Terrassa

La Xemeneia Saphil, Premi Ciutat de Terrassa a la Millora del Paisatge Urbà

La rehabilitació de la xemeneia, un projecte del despatx BIS Arquitectes David Garcia, SLP, es va centrar en la substitució d’elements metàl·lics i en la renovació dels murs

La rehabilitació de la Xemeneia Saphil, un projecte del despatx BIS Arquitectes David Garcia, SLP, ha guanyat el Premi Ciutat de Terrassa a la Millora del Paisatge Urbà. El guardó valora la cura i l’ofici amb què s’ha treballat en aquest element protegit, tenint en compte el paisatge en què s’envolta, la tècnica emprada i el component simbòlic que ha aportat la intervenció.

El veredicte del premi s’ha donat a conèixer a la 9a Mostra d’Arquitectura del Vallès, organitzada per la delegació del Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’acte, celebrat a l’escola de boxa La Coberta, a Badia del Vallès, ha mostrat els 82 projectes presentats a les diferents categories. L’objectiu de la Mostra és, en definitiva, valorar la feina dels arquitectes i difondre els treballs més rellevants al territori, siguin de nova planta, de rehabilitació o nous espais exteriors pel servei de la ciutadania.

Una renovació integral

L’empresa Recop Restauracions Arquitectòniques va estar a càrrec de les obres de millora l’antiga Xemeneia Saphil, situada a la plaça de l’Anònima. Els treballs, que es van produir entre el 2021 i el 2022, van comptar amb un pressupost de 112.000 euros més IVA. El despatx d’arquitectes encarregat del projecte va ser BIS Arquitectes David Garcia, SLP, encapçalat per David Garcia Carrera. Hi van participar també, com a col·laboradors Carles Padrós Sallés, Amparo Lecha Gargallo, Xavier Delgado Ferrer i Enric Soler Mampel.

Durant els tres mesos d’obres, la torre va requerir diferents actuacions, tant a l’espai exterior com interior. Una de les prioritats de la renovació era la substitució dels elements metàl·lics. Es van retirar tots els elements d’acer, quees van substituir per sistemes de fibres de carboni, que no plantegen problemes de corrosió i permeten estendre la vida útil de l’edifici. També era necessària una reparació dels murs de la xemeneia, reajustant i canviant les peces en mal estat, cosint les esquerdes i consolidant els rètols. Es va fer una neteja en profunditat del mur i es va aplicar un tractament hidròfug sobre tota la superfície exterior. A més, van executar tasques de manteniment al barret de la xemeneia, es va fer una instal·lació d’un enllumenat a la zona del parallamps i es va col·locar una nova escala d’accés a l’interior.

Les obres de la xemeneia es van efectuar en tres mesos, entre el 2021 i el 2022

Un emblema de la ciutat

El Premi Ciutat de Terrassa vol destacar i divulgar les intervencions que, des de l’arquitectura i el paisatgisme, ajuden a millorar l’entorn urbà en general. Des de l’Ajuntament de Terrassa asseguren que la rehabilitació de la Xemeneia Saphil ha demostrat sensibilitat amb el paisatge que l’envolta, combinant la tècnica, el component simbòlic i la capacitat de rèplica que aquesta intervenció aporta. Afegeixen que “conservar el patrimoni de les xemeneies ajuda a configurar el paisatge urbà de la ciutat actual relligant-lo amb el passat industrial”.

La xemeneia, construïda fa 63 anys, representa un element industrial molt valorat a Terrassa. Data del 1961, quan va ser construïda amb la fàbrica de la Sociedad Anónima del Peinaje e Hilatura de Lana, que conforma l’acrònim “Saphil”, que dona nom a la xemeneia. La fàbrica, coneguda popularment com “l’Anònima”, va tancar l’any 1991. Amb els anys, la xemeneia s’ha convertit en un element arquitectònic molt remarcable, feta de maó vist, de base quadrada i fust troncocònic.

L’estructura fa 37 metres d’alçada i té un diàmetre de 3 a 2,2 metres des de la base fins a la corona. Està rematada amb un collarí i una passera circular. Al fust hi ha adossades les lletres “Saphil”.

La Xemeneia Saphil, Premi Ciutat de Terrassa a la Millora del Paisatge Urbà
To Top