Esports

Paula Leitón i Sarai Gascón, les millors esportistes terrassenques del 2023

La gran família de l’esport terrassenc s’ha reunit al Teatre Principal per celebrar la 49a edició de la Gala de l’Esport

Dues dones, una waterpolista olímpica i una nadadora paralímpica, s’han coronat aquest divendres com les millors esportistes locals durant la 49a Gala de l’Esport, que ha omplert el Teatre Principal d’una amplíssima representació de l’esport local. Leitón (23 anys) ha vist reconegut el seu excel·lent full de serveis en un 2023 en què ho va guanyar tot amb el CN Sabadell: Champions League, Lliga, Copa de la Reina i Supercopa d’Espanya, a més de la medalla de plata al Mundial de Fukuoka amb la selecció espanyola. Gascón (31 anys), per la seva banda, es va penjar quatre medalles al Mundial de natació adaptada de Manchester: un or i tres bronzes.

La gran família de l’esport terrassenc es va reunir ahir, un any més, al Teatre Principal, per reconèixer els millors esportistes, entrenadors i equips de la ciutat durant l’any passat. Les dues grans guanyadores de la nit van ser dues esportistes formades al Club Natació Terrassa. Ambdues sabien ja el que era aixecar aquest trofeu, ja que n’havien guanyat tres abans. Es tracta de la waterpolista del CN Sabadell Paula Leitón i la nedadora paralímpica del CN Terrassa Sarai Gascón. El jurat ha determinat que eren les que més mèrits havien contret d’entre dues ternes de cinc esportistes cadascuna. Leitón s’ha imposat en la categoria de millor esportista, mentre que Gascón ha estat escollida en la categoria de milolor esportista en esport adaptat.

En cap de les categories principals no ho han tingut senzill els membres del jurat. El nivell competitiu del 2023 va ser altíssim. Paula Leitón es va imposar a un altre jugador de waterpolo, un Álvaro Granados que ha guanyat la lliga i la Copa amb el Novi Beograd serbi, es va proclamar subcampió de la Champions League i es va penjar la medalla de plata als Mundials de Fukuoka amb la selecció espanyola.

FOTOS | Gala de l’Esport Terrassa 2024

S’han quedat també sense premi el futbolista Dani Olmo (campió de la Nations League amb Espanya i de la Copa alemanya amb el Leipzig), la marxadora Cristina Montesinos (cinquena en els 35 quilòmetres marxa dels Mundials d’atletisme de Budapest i campiona d’Europa per equips) i el jugador de tennis platja Gerard Rodríguez, plata en els Jocs del Mediterrani i campió d’Espanya.

En l’esport adaptat, Gascón s’ha imposat al seu company de la selecció espanyola Àlex Villarejo, que es va endur un bronze del Mundial de Manchester, al nedador d’aigües obertes Álex Sánchez, guanyador de les principals competicions nacionals, al subcampió d’Espanya de tennis taula Carles Millera i al taekwondista Guillem Ramos, campió català de poomsae. Han amenitzat la vetllada la cantant egarenca Carla Miralda, la coral Ohana i el pianista Mateu Peramiquel.

MILLOR ESPORTISTA: PAULA LEITÓN (WATERPOLISTA DEL CN SABADELL)

Fa quatre anys, el març del 2020, la waterpolista terrassenca Paula Leitón Arrones va guanyar la seva primera estatueta de millor esportista de Terrassa. Igual que ahir, jugava al CN Sabadell i l’any anterior ho havia guanyat absolutament tot amb el seu club: Champions League, Lliga, Copa de la Reina i Supercopa d’Espanya. Ara, també com llavors, s’havia penjat la medalla de plata en un Campionat del Món amb la selecció espanyola, en aquell cas a la ciutat sud-coreana de Gwangju. Abans, però, amb només 17 anys, Paula Leitón ja s’havia convertit en la millor esportista de Terrassa. Va ser l’any 2018. El reconeixement d’ahir és el tercer que rep la waterpolista terrassenca. La boia terrassenca ha guanyat tres de les set darreres edicions, igual que va aconseguir el futbolista Xavi Hernández entre els anys 2019 i 2011.

