Terrassa

El cep Terrassenc s’incorpora a Terrassa Gastronòmica

El celler Can Morral del Molí plantarà a la primavera 250 ceps d’aquesta varietat autòctona recuperada

Plantació del cep Terrassenc a la Masia de Can Font de Gaià / Nebridi Aróztegui

Un dels productors associats a Terrassa Gastronòmica, marca que identifica els productes, els establiments i les activitats organitzades per dinamitzar el turisme gastronòmic, el sector de la restauració i la pagesia local, plantarà a la seva finca el cep Terrassenc, varietat que l’Ajuntament de Terrassa busca reintroduir per recobrar aquesta espècie autòctona i recuperar, així, el passat vitivinícola de la ciutat. Es tracta del celler Can Morral del Molí, que s’incorpora a aquest projecte que té la voluntat de recuperar la història del territori i la seva memòria del món del vi i de la vinya. Aquesta primavera plantarà 250 ceps de Terrassenc, una varietat recuperada els darrers anys per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que es caracteritza per tenir un raïm de gra atapeït, de color verd fosc abans de la maduració i resistent al fred i a les plagues.

Des de l’Ajuntament assenyalen que fa dos segles, Terrassa era una de les terres de producció de vi més important de Catalunya, amb una varietat de vinya que portava el nom de la ciutat i que es venia a la meitat del territorial. Actualment, tant la vinya com l’olivera estan poc representats a Terrassa, ja que la producció agrícola local està dedicada als cereals, els farratges i la petita horta de subsistència.

La primera nova plantació del cep terrassenc es va fer a la finca privada de Can Font de Gaià amb la voluntat inicial de fer la verema el setembre de 2026.

Localitzat el cep Terrassenc

El Celler Can Morral del Molí és un dels productors adherits a Terrassa Gastronòmica. Els seus productes singulars també formen part de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona/Consell Comarcal del Vallès Occidental. La seva finca està situada a cavall de les comarques del Vallès Occidental i del Baix Llobregat i fa 15 anys que produeixen vi ecològic provinent del raïm de les seves vinyes, que són de les varietats ull de llebre, chardonnay, garnatxa negra, muscat, xarel·lo, sumoll i macabeu, amb ceps d’entre 60 i 80 anys d’antiguitat.

Cuina autòctona i productes de proximitat

Per la seva banda, Terrassa Gastronòmica identifica els productes, els establiments i les activitats organitzades per dinamitzar el turisme gastronòmic, el sector de la restauració i la pagesia local, en col·laboració amb els agents públics i privats, amb la voluntat de recuperar els productes tradicionals del territori i promocionar la cuina autòctona i els productes de proximitat. La promoció dels productes de temporada i de proximitat propis del territori, i la promoció de la marca Terrassa Gastronòmica, és una de les accions recollides al Pla de Màrqueting Turístic de Terrassa aprovat el març del 2021.

Terrassa Gastronòmica compta amb diferents productes conreats per productors i productores de Terrassa/Anella Verda i comarca i que es poden adquirir a les parades dels mercats municipals, a les masies o als diferents punts de venda dels
mateixos productors. La cistella de Terrassa Gastronòmica també incorpora productes singulars produïts o elaborats a iniciativa de productors de Terrassa i comarca: formatges de pastor, llegums, olis, vins, així com productes elaborats referenciats per arxius, receptaris, costums, com la botifarra terregada Terrassa, el dàcar, el cardinal, o la beguda La Modernista, entre d’altres.

To Top