltant la diversitat i l’excel·lència de polítiques i les accions dels governs locals de tot el món. Terrassa, ha estat escollida entre un total de 89 candidatures arribades de ciutats i governs locals i regionals d’arreu del món, per passar a la Fase final d’aquests premis.
Terrassa és ciutat membre de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) des de la seva fundació l’any 2004, i l’alcalde, Jordi Ballart, és membre directe del Consell Mundial de l’organització pel període 2022 – 2026. CGLU és una organització mundial integrada per 240.000 pobles, ciutats, regions i metròpolis i més de 175 associacions de governs locals i regionals de 140 països, representant un 70% de la població mundial i constituint-se en un potent interlocutor de les ciutats i les seves comunitats dins l’àmbit internacional. Dins la CGLU, la ciutat forma part dels grups de treball en àmbits com la Cultura, Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans.
La missió de la Comissió de Cultura de CGLU és fomentar la cultura com a quart pilar del desenvolupament sostenible“. La Comissió promou les polítiques culturals locals com a clau en qualsevol estratègia de desenvolupament local i sostenible. La cultura és el nucli dels processos que amplien les llibertats i els drets de la ciutadania i construeixen la identitat local.
En l’àmbit de la Cultura, i com a Ciutat Pilot de l’Agenda 21 de la Cultura, Terrassa va desenvolupar un programa de treball que va incloure el patrimoni cultural i l’espai públic com una de les principals prioritats de l’elaboració de polítiques, incloent programes de preservació del patrimoni i iniciatives culturals que han estat reconegudes internacionalment com a bones pràctiques de l’Agenda 21 de la Cultura, com el Llibre Blanc de la Cultura, el programa “Terrassa, Ciutat del Cinema”, el projecte “El conjunt monumental de l’església de Sant Pere”, o el programa “La cultura al territori”.