Terrassa

Can Colomer: 325 habitatges i una gran rotonda

El sector viu aquest 2024 un moment clau per al desenvolupament del nou barri al nord de la ciutat

Laura Hernández/ Javier Llamas 

Les grues tornen al al sector de Can Colomer, el nou barri al nord de la ciutat, a peu de la carretera de Rellinars. El consell rector de la junta de compensació celebrava aquest mateix mes, en reunió mantinguda el dia 6 de març, la tornada de les màquines a l’àmbit per aixecar un total de 325 nous habitatges.

En paral·lel, la tramitació urbanística de l’ampliació de la fase 2 del sector, impulsada pels promotors, avança a bon ritme i podria estar enllestida a la tardor. Les constructores han posat 12 milions d’euros sobre la taula i el compromís d’executar les obres d’urbanització tan bon punt s’aprovi la modificació del planejament, probablement a la tardor de 2024.

La cruïlla de la ronda de Ponent amb l’avinguda de Béjar, punt on hi ha prevista una gran rotonda / ALBERTO TALLÓN

Si es confirma el calendari, la urbanització de Can Colomer es reactivarà el 2025 i el projecte inclou una infraestructura clau per a la mobilitat del sector: una gran rotonda a la cruïlla de la ronda de Ponent amb l’avinguda de Béjar. El nus renovarà totalment l’actual configuració i passarà a ser una gran rotonda en alçada, sobre la riera del palau, que facilitarà totes les maniobres de manera més còmoda i més segura que ara.

Aquesta és una de les novetats del sector en aquesta nova etapa. La rotonda estava prevista en les primeres propostes de planejament del nou sector de Can Colomer i ara torna a primera línia de l’actualitat, davant la possibilitat que la seva execució sigui una realitat a mitjà termini.

Més lloguer assequible

La primera novetat de Can Colomer aquest 2024 està relacionada amb l’edificació de nou habitatge al sector. La promoció més gran arriba de la mà de l’empresa municipal d’habitatge. Es fa en sòl municipal i les obres les executa la promotora i gestora Salas, de Sabadell, mitjançant un conveni de dret de superfície de 75 anys a canvi d’aixecar 258 habitatges públics.

Aquesta promoció posarà al mercat el paquet de pisos de lloguer assequible més gran dels darrers anys.

Es tracta de dos edificis de 152 i 106 habitatges, respectivament, que s’aixecaran als números 367 i 499 de la carretera de Rellinars, a les parcel·les 9 i 10, a tocar de la rotonda de Can Colomer.
Els habitatges formen part d’un paquet de pisos públics que promou Habitatge Terrassa a la ciutat per ser destinats a lloguer assequible, mitjançant la col·laboració publicoprivada, amb cessió de drets de superfície per part de la Societat Muncipal de l’Habitatge de Terrassa.

Grues del Grup Sorigué al sector de Can Colomer /ALBERTO TALLON

El mes de juliol de 2023, el govern de l’Estat i l’Ajuntament de Terrassa van signar un acord per a l’edificació de 277 habitatges públics en tres actuacions a la ciutat. El paquet de Terrassa va ser el més gran en quantitat dels 15 convenis signats pel Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a Catalunya.

En paral·lel, al Grup Sorigué, a través de la seva societat Cimexco, aixeca una segona promoció d’habitatges al sector, concretament, també a tocar de la rontoda de Can Colomer, a dues pastilles situades entre la carretera de Rellinars i l’avinguda de les Arts.

El grup lleidatà, uns dels grans promotors del sector de Can Colomer, ja ha edificat una primera promoció de 58 habitatges (2021) a la carretera de Rellinars i ara afronta la construcció de 67 pisos, cinc dels quals habitatges de promoció oficial (HPO), que preveu entregar a finals de 2025.

Es tracta de dos edificis amb diverses escales. Pisos de 2 i 3 habitacions amb espais comuns i piscina.

La promoció està en fase de cimentació i ja ha venut el 50% dels habitatges, tots per planell. Una dada que confirma la demanda creixent des de la pandèmia de la Covid de llars de nova construcció a promocions situades prop de la natura.

