Que Terrassa tenia un banc no és cap invent ni una llegenda urbana. El tenia, i tant i es deia Banc de Terrassa. Per saber d’aquesta entitat, cal remuntar-se a dos segles endarrere quan, es va fundar. Va ser el 24 de desembre de 1881 i els promotors van ser empresaris del tèxtil i terratinents de la localitat. Era un banc, però, que no tenia en la concessió de crèdits la seva principal activitat. L’any 1892, es va establir al carrer de Sant Jaume, en l’edifici que es coneix com a Casa Soteras.
El nom no va ser per casualitat ni es va triar per votació popular. L’arquitecte Salvador Soteras i Taberner es va encarregar, l’any 1909, de la seva remodelació i, per aquest simple motiu, s’anomena amb el seu primer cognom. La construcció, en si mateixa, no és de l’interès per aquesta ocasió. Un dels detalls que aporta molta part de l’encant de la Casa Soteras són els dos mosaics modernistes que es poden veure a la seva façana i que flanquegen un escut de la ciutat fet de pedra. Són dues figures femenines, amb molta coloraina i que representen com una mena d’homenatge o exalçament del comerç i de la indústria.
Edifici destinat
Tenint en compte que l’edifici estava destinat a acollir un banc, no ha de sorprendre que se situessin aquesta mena de columnes fictícies a dalt, com si vigilessin als que volien entrar-hi. Les dues figures, representatives de l’estil modernista, que té una presència inqüestionable a la ciutat, continuen impertèrrites al seu lloc, aguantant les inclemències del temps, calor, fred, vent o pluja (quan plou).
Mirades des de baix, sembla que les dues dames vulguin ser més columnes que no pas mosaics. Els seus colors, molt vius, i els motius florals, són un atractiu innegable. Cal, però, aixecar la vista per visionar-los bé.