MILLOR ESPORTISTA EN ESPORT ADAPTAT: SARAI GASCÓN (NEDADORA DEL CN TERRASSA)

La nedadora paralímpica Sarai Gascón Moreno té gairebé assegurada la seva presència en els Jocs Paralímpics de París d’aquest estiu. Serà la cinquena cita paralímpica en la qual competeix. L’any passat, en el marc de la preparació paralímpica, l’egarenca va quallar una gran actuació en el Campionat del Món de natació adaptada que es va disputar a Manchester. Va tornar amb quatre medalles penjades al coll, una d’or i tres més de bronze. Gascón va ser la més ràpida en la final del relleu mixt dels 4×100 metres estils, prova en la qual va nedar també la seva parella, José Antonio Marí. Va establir l’egarenca un nou rècord d’Europa. Pel que fa a les tres medalles de bronze, se les va adjudicar en els 100 lliure S9, els 200 estils SM9 i en el relleu mixt dels 4×50 estils.

MILLOR ENTRENADOR: XAVI HERNÁNDEZ (FC BARCELONA)

Primer va aconseguir diverses estatuetes com a jugador del Barça i aquest divendres ha recollit la primera com a entrenador, també del Barça. La campanya de Xavi Hernández al capdavant de la banqueta del primer equip del FC Barcelona va ser excel·lent. L’equip es va proclamar campió de lliga i de la Supercopa d’Espanya. La 22-23 va ser la seva primera temporada sencera com a tècnic del Barça, un càrrec que té data de caducitat, ja que el terrassenc va anunciar que deixaria l’equip el 30 de juny. Ho va explicar després de perdre a casa contra el Villareal. El Barça de Xavi es va proclamar campió de lliga amb solvència, traient-li deu punts al segon, el Real Madrid. Abans, el 15 de gener del 2023, el Barça va batre el Madrid per 3 a 1 a l’Aràbia Saudita i va aixecar la Supercopa.

MILLOR EQUIP: CLUB TENNIS TAULA ELS AMICS (TENNIS TAULA)

El millor equip de l’any ha estat el Club Tennis Taula Els Amics. El conjunt masculí de l’entitat terrassenca, fundada l’any 2001, va assolir de manera brillant l’ascens a la segona categoria del tennis taula estatal, la Divisió d’Honor masculina. Ho va aconseguir després de superar amb èxit la fase d’ascens que es va disputar el passat mes de maig a la ciutat d’Olot. L’equip terrassenc va arribar-hi com a primer de grup. El rival dels terrassencs en el matx decisiu d’aquesta fase d’ascens va ser el Tennis Taula Cassà. Després del 3 a 3, en el decisiu partit de dobles, la parella formada per Ramon Mampel i Gerard Màdico va derrotar a la parella gironina, integrada per Martí Pelachs i Andreu Puigmolé i va certificar l’ascens a una categoria on l’equip ja va militar fa dues temporades.

MILLOR ESDEVENIMENT: PARTIT CATALUNYA-ÍNDIA (FEDERACIÓ CATALANA DE HOCKEY)

La Federació Catalana de Hockey va celebrar durant l’any passat el seu centenari amb diferents actes, tant socials com esportius. La història de la Federació està estretament lligada a Terrassa, on es van cloure els actes el 17 de novembre. Al mes de juliol, l’Estadi Martí Colomer va acollir dos partits internacionals amistosos entre les seleccions de Catalunya i l’Índia. L’equip masculí català va empatar a cinc i el femení va perdre per 0 a 3. L’ens federatiu es va crear l’any 1923, a conseqüència del creixement d’una disciplina que va arribar a Catalunya a principis del segle XX i que es va establir a Terrassa i Barcelona. Els estudiants anglesos van introduir el hockey a la capital catalana, mentre que a Terrassa l’Ateneu Calasanci va començar a practicar-lo el 1911.

MILLOR ESPORTISTA MÀSTER: TERESA PONS (TRIATLÓ)

L’egarenca Teresa Pons Munill va tenir una destacadíssima actuació en el Campionat del Món multiesport celebrat l’any passat a la localitat eivissenca de Sant Antoni de Portmany. Es va penjar la medalla d’or en la prova de duatló cros i la de bronze en la de triatló cros. A més, aquesta esportista veterana es va proclamar guanyadora en el seu grup d’edat, el de 45 a 49 anys. Aquesta va ser la primera presència mundialista de Pons, que en els darrers anys havia pres part en diversos Campionats d’Europa. Aquest èxit mundialista té una especial importància, car fa només deu anys que la terrassenca es va iniciar en el món del triatló. Tot i que la natació és la modalitat que més li costa, és una consumada especialista en les curses a peu i en bicicleta. Aquests èxits l’han esperonat per continuar millorant en el futur.

