Opinió

L’aigua, un servei essencial que hem de cuidar

Patrícia Reche, regidora de Cicles de l’Aigua de l’Ajuntament de Terrassa

Avui, 22 de març, se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, una jornada que les Nacions Unides commemora des de l’any 1992 amb la intenció de conscienciar sobre la necessitat de cuidar i protegir els recursos hídrics a escala mundial.

Enguany, aquest objectiu és especialment rellevant, ja que Catalunya i, en conseqüència també la ciutat de Terrassa, viu immersa en una situació crítica de sequera, que s’arrossega des de fa quatre anys. Les darreres pluges han estat positives, i ho són perquè l’aigua sempre és ben rebuda, però en cap cas han estat ni molt menys suficients per revertir aquest estat d’Emergència 1 en què ens trobem des del febrer. De fet, els pantans continuen mantenint nivells de cabals molt baixos i ara estan al voltant del 15% de la seva capacitat.

A més, avancem cap a una crisi climàtica i l’accés desigual en què la carència d’aigua n’és un dels seus efectes més devastadors. Quan hi ha falta d’aquest bé essencial, és evident que poden augmentar les tensions i sorgir conflictes i és per això que la jornada d’aquest any té per lema “Aigua per la pau”.

Per evitar conflictes, cal que cada territori s’adapti a l’aigua de què disposa i això obliga les administracions a actuar de manera coordinada i a treballar per promoure, i incentivar, el consum responsable i un estalvi que podem fer si canviem els nostres hàbits diaris.

A Terrassa fa temps que hem agafat aquest camí i els darrers mesos la ciutadania, l’empresa municipal TAIGUA, en col·laboració amb l’Observatori de l’Aigua (OAT) i els mateixos serveis municipals hem treballat de manera transversal per tal de sumar esforços amb la finalitat d’aconseguir uns resultats: avui la nostra ciutat presenta un consum global de 172 litres per habitant/dia, per sota dels 200 litres que estipula el nivell d’Emergència 1 vigent a Catalunya.

També és molt destacable que la dada de consum a les llars el gener és de 99 litres per habitant/dia, que demostra que els ciutadans i ciutadanes de Terrassa són responsables amb l’aigua. No obstant això, sempre podem continuar millorant i fent créixer aquest estalvi domèstic que, segons les darreres dades, s’ha reduït un 1% del 2022 al 2023.

La situació a Catalunya és crítica i cal continuar actuant.

Crec que durant molts anys, no hem atorgat a l’aigua el valor real que té i el seu valor és infinit. Ara mateix, l’aigua és un bé escàs i continua sent essencial per a la vida.

Estem acostumats a pagar quotes elevades per serveis bàsics com és la llum, el gas i per altres com la telefonia, internet, roba, joies… i s’ha assumit que aquests també es poden encarir, d’acord. Però i l’aigua? Què passa amb l’aigua?

És cert que a Terrassa hem estat 20 anys sense canviar l’estructura tarifària i aquest any ho hem fet amb la voluntat d’actualitzar uns trams que beneficiïn els més estalviadors i penalitzin els que malbaratin i fer-ho d’una manera justa i adequada. Era molt important fer-ho, i no només important, sinó responsable. Volem promoure un canvi d’hàbits i alhora obtenir recursos que ens permetin fer les inversions necessàries a la xarxa de distribució per assegurar un accés eficient a l’aigua per a tothom i una millora en la qualitat del servei.

La determinació de la tarifa que s’ha establert està fonamentada en informació totalment objectiva, en estudis i anàlisis exhaustives que determinen la seva viabilitat econòmica i molt basada en criteris mediambientals. No ha estat una estructura tarifària feta a la lleugera, la seva elaboració ha portat molta feina i molta dedicació, s’ha garantit la professionalitat i, sobretot, la responsabilitat. No es pot dir que el preu de l’aigua és desmesurat, perquè en cap cas ho és, ni ho serà.

És molt important destacar que tenim l’oportunitat d’anar fent un seguiment, de tenir en compte les qüestions que vagin sorgint i que requereixen revisions i de buscar possibilitats, i tot això ho podem fer perquè disposem d’una empresa pública, en què l’objectiu és la ciutadania i el bon servei i, per sobre de tot, la transparència.

Per acabar, cal tenir present que la Generalitat ja ha avisat que si res canvia, caldrà activar abans de l’estiu noves mesures excepcionals i més restrictives davant la sequera.

A Terrassa, ens preparem, doncs, per a poder donar resposta a les necessitats que puguin sorgir i ho fem de manera coordinada entre els diferents serveis de l’Ajuntament de Terrassa, amb coordinacions també amb d’altres administracions i, comptant sempre amb la ciutadania i amb organismes com l’Observatori de l’Aigua i l’AMAP.

Perquè l’aigua és vida i és un servei essencial que hem de cuidar entre totes i tots.

To Top