Terrassa

Tanquen per ordre municipal la modernista Casa Concepció Monset

L’edifici projectat per Lluís Muncunill estava en obres i els treballs han estat interromputs

Aquest dimarts al matí dos funcionaris es personaven a la Casa Monset i procedien a tancar l’accés a l’edifici modernista amb un cartell de color verd que bloquejava les dues portes de fusta de l’antiga residència modernista amb la frase: “Tancat per ordre municipal”.

Es tracta d’un precinte executat a iniciativa del servei municipal d’Urbanisme i de la Policia Municipal, segons informen fonts de l’Ajuntament de Terrassa. L’administració no ha concretat, de moment, quin és el motiu del tancament de l’edifici.

La Casa Concepció Monset, al número 91 del carrer de la Font Vella / Nebridi Aróztegui

La mesura ha causat sorpresa entorn de la casa catalogada. Els veïns havien comprovat les darreres setmanes com es feien obres a l’interior de l’edifici, uns treballs que han quedat aturats. La Casa Monset és un edifici emblemàtic del carrer de la Font Vella que els veïns, comerços i establiments de la zona gaudeixen cada dia i senten una mica com seu.

Bé cultural d’interès Històric

La Casa Monset rep el seu nom de la seva primera propietària, la vídua Concepció Monset i Galí. L’edifici és obra de l’arquitecte modernista Lluís Muncunill, que va aixecar una de les seves obres més característiques. L’edifici està protegit com a bé cultural d’interès local i té fitxa al Catàleg d’Edificis d’Interès Històric de Terrassa.

Situada entre mitgeres, al capdamunt del carrer de la Font Vella, pujant a mà esquerra, la Casa Monset és un característic edifici de planta baixa i dos pisos que crida l’atenció del vianant per la seva estètica genuïnament modernista.

Presenta una peculiaritat que es veu a simple vista mirant la façana. Muncunill va tractar el segon pis com el principal de l’habitatge. Va situar el dormitori i un balcó amb barana de ferro forjat de formes vegetals. La planta baixa i el primer pis tenen un tractament més senzill.

Inspirada en l’arquitectura popular, l’habitatge respon a l’estructura del casal egarenc, de cinc metres de façana, amb quarto de reixa, passadís i pati posterior.

L’edifici, de formes arrodonides, disposa de vitralls emplomats a les finestres i també a l’interior, decorats amb ornaments florals. A la façana, un timpà és pràcticament l’únic element decoratiu. Es tracta d’un ornament de pedra sobre el balcó principal decorat amb motius vegetals, que s’estén fins a la part més elevada.

Una cafeteria, un restaurant…

La Casa Monset ha tingut diferents usos els darrers anys. Els més recents, abans de la pandèmia, la cafeteria La Modernista i l’últim, un bar-restaurant. L’edifici també ha estat habitatge d’un metge que tenia consulta a l’edifici.

L’immoble modernista ha canviat de propietat ara fa uns dos anys. La societat de l’escola Centre d’Estudis Musicals (CEM) va ser la titular durant dues dècades, fins a la venda de l’edifici.

Ramon Rius, director del centre, explica que durant aquest període es van escometre treballs de restauració, un d’ells “a la façana, arran d’uns despreniments a dalt per una ventada. Vam aprofitar per arranjar la façana”, explica. “Estem preocupats pel que hagi pogut passar amb la casa Monset. Esperem que no s’hagi malmès cap element valuós”.

Rius recorda que la Casa Monset i la veïna Casa Gorina “es van salvar de l’enderroc els anys vuitanta, amb el canvi de normativa municipal que protegia el patrimoni modernista”.

To Top