MILLOR ESPORTISTA PROMESA: EVELYN GÓMEZ (HALTEROFÍLIA)

En un any espectacular, l’aixecadora del CH Matadepera Evelyn Gómez va aconseguir tres medalles de bronze a l’Europeu sub-15 que es va disputar el passat mes de juliol a la ciutat moldava de Chisinau. Va signar un resultat històric, que confirmava el seu gran estat de forma i la seva enorme projecció. En la categoria de menys de 49 quilos de pes corporal, va signar uns registres de 63 quilos en arrencada i 78 en dos temps, finalitzant tercera en ambdues modalitats. En total olímpic va sumar 141 quilos. Va adjudicar-se els rècords de Catalunya sub-15, sub-17 i júnior en arrancada i també en total olímpic. El març passat, la terrassenca va prendre part també en el Campionat del Món de la categoria sub-17, finalitzant en una meritòria setena posició. Va ser també campiona de la Copa d’Espanya sub-15 a Lleó.

MILLOR ESPORT ESCOLAR: BERTA PUIG (PROMOCIÓ ESPORTIVA)

La terrassenca Berta Puig ha vist reconeguda en el transcurs de la Gala de l’Esport celebrada aquest divendres al Teatre Principal la més que remarcable tasca que ha desenvolupat en el terreny de la promoció esportiva de la ciutat. Des de fa molts anys, Puig és la comissionada del Pla Català de l’Esport a l’Escola. Es tracta d’un programa del Consell Català de l’Esport directament vinculat al Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa. En tots aquests anys ha dut a terme una importantíssima tasca en el terreny de la promoció esportiva extraescolar. S’ha dedicat fonamentalment a donar suport a tots aquells centres educatius que pertanyen al Pla Català així com al mateix CEVOT, destacant en el bon funcionament de les tasques de coordinació i suport als coordinadors del Pla Català.

ALTRES GUARDONS

Reconeixement a la feina de Quico Sala

Un dels moments més emotius de la vetllada ha estat l’entrega del Premi d’Honor de l’Organització a Quico Sala, una de les persones que ha estat més anys vinculada a l’organització de la Gala de l’Esport de Terrassa, concretament fins l’any 2021, on es van reconèixer els millors del 2020. Durant gairebé tota la seva vida, Sala ha estat vinculat a la ràdio. A la tardor del 1969, amb només 18 anys, va entrar a la ja desapareguda Ràdio Terrassa. Amb els anys el van nomenar cap de programes i va acabar com a director adjunt de l’emissora. Posteriorment, va ser regidor d’Esports de l’Ajuntament de Matadepera. Va anar com a independent a les llistes de Convergència. Gairebé des dels inicis, ha estat un dels responsables de la Gala de l’Esport.

MENCIÓ A LA SOLIDARITAT: TORNEIG HOCKEY SOLIDARI

La tretzena edició del Torneig Hockey Solidari (THS) va recaptar 36.000 euros el passat mes de juny en les activitats celebrades a les instal·lacions del Club Egara. Un total de 846 esportistes de totes les edats van prendre part en les diferents activitats d’aquest programa esportiu solidari: hockey, pàdel, tennis, cursa, caminada i activitats dirigides. Any rere any, l’entitat formada pels quatre clubs de hockey de la ciutat, Atlètic, Club Egara, CD Terrassa i Línia 22, es dedica a recaptar diners per ajudar nens i adolescents de la ciutat en situacions de vulnerabilitat. Ho fa a través dels diferents projectes que les entitats i associacions li presenten. Des de l’any 2009, la xifra de diners recaptats pel THS supera els 466.000 euros. S’ha ajudat a 51 projectes solidaris.

MENCIÓ A LA GESTA ESPORTIVA: MARIO GUILLÉN (AIGÜES OBERTES)

El nedador del CN Terrassa Mario Guillén ha vist reconeguda en el transcurs de la gala la seva perseverança i els bons resultats que va obtenir l’any passat en les diferents competicions d’aigües obertes en les quals va participar. L’esportista terrassenc es va endur un diploma olímpic en el Campionat del Món de natació per a sords que va tenir lloc a la capital argentina, Buenos Aires. Hi va batre tres nous rècords d’Espanya i va aconseguir un diploma en la prova dels 1.500 metres lliure. Va acabar setè, batent el rècord d’Espanya de la distància. Es va endur també diploma en les distàncies dels 400 i els 800 metres lliure. Les travesses d’aigües obertes són la seva gran passió i hi pren part de manera regular juntament amb altres esportistes vàlids.