Un sector que recupera el pols

Can Colomer és un dels grans sectors residencials planificats al POUM –Can Colomer, Can Marcet i les Aymerigues– , que dibuixaven una ciutat expansiva i que van quedar aturats per la crisi econòmica i immobiliària de 2009. Quinze anys després, els promotors de Can Colomer han mostrat la seva determinació a tirar endavant el sector i a accelerar la seva execució amb l’ampliació de la fase 2, que ha de permetre executar el 38% del nou barri, amb 1923 habitatges -288 de protecció oficial- i un gran espai verd a tocar de la carretera de Rellinars.

La tramitació de la modificació del planejament està en marxa i les constructores confien que estigui enllestida després de les vacances d’estiu.

Urbanitzar la segona fase de Can Colomer costarà uns 12 milions d’euros. Els promotors esperen l’aprovació definitiva de l’ampliació de la fase 2 per licitar les obres d’urbanització, que tenen previst enllestir en uns dos anys.

La idea dels promotors és simultaniejar la urbanització de carrers i espais públics amb l’edificació dels nous habitatges, tal com s’ha fet a la primera fase del sector. Can Colomer serà un nou barri de 4.400 habitatges, espais públics i equipaments.

Un vial al tram a mig urbanitzar de Can Colomer / ALBERTO TALLÓN

Resoldre una cruïlla complexa i ampliar la xarxa de busos

L’expansió de Terrassa cap al nord-oest amb Can Colomer requerirà un replantejament de la mobilitat, i la associació veïnal de Poble Nou-Zona Esportiva reclama visió de futur. La construcció de la rotonda a la confluència de l’avinguda de Béjar amb la ronda de Ponent podrà servir per reconduir el trànsit cap a l’est i treure pressió a la carretera de Rellinars i a l’avinguda de l’Abat Marcet, subratlla l’entitat veïnal. L’Ajuntament, afegeix, ha de canviar la xarxa d’autobusos urbans.

La rotonda serà construïda en un encreuament complex: vehicles que pugen per la ronda de Ponent, que arriben de Béjar, que s’incorporen a aquesta avinguda, que giren cap a Can Roca… “S’ha de dur a terme un estudi integral de la zona, tenint en compte, per descomptat, la B-40”, afirma el president veïnal, Cesáreo Avellaneda.

En aquest estudi tindrà un paper important l’avinguda de les Arts, que es va obrir al trànsit el 5 d’octubre del 2022. L’obra estava acabada des de feia mesos, però no s’hi podia passar perquè, segons l’Ajuntament, els promotors encara havien de fer obres en el clavegueram. Els vehicles havien de fer una volta per Poble Nou per accedir a la carretera de Rellinars des de l’avinguda de Béjar. El trànsit es congestionava. El govern municipal va informar que havia negociat amb la constructora la recepció parcial de l’obra per deixar passar els vehicles, i així va ser. Terrassa disposava d’un nou eix de comunicació al nord, a tocar de la B-40, enllaçant Béjar amb la carretera de Rellinars.

El paper de l’avinguda de les Arts serà clau, però el veïnat reclama també una aposta pel transport públic. El tram nord de Poble Nou, Can Colomer inclòs, segueix desatès en la xarxa d’autobusos. Fa anys que l’associació veïnal proposa un replantejament de la línia 5 que doni servei a residents en el sector, i la reobertura de l’avinguda de les Arts podia haver estat una bona oportunitat per fer-ho.

Anticipar-se

Els busos que venien del Pla del Bon Aire es podrien desplaçar per l’avinguda de les Arts fins a la carretera de Rellinars, estenent el servei fins a l’hípica, per baixar després. Per a l’associació, ampliar el recorregut de l’L5 donaria més cobertura a l’extrem oest del barri, i permetria anticipar-se al creixement de Can Colomer.

El consistori no en preveia una modificació perquè a la cruïlla de l’avinguda de les Arts amb la carretera de Rellinars ja hi havia una parada de la línia H.

To Top