MENCIÓ A LA DEDICACIÓ: ANTONIO LINARES (FUTBOL)

A títol pòstum, l’exentrenador del Terrassa FC Antonio Linares Nieto ha rebut un emotiu reconeixement per part de l’esport terrassenc. Linares va morir el dilluns 2 d’octubre del 2023 als 77 anys d’edat. A la dècada dels 80 del segle passat, Antonio Linares va començar al Terrassa FC la seva carrera com a entrenador, on s’hi va estar sis temporades, esdevenint un dels grans referents del terrassisme. El seu èxit més notable va ser l’ascens de l’equip de la ciutat a la Segona Divisió “B” la temporada 1986-1987. Com a tècnic del Terrassa, Linares va guanyar quatre Campionats de Catalunya sub-23 i un Campionat d’Espanya. Va agafar l’equip en un moment de crisi notable i el va saber reconstruir amb una aposta decidida per jugadors locals molt joves.

MENCIÓ A LA PROJECCIÓ: HELENA OMA (BÀSQUET)

La jugadora terrassenca Helena Oma es va proclamar l’any passat campiona de la Copa de la Reina de bàsquet amb el Casademont Zaragoza, assolint el primer títol de la història del club. Oma, a més, va tenir un destacat paper en una final de la qual va ser designada MVP. Al novembre, una greu lesió de genoll li va impedir debutar amb la selecció espanyola absoluta, que l’havia convocat per disputar el Preolímpic. En la modalitat 3×3, es va penjar el bronze amb Espanya en els Jocs Europeus de Cracòvia. Oma, de 27 anys, es va formar a la JET, d’on va passar a l’Almeda per incorporar-se després al Girona. Va jugar cedida al Sedis, va tornar al Girona, on va guanyar la lliga 2019. La temporada passada es va incorporar al Casademont Zaragoza. En la seva trajectòria també destaca un títol europeu sub-20 amb Espanya.

MENCIÓ A LA TRAJECTÒRIA: LLORENÇ ÁLVAREZ (PATINATGE ARTÍSTIC)

Va fer els 28 anys al novembre i ha esdevingut ja tota una llegenda de l’esport terrassenc. El patinador Llorenç Álvarez ho ha guanyat pràcticament tot en el món del patinatge artístic, una especialitat que s’ha convertit en la seva forma de vida. Després de penjar-se la medalla de plata en la modalitat de Solo Dance al Mundial de Colòmbia, l’egarenc va prendre la determinació de retirar-se de la competició individual. Però duu el patinatge a les venes i continuarà exercint d’entrenador, així com participant en actuacions grupals. Va començar a patinar amb només 5 anys i ben aviat es va adjudicar ja diversos trofeus. L’any 2021 va arribar al graó més alt de la seva carrera esportiva proclamant-se campió del Món de Solo Dance. Tant aquell any com el següent assoliria la victòria en els Campionats d’Europa.

MENCIÓ A L’ÈXIT INTERNACIONAL: SELECCIÓ ESPANYOLA SUB-21 (HOCKEY)

El mes de novembre, la selecció espanyola masculina sub-21 de hockey, amb vuit terrassencs a les seves files, es va penjar la medalla de bronze en el Mundial de la categoria disputat a la capital de Malàisia, Kuala Lumpur. El combinat que prepara el tècnic egarenc Oriol Torras es va imposar per 3 gols a 1 a la selecció de l’Índia en el duel per la tercera i la quarta posició, igualant d’aquesta manera el que fins ara era l’èxit més gran del combinat espanyol sub-21 en una Copa del Món, la tercera posició assolida l’any 2005 al Mundial de Rotterdam. Entre els 18 medallistes de bronze hi havia vuit terrassencs. Tres jugadors eren de l’Atlètic, Pol Cabré-Verdiell, Xavier Barutel i Guiu Corominas; tres més del Club Egara, el porter Jan Capellades, Pere Amat i Ton Morán; i dos més del CD Terrassa, Enric Miralles i Pau Petchamé.

